Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Luni 26 Iulie 2021 - 14587
O carte despre academicienii Nasaudului.

De foarte multa vreme, profesorul Ioan Seni si-a dorit sa tipareasca o carte despre academicienii Nasaudului. Ori de cate ori avea prilejul sa vorbeasca despre aceste personalitati, o facea cu un entuziasm rar intalnit si cu mandria in suflet ca este un urmas demn al acestei urbe in care si-au pus bazele formatiei lor intelectuale, atatia oameni de seama. Momentul acesta a sosit odata cu implinirea a 150 de ani de la infiintarea Academiei Romane (1866-2016).

Cartea profesorului Ioan Seni este un omagiu adus acestor slujitori ai culturii, carora le-a realizat portrete in cuvinte bine conturate, avand ca suport motivational o documentare serioasa, cu repere despre viata si activitatea stiintifica a fiecaruia. Dovedind o mare disponibilitate spre analiza si sinteza faptelor istorice si culturale, atat de necesare oricarei cercetari, autorul ne ofera informatii care trezesc interesul oricarui cititor, mai mult sau mai putin avizat.

Lucrarea este riguros intocmita, respectand normele stiintifice, are un aparat critic bine asezat, o bibliografie impresionanta si o grafica placuta si atractiva. Modul de expunere folosit evidentiaza potentialul sau scriitoricesc in care fraza se deruleaza cursiv, pune in valoare idei si redescopera adevarul istoric despre spiritul carturaresc nasaudean si adevaratele lui nestemate..

Am remarcat faptul ca o mare parte din bibliografia acestei carti cuprinde studiile si articolele sale proprii publicate de-a lungul vremii, ceea ce dovedeste ca aceasta tema l-a preocupat de mai multa vreme si care astazi isi gaseste finalitatea, innobiland evenimentul de interes national cu o carte frumoasa, bine gandita si de mare folos. In prima parte sunt prezentate scurte consideratii privind momentul important marcant al celui mai inalt forum stiintific national, apoi sunt evidentiate legaturile intrinseci dintre societatea care a contribuit esential la sustinerea afirmarii nationale a romanilor transilvaneni, ASTRA si inaltul for stiintific academic, aspecte mentionate si de prefatatorul cartii, dr. Adrian Onofreiu.

Autorul cartii subliniaza interesul pe care l-au aratat acestei probleme si cercetatorii : Iuliu Moisil, Teodor Tanco, Gheorghe Ples, Ironim Martian, Ion Bureaca si altii, ale caror variante in privinta numarului academicienilor din aceasta zona sunt diferite, precum diferite sunt si criteriile de clasificare a acestora pe domenii de afirmare stiintifica.

Referitor la acest aspect, profesorul Ioan Seni are in vedere 4 criterii : a) academicieni care au absolvit Gimnaziul Graniceresc nasaudean, astazi Colegiul National" George Cosbuc’’- 17 ; b) academicieni care au absolvit alte scoli nasaudene - 4 ; c ) academicieni legati conjunctural sau familial de orasul Nasaud - 4 ; d ) academicieni legati conjunctural sau familial de judetul Bistrita -Nasaud - 10, ceea ce inseamna , in total 35 de academicieni. Este un numar surprinzator, in comparatie cu alte centre culturale din tara, care au o populatie mult mai mare decat Nasaudul. De aceea, orasul de pe Valea superioara a Somesului Mare este cunoscut si sub numele de" orasul academicienilor’’.

Cartea"Academicienii nasaudeni’’ este un document istoriografic, un instrument de lucru si informare pentru toti cei interesati de istoria culturala a acestui tinut, fapt pentru care a fost distribuita in scoli, institutii culturale si peste tot, acolo, unde se simte nevoia utilitatii sale.

 

Mircea Darosi.

 

 

0 comentarii4067 vizualizări26 octombrie 2016
rss 2.0
rss 2.0