Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 24 Martie 2023 - 14587
Nasaudeni, acasa la generalul Grigore Balan.

Un grup de nasaudeni, scriitori si astristi-Ioan Seni, Ioan Mititean, Ioan Botan, Rodica Fercana, Floarea Ples, Lucretia Mititean, Ovidiu Maghear si Leon Catarig l-au intampinat pe generalul-erou,  sosit in satul natal, Blajenii de Sus, moment emotionant, cu participarea intregului sat ca un simbol de respect pentru un fiu al satului, ce si-a dat viata pentru neam si tara.

     Lume multa, lume buna, in frunte cu mai marii bisericii strabune Mitropolitul Andrei , reprezentantii judetului, cadre militare in activitate si retragere , primarul Ioan Bob , care a avut alaturi o delegatie de austrieci din localitatea infratita cu  comuna Sintereag. Primarul, ce se dovedeste un bun carturar le-a facut prezentarea in limba germana vorbita de edil corect si cursiv.  Iata o manifestare a prieteniei "deoarece Dumnezeu aduna intr-un loc pe cei care au nevoie unii de altii. Prietenii nu se pot cauta. Ei vin , asa cum au venit si nasaudenii, de acolo de unde generalul si-a desavarsit studiile liceale , de unde a avut atatea amintiri, fiind dotat cu capacitati exceptionale , prin cunostinte ce i-au dezvoltat orizontul stiintific si cultural, inlesnindu-i intrarea in scoala militara si mai tarziu in productie ca ofiter in armata romana. La Nasad, i-au fost anii cei mai fecunzi , iar ilustrii sai profesori au facut totul pentru ca elevul sa aiba permanent contactul cu cartea,cu stiinta.

    Initiatorii activitatii istorice de la Blajeni au fost cei trei scriitori-militari, membrii in Liga Scriitorilor Romani,Filiala Nasaud - Ioan Cordovan, Vasile Magerusan si Gheorghe Tanco, scosi in fata frontului si aplaudati pentru maretia faptelor lor , oameni de aleasa cultura  cu un concept fundamental  cu convingerea  ca o generatie nu poate sa existe , fara alta generatie . Ei au fost vioara intai  a manifestarii oferind participantilor o carte-document dedicata sarbatoritului la 120 de ani de la nastere. O carte ca o mana de merinde din rucsacul soldatului roman si un scut ocrotitor , avand ca temelie viata si faptele eroului din Blajeni, cu elemente de spiritualitate umana , un model de daruire totala pentru istorie, cu constiinta datoriei fata de tara. Cei trei autori, sunt cuprinsi de arta ingeniozitatii  care prin scris au gasit caile de la o generatie la alta.

   Poeta Rodica Fercana in poemul dedicat generaluluim amintestrede scoala nasaudeana-   Renumitul liceu nasaudean/ Ti-a fost temelie opt ani/Pusa de inteleptii titani /In drag de limba si de neam/.

 

    Ioan Mititean.

1 comentariu2800 vizualizări02 iulie 2016
rss 2.0
rss 2.0