Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Luni 15 Aprilie 2024 - 14587
DAN POPESCU - In vuietul timpului.

Scriitorul din cetate, ne incanta cu al doilea volum, povestiri si proza scurta, deschizand inca o cale de acces de la o lume la alta, spre umanitate  si  modele de viata. Cartea de fata "In vuietul timpului "este o fresca cu multe elemente memorialistice si totodata inovatii in  

arta povestirii .E o dovada ca autorul este legat de actualitate ,de oamenii locului si pasiunile lor ,personaje cu caractere diferite, ce-si adancesc forta cuvantului spre a crea idei si imagini artistice,dovedind ca profilul omului in zilele noastre s-a inchegat in oglinda istoriei.

     Dan Popescu, scriitorul zilei isi confirma personalitatea prin fapte ,deschis spre istorie si lumea contemporana si nu se sfieste a scoate in evidenta pasiunea si calitatile  sale de scriitor si jurnalist, de om capabil a se adapta mediului de viata in care traieste, dand permanent de lucru mintii si sufletului,  avand in inima sa un singur aliat fidel-  Bunul Dumnezeu.

    Scriitorul de sub munte ,la intalnirile cu semenii schiteaza gestul zambetului,un zambet sincer,patrunzator  prin care ar incerca  sa transmita un mesaj de bucurie ,de impacare si de cooperare ,de parca ne indeamna a ne adapa din izvorul de apa vie -CARTEA-ca arta a cuvantului si muzica a limbajului ,ce da limbii forta,vigoare si viata .

     Povestirile din acest volum sunt un act de creatie ,de iubire si iertare ,adancind forta cuvantului prin morala crestina  ,care nu accepta patima,acel viciu care produce intre oameni dezbinare si dezordine .Cartile sale au ca poersonaj central satul,matricea neamului romanesc. Taranul roman nu pleaca nici de voie ,nici de nevoie ,el era pretutindeni cel care pastra efectiv teritoriul nationaL

      Cartile  semnate de  scriitorul din cetate  :"In lacrima timpului , Brezoaiele si Rodna si "In vuietul timpului " au o deschidere spre locul de nastere  si spre locul unde s-a  aciuat ,locul unde s-a stabilit prin casatorie  cu doamna Mari ,un carturar cu reale calitati  ce slujeste cu competenta satul de la izvoarele Somesului.Din ambele locuri a scos in fata oameni si fapte care aduc faima pamanturilor udate   de apele cristaline ce stabat cele doua sate -Brezoaiele si Rodna.  

           In cartea de azi ,la pagina 13,la capitolul " Ecouri la cartea mea -Brezoaiele si Rodna  am un articol din   presa . O prezentare a cartii alaturi de alti  prieteni ai autorului .Redau doar un fragment din analiza cartii:

         "Cartea m-a impresionat,am citit-o cu atentie  si am ramas impacat ca am gasit un om care aduna rigoare,originalitate si nespusa frumusete .La unele pasaje am plans .In lacrima timpului ,Brezoaiele si Rodna ,este un potential spiritual intre cele doua sate cu traditii si obiceiuri diferite,dar cu o expresie integrala a sufletului romanesc ".

   Prin aceasta carte autorul intregeste pleiada  mintilor luminate din Tara  Nasaudului ,angajati in vaste actiuni de cercetare, condeieri cu activitate fructuoasa ,cuprinsi de nostalgia dupa lumea traditionala ,redand in paginile lor buna oranduiala asezata dupa principii morale-onoare,demnitate,harnicie si respect  fata de parinti elemente definitorii ale scrierilor lui Dan ce ne instiinteaza despre fericire ca semn al puterilor.

     Prin proza scurta si eseuri,Dan Popescu scoate in fata personaje dornice sa-si atinga dorintele si propriile proiectii sufletesti ce cunosc lumea adevarata ,calatori prin medii diferite,cu iubirile traite,cu ambitii,sperante, bucurii,afectiuni,orgolii,amintiri sau scene din viata cheltuite fara rost,adica timpul sa nu fie o scurgere  zadarnica ci un mod de a extinde si adanci forta cuvantului ,constructia graiului ,pentru ca el ,graiul sa poata exprima trairi reale,inalte si autentice .

        Scriitorul din cetate satirizeaza defectele ,pune pe note o simfonie a codrului,cu mesaje ce pregatesc noi spatii de viata prin apararea padurii cu ezitari tremurande si regrete tarzii.

      Prin povestirea "O poarta spre rai"ne indeamna la o calatorie in Poiana Soarelui,intr-un loc ascuns de Dumnezeu agresiunii oamenilor ,in Poiana Catunenilor de la Ilva Mare ,unde oamenii stiu sa imbatraneasca frumos .In acest loc cu lumina, liniste si dor  a vazut lumina zilei profesorul Sever Ursa ,omul ce a creiat crampeie de viata reala si autentica, fata de care autorul are alese ganduri si sentimente de recunostinta, tutorele sau spiritual ,modelul sau in ale scrisului si o puternica personalitate culturala a Maierului si a Tarii Nasaudului.Sever Ursa ,spune autorul,este mare pentru ca este exact si cel mai grandios depozit de documente despre natura umana din aceasta fascinanta si  framantata Vale a Somesului.

  Pictorul si poetul Florea Gusa este gazduit intre copertile cartii ,ca un rodnean la care lumina si umbra creeaza spatiul, invaluie formele ,estompeaza departarile si armonizeaza culorile .Privindu-i autoportretul,simti o lacrima ce sta sa cada.

         Ciulinii aminbtirilor ne coplesesc ,este o invazie placuta ,unduitoare,tainica,coborata peste un suflet obosit de chemarea modernismului.Cautand timpul pierdut ,adica trecut ,gasim un fel de prezent real, impreuna cu amintirile acestea speciale care capata o experienta metafizica  .Expresaivitatea limbajului ne indeamna sa ne aparam  valorile noastre fundamentale-

Dumnezeu,Natiunea,Familia ,sa ne aparam traditiile, obiceiurile noastre stramosesti ,constiinta de neam,istoria si pamantul romanesc.

   Cartea e de nota zece, se  lanseaza  prin  Liga Scriitorilor Romani ,Filiala  Nasaud  si  ASTRA in data de 12 mai ,ora 14  in localitatea Rodna  sub genericul-"CU CARTEA PE ROTI".       

 

        Ioan Mititean.

0 comentarii2898 vizualizări10 mai 2016
rss 2.0
rss 2.0