Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Luni 26 Iulie 2021 - 14587
Cornel Cotutiu - Lansare de carte la Colegiul National "Andrei Muresanu".

Vineri, 21 octombrie 2016, elevii clasei a XII-a E de la Colegiul National "Andrei Muresanu", Bistrita au avut ocazia sa petreaca doua ore in compania scriitorului Corneliu Cotutiu, o altfel de lectie de limba romana. Venit de la Beclean special pentru o altfel de intalnire, acesta le-a povestit tinerilor despre cenaclul mai putin cunoscut din Transilvania, cenaclul "Saeculum", a carui componenta este prezentata in cea mai recenta carte reeditata a scriitorului: "Certitudine, numele tau este SAECULUM!"

Prezentarea a inceput ca o joaca, elevii avand sarcina de a schita drumul cartii, pornind de pe biroul scriitorului pana pe rafturile librariilor. Apoi au aflat despre cenaclul "Saeculum" infiintat in anul 1980, care si-a desfasurat activitatea mai intai la Dej si apoi la Beclean. Tinerii s-au aratat fascinati de modul in care se desfasurau sedintele cenaclului, dar si de "legea" dura dupa care se ghidau scriitorii: "Cata prietenie, atata exigenta". Neinregistrat in niciun document al vremii, cenaclul si-a derulat activitatea pana in anul 1990.

In continuarea prezentarii, Cornel Cotutiu a vorbit despre momentele inedite si despre succesul acestui cenaclu, cum ar fi momentul in care a venit la sedinte "un autocar intreg de la Baia-Mare" si nu numai, cenaclul fiind vizitat cu interes de scriitori renumiti din toata tara. De remarcat este faptul ca acest cenaclu nu avea sef ci doar un presedinte de onoare in persoana scriitorului Teohar Mihadas.

Chiar daca a afirmat ca o mare contributie in organizarea sedintelor a avut-o el insusi ( cat timp cenaclul s-a desfasurat la Beclean), Cornel Cotutiu a subliniat ca meritul infiintarii cenaclului "Saeculum" ii apartine lui Radu Saplacan. Traind ascunsi de securisti, dar fiind si indiferenti fata de acestia, "saeculistii" si-au facut cu constiinciozitate treaba, iar roadele muncii lor se vad in numele de valoare pe care cenaclul le-a dat de-a lungul atator ani.

Scriitorul Cornel Cotutiu a lansat doua carti in decursul anului 2016 ("Certitudine, numele tau este SAECULUM!" editia a II-a adaugita si o carte de proza scurta cu nuvele si povestiri ), a treia urmand sa apara peste doua saptamani. Intre timp, acesta se pregateste pentru cea de-a patra carte.

In finalul intalnirii scriitorul a raspuns intrebarilor elevilor cu privire la locul in care scrie, povestindu-le despre colaborarea cu artistul plastic Georgiana Cotutiu si despre refugiul sau dintr-o casa taraneasca din Anies unde este asteptat oricand cu simpatie in "camera domnului Cornel". Apoi a oferit cateva sfaturi elevei Cusmir Florina, care are in proiect ideea publicarii propriilor lucrari literare si plastice, apreciindu-i lucrarile grafice originale si sugerandu-i sa dea curs creativitatii. In urma discutiei cu scriitorul aceasta a afirmat: "Dupa aceasta experienta am inteles foarte multe, cat e de importanta creativitatea... Daca as fi ratat aceasta intalnire, mi-ar fi parut foarte rau."

 

Florina Vlonga, reporter de liceu

Foto: bibliotecar Nicoleta Butuza.

0 comentarii5124 vizualizări24 octombrie 2016
rss 2.0
rss 2.0