
Marti, 12 iulie 2016, a avut loc la Centrul Cultural "Liviu Rebreanu" din Chiuza, Intalnirea profesionala a bibliotecarilor din Judetul Bistrita Nasaud, cu tema RESTART - actualizarea serviciilor, organizata de Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud. Au participat peste 30 de bibliotecari din judet, primari, viceprimari, secretari de primarii.
Intalnirea a fost deschisa de managerul institutiei, d-nul Ioan Pintea. Din partea Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud a participat d-nul vice-presedinte Alexandru Pugna.
Actiunea a fost gandita pe patru paliere: prezentarea de catre specialistii bibliotecii judetene a unor idei practice de adaptare, revigorare si dinamizare a muncii de bibliotecar, evaluarea certa a situatiei din teren, partitionarea judetului pe centre profesionale si ateliere-activitati in echipa.
Propunerea care a fost primita foarte bine de catre participanti si care va fi pusa in practica in cursul lunii viitoare a fost cea a unui concurs, a unei competitii de lectura intre bibliotecile publice din judet. Sub numele de PASEAZA CARTEA!, in acest concurs se vor inscrie bibliotecile comunale si orasenesti doritoare si va fi organizat sub egida bibliotecii judetene. Va fi aleasa de catre fiecare bibliotecar, in colaborare cu profesorii de limba romana, o carte care va fi citita de catre cat mai multi membri ai comunitatii. Carte va fi predata de catre concurenti de la unul la altul. Primele trei biblioteci cu cele mai multe "pase", imprumuturi, se vor califica in finala.
Cu ajutorul bibliotecarilor si al reprezentantilor primariilor, in unele comune s-au identificat probleme accentuate privind spatiul necorespunzator, lipsa achizitiei de carte si numarul redus de utilizatori. La polul opus s-au identificat biblioteci dinamice cu activitate culturala bogata, colaborari stranse cu alti parteneri din comunitate si nu numai, spatii adecvat amenajate si primitoare. S-au analizat idei si solutii pentru reimprospatarea fondului de carte, diseminarea informatiilor utile din comunitate si reatragerea oamenilor spre biblioteca.
Pentru facilitarea comunicarii bibliotecii judetene cu restul bibliotecilor publice s-a dorit impartirea bibliotecilor comunale si orasenesti pe centre profesionale, situarea teritorial-geografica fiind criteriul care a stat la baza. Au fost identificate 9 centre zonale si a fost ales pentru fiecare centru un reprezentant. Pe langa o comunicare mai rapida, se urmareste, de asemenea, ca intalnirile profesionale trimestriale sa fie organizate in aceste centre, prin rotatie, de catre bibliotecile apartinatoare.
Atelierele au avut ca scop construirea unei echipe, dezvoltarea creativitatii si identificarea de evenimente prin care biblioteca sa castige capital de imagine si sa devina vizibila. Acestea au vizat: organizarea de catre biblioteca a unor actiuni specifice cu ocazia evenimentelor culturale din localitate, menite sa atraga atentia asupra bibliotecii, metode necostisitoare si inedite de amenajare a spatiului bibliotecii si identificarea potentialului bibliotecii in comunitate. Atelierele au fost facilitate si coordonate de catre Alina Pop (bibliotecar metodist), Simona Pasere, Ioana Titieni si Camelia Gherman.
La finalul intalnirii, profesorul si scriitorul Andrei Moldovan a prezentat participantilor Expozitia documentara "Liviu Rebreanu" existenta in Centrul Cultural Chiuza.
Reusita manifestarii se datoreaza si: d-lui primar Grigore Bradea, d-nelor bibliotecare Florentina Bradea si Daniela Ionela Furcea.
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
0 comentarii | 2898 vizualizări | 14 iulie 2016 |