Muzeul graniceresc este gazda multor actiuni culturale initiate de Astra oras, presedinte Floarea Ples, in colaborare cu Filiala Nasaud a Ligii Scriitorilor Romani, presedinte Ioan Mititean, doua organisme culturale ce-si dau mana si se completeaza reciproc in favoarea urbei noastre. Tot ceea ce intreprindem pe baza de voluntariat, cu cheltuieli din propriul buzunar, care ne este atat de bine dotat, sunt in favoarea MENTINERII ACTULUI CULTURAL in orasul de pe Somes, numit pe drept cuvant ORASUL CULTURII.
Ne bucuram de buna intelegere a conducerii muzeului, partas cu noi la reusita tuturor actiunilor. Aici lucreaza oameni cu suflet mare, care aduc in actualitate tot ce au creat inaintasii nostri, granicerii, convinsi ca nimic nu se poate cladi pe un loc gol sau prin violenta si invidie, asa cum nimic nu se poate cladi pe nisip. Aici domina teoria continuitatii daco-romane despre care vorbeste ceasuri intregi muzeograful Dan Prahase, bine documentat si cu un stil de versat povestitor, incat niciodata nu te plictiseste, iar vizitatorii indraznesc sa-l bombardeze cu zeci de intrebari.
Gazda manifestarilor noastre, directorul Lucian Vaida, ne acorda tot sprijinul si suntem invitatii dansului cu fiecare actiune scriitoriceasca si astrista. Este un barbat calit in Cetatea Rodnei si apoi in satul academicianului Dumitru Protase, un cercetator asemenea unui stei de cremene, din care sar permanent scantei de diferite culori, reprezentat de o stare spirituala ce izbucneste din adancul sufletului sau. Este pe aceeasi treapta a echilibrului si pasiunii cu ing. Vasile Diaconescu, nascut la Botosani, studiile universitare la Iasi, actualmente cetatean italian, care a aranjat in incinta muzeului expozitia FOTO cu tema "Numai ea", expozitie dedicata femeii de pretutindeni. Femeia in diferite ipostaze, o adevarata capodopera ce deznoada tainele artei fotografice. O expozitie ca un manunchi de miracole ce tin de respectul pentru fiinta iubita - mama, sotie, fiica, nepoata, prietena, soacra, colaboratoare, colega, condimentandu-ne cu perspicacitatea si maiestria sa, cu inefabile trairi.
Vineri, 8 iulie 2016, incepand cu ora 12, am studiat cu un numeros public ABC-ul artei fotografice, care a creat la Nasaud un puternic mediu de expresie si comunicare. Artistul ce expune pentru a doua oara in orasul Nasaud, vede prin lucrarile sale ce altii nu vad, adica o vedere cu ochii mintii, imaginatiei si creativitatii, in care viziunea si stilul sunt intr-o stransa conexiune.
In orice mediu, arta isi are valoare proprie. In egala masura citim cu ochii mintii pictura, desenul, sculptura, arhitectura, muzica sau dansul, unde includem si arta fotografica, o arta cu limbaj universal de tipul experanto. Cu ajutorul fotografiilor comunicam, ne exprimam parerile despre oameni sau locuri pitoresti, ceea ce ne stimuleaza imaginatia si avem calea deschisa spre a ne exprima emotiile si gandurile, exprimandu-ne pe noi insine.
Fotografia, produce un raspuns emotional la un anumit subiect, in cazul nostru e pe podium FEMEIA.
Domnul Diaconescu, prietenul nasaudenilor, nu tine cont de timpul consumat si de costuri, ridicand la rang suprem pasiunea, prin care dovedim cine suntem si care este educatia si experienta artistului ce se identifica cu opera sa ce-l pozitioneaza in comparatie cu altii si care este viziunea sa artistica. Toate acestea legitimeaza munca, viziunea si telul sau, incepand chiar de la abordarea proiectelor prin calitatile sale dobandite si insusite, ceea ce demonstreaza capacitatea sa de a realiza constant imagini de buna calitate, proiecte originale ca o provocare.
Lucrarile expuse sunt captivante, cu jocuri de lumina si culoare, ce exprima pace si liniste, unele striga, altele soptesc, avand impresia ca suntem la fata locului, acolo unde a pozat statuia sau acolo la locul de munca a femeii sau in ceasurile de odihna si recreere.
In sala domina compozitiea si culoarea, o multitudine de elemente ce ne ofera o varietate infinita de cai si perceptie de interprertare si de executie. Aici, la Nasaud, si-a dat mana imaginatia, creativitatea, viziunea si stilul intr-o stransa conexiune. Domnul Diaconescu, artistul zilei, isi antreneaza intreaga familie, toti fiind cuprinsi de aceeasi pasiune dupa orele de serviciu. Mesteri in toate, fiecare si-a adus aportul la amenajarea expozitiei. Sotia dansului, doamna Tereza, doctor in matematica, masoara, taie lipeste alaturi de cele doua surori ale artistului, Alexandrina, medic in Anglia si Maria Tomozei, istoric la Botosani, dovedind indemanare practica alaturi de fiul ei Ioan, inginer la Botosani. Au alaturi si pe matusa lor din Iasi, prof. univ. Alisa Donose, care impreuna cu Floarea Ples au fost vioara intai a acestei manifestari culturale. Artistii au fost oaspetii parinelui Leon Pop, a doamnei Ples si in final, in foisor la familia Mititean, unde au avut loc schimburi de carti, opinii scriitoricesti si aprecieri de tot felul si pe toate liniile.
Expozitia ramane in oras pana in luna septembrie. E bine sa o vizitam pentru a fi mai bogati spiritual.
Ioan Mititean.
0 comentarii | 49 vizualizări | 11 iulie 2016 |