Aparuta cu cativa ani in urma in Editura"Eikon "Cluj-Napoca, cartea lui Andrei Moldovan " Cosbuc sau lirismul pragurilor’’ incepe cu o fraza- pilon pe care o imbratiseaza in general critica literara : "George Cosbuc face parte din acea stirpe de poeti care au crezut totdeauna ca au o menire de indeplinit, ca sunt haraziti sa vina in intampinarea unor aspiratii ale neamului lor’’.
Prin acest volum, istoricul si criticul literar Andrei Moldovan promoveaza ideea ca poezia lui George Cosbuc este intr-o permanenta cautare a actualitatii, fara sa faca afirmatii categorice, dar vrea s-o puna intr-o noua lumina. In analiza fenomenului cosbucian, autorul acestui studiu de-o larga respiratie critica isi propune sa ne aduca in atentie doua directii distincte : una refereritoare la opinia criticilor literari Eugen Lovinescu si George Calinescu, care vorbesc de o oarecare inegalitate a poeziei lui George Cosbuc, sustinand ca are" mult balast poetic, ce ar situa-o pe un loc modest in ierarhia lirismului romanesc’’ si, o alta, promovata de Vladimir Streinul si Ion Pillat, care elogiaza prozodia, ritmurile horatiene, arhitectura complexa a operei si nu in ultimul rand unitatea acesteia. Ion Pillat remarca tinuta inalta a expresiei poetice, constructia estetica a versurilor si strofelor, spontaneitatea inspiratiei, precum si originalitatea ei unica in literatura noastra.
Andrei Moldovan incearca sa inlature formele de neincredere care au invaluit opera lui Cosbuc, sa indeparteze "conul de umbra’’ aruncat de reprezentantii celei dintai directii amintite. Si o face printr-o documentare atenta, cu exigenta si rigoarea criticului care nu are prejudecati, nici pareri partinitoare. Fiecare idee enuntata are un suport motivational bine construit, fara hazard, asa cum mentioneaza insusi autorul. Studiul pe text, comentariul si analiza stilistica sunt instrumentele care stau la indemana autorului pentru a dezvalui adevarul despre arta poetica a lui George Cosbuc.
Structurata pe sase capitole care pot fi considerate trepte ale evolutiei liricii cosbuciene, lucrarea devine un punct de referinta care lumineaza cateva aspecte esentiale: rostul poetului in lume, formatia intelectuala a lui Cosbuc, originea mesajului poeziei cosbuciene, reconsiderarea creatiilor"minore’’, receptarea operei din perspectiva trecut- viitor, legatura cu postmodernismul, lirismul pragurilor.
Prima parte a lucrarii lui Andrei Moldovan intitulata "Tentatia luminista’’ face referiri la natura mesianica a poetului pe care o ilustreaza intr-un mod convingator, citand versuri cu accente luministe din poeziile: Pentru libertate, Ex ossibus ultor, In opressores, Un cantec barbar etc, a caror structura este analizata cu exigenta si responsabilitatea unui exeget. In acest context sunt evidentiate trasaturile stilistice ale creatiei cosbuciene, semnaland prezenta mai multor specii literare ale genului liric, intre care adauga si una noua, cea a reportajului liric, folosind ca model poezia" Prahova" si nu numai. Tot autorul observa ca George Cosbuc are un extraordinar simt al verbului, segment in care consta forta poeziei sale.
Despre nivelul de cultura al lui Cosbuc, autorul acestui studiu vorbeste intr-un mod foarte familiar, avand in vedere mediul intelectual in care s-a format, precizand ca scolile Nasaudului au dat de-a lungul vremii oameni de seama care s-au remarcat pe plan cultural si stiintific, devenind academicieni, intre care se numara si poetul din Hordou. In mediul academic a fost receptat drept un om" invatat’’ in sensul ca era erudit si, mai ales, drept un scriitor profesionist. Multi dintre contemporanii lui au lasat marturii despre cultura lui solida si mai ales despre o foarte activa curiozitate intelectuala (Petru Poanta ).
Formatia lui culturala insa, a fost confundata de unii cu temele dominante ale poeziei si publicisticii sale, iar ideologia sa literara redusa la ideologia samanatorismului si poporanismului, motivandu-se ca are un orizont preponderent folcloric. Folosirea termenului de "capricii’’ in loc de "poezie minora’’ imprumutat de la pictorul spaniol Francesco Goya, poate fi luat drept o licenta a autorului acestui studiu, sau un mod de explorare creativa si nu un semiesec creator care plana asupra unor poezii din creatia lui Cosbuc.
Criticul Andrei Moldovan nu isi propune o reabilitare a omului sau a academicianului George Cosbuc, ci a scriitorului cultivat si profesionist a carui opera a avut un extraordinar impact asupra contemporanilor sai. Nici nu incearca sa creeze un Cosbuc postmodern, pentru ca ar fi un lucru deplasat. "Poetul este o statornica si importanta valoare la care poetii generatiilor ce vin se raporteaza tot mai mult. Opera poetului este deschisa spre marile probleme ale omului contemporan, cazut, instrainat de mit’’, spune autorul.
Un alt termen, devenit capitolul V din aceasta lucrare, se numeste"Pragul’’. Doar Gerard Genette il foloseste in sensul de paratext, adica o suma a elementelor ce conduc la textul operei : formatul volumului, coperta, indicatii editoriale, titlurile, prefetele, dedicatiile, ilustratia, etc... In acest context, Andrei Moldovan dezvolta analiza operei lui Cosbuc, dupa care propune o alta acceptie a termenului de "prag" considerand poezia lui ca "are in sine aspecte fundamentale, comune marii poezii a clasicitatii, cat si poeziei care se anunta la orizontul asteptarii noastre. Situarea in acest prag ii confera nu doar valoare, ci si actualitate’’. Este deosebit de plastica comparatia prin care notiunea de" prag’’ capata un sens figurat :"as spune ca poezia cosbuciana este asemenea pragului care ne aminteste ca gradina si interiorul fac parte din acelasi spatiu’’.
Inainte de a vorbi despre postmodernismul operei cosbuciene, autorul studiului face o trecere in revista a unor opinii si nume de valoare din critica romaneasca si universala : Eugen Simion, O.S.Crohmalniceanu, Andrei Plesu, Monica Spiridon, Ihab Hassan, John Barth si altii. Andrei Moldovan apreciaza faptul ca interesul pentru Cosbuc din perspectiva postmodernismului este un aspect ce trebuie luat in seama. Interesanta este opinia autorului in ceea ce priveste regasirea unor structuri poetice cosbuciene in lirica actuala, pe care o considera drept un omagiu adus poetului. Spre exemplificare transcrie fragmente din creatiile lui Vasile Sav, Mircea Petean, Ion Muresan, Ioan Pintea si altii. Acestea sunt doar cateva argumente care releva un Cosbuc al actualitatii.
Deosebit de valoros si necesar pentru incununarea acestui studiu este eseul"Intre Procust si Adam’’, de la care deriva si termenii procusianism si adamism. Primul termen cuprinde pe acei"comentatori’’lipsiti de puterea unei drepte evaluari a operei cosbuciene, iar cel de-al doilea pe cei care au facut" reparatii’’ critice aceleasi opere, intre care il aminteste pe clujeanul Petru Poanta, care prin studiul sau "Poezia lui George Cosbuc’’ merita sa dobandeasca atributul de "adamic’’ . Cosbuc nu trebuie incadrat in niste norme pentru a-i determina valoarea, pentru ca el insusi este un creator de norme’’, spune autorul. El este un poet al veacului, al timpului si locului unde a vietuit si creat.
Complexitatea si excelenta interpretare critica realizata de Andrei Moldovan, imi ofera posibilitatea sa-l asez, fara teama de-a gresi, intre exegetii impatimiti ai operei lui George Cosbuc si sa consider ca acest studiu este un omagiu adus poetului de la a carui nastere se implinesc 150 de ani.
Mircea Darosi.
0 comentarii | 2779 vizualizări | 10 august 2016 |