Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Marti 21 Martie 2023 - 14587
Mirea Darosi in revista de sub Tampa.

Dupa un parcurs de cateva ore cu masina, spre Valea Prahovei, facem un popas intr-o depresiune intracarpatica, atestata documentar in anul 1234, strajuita de un falnic picior de munte cu inaltimea de 994 m, cunoscut de fiecare ardelean cu numele de Tampa. Un adevarat brand al Brasovului ce te indeamna sa-ti amintesti de versurile eminesciene: "Imparat slavit e codrul /Neamuri mii ii cresc sub poale / Toate vietuind, din mila Codrului, Mariei sale".

La poalele Tampei s-a fixat si monoranul nostru George Echim, ce imbraca cu mandrie vesmintele de sarbatoare croite in Tara Nasaudului, fiind de nelipsit clopul cu paun, care an de an se alatura junilor brasoveni, defiland pe strazile Brasovului, reprezentand un complex de obiceiuri privitoare la vechiul mit al mortii si renasterii rituale a timpului calendaristic.

Avocatul George Echim, face dreptate in Brasov, apara interesele oamenilor si raspunde prin versuri marilor nostri strabuni in calitatea ce o are de redactor sef al revistei "Claviaturi", o revista cu stranse legaturi de amicitie ce aduna in cuprinsul ei atatea ganduri, atata filozofie, cat nu sunt cuprinse la altii in tomuri intregi.

Revista a aparut in perioada 1941-1943 sub titulatura "Caiet trimestrial de poezie", unde au publicat scriitori cu renume: Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Virgil Carionopol, Radu Stanca, Stefan Augustin Doinas, precum si nasaudeanul nostru, Alexandru Husar.

Seria noua a revistei a luat nastere la 1 martie 2013, fiind o prezenta activa in viata urbei prin  vointa si  contributia spirituala si materiala  a initiatorilor si colaboratorilor potrivit dictonului "Prin noi insine".

Scriitorul vararean Mircea Darosi, ocupa paginile 109-112 cu creatii proprii si noutati stilistice in lirica lui George Echim. Arata ca filonul poeziei lui George Echim isi are originea in frumusetea spirituala a unei lumi in care s-a nascut vesnicia. Pentru el, aceasta sintagma inseamna meleagurile Monorului, satul care i-a mangaiat copilaria si il insoteste ca o binecuvantare  in orasul de la poalele Tampei.

Avocatul, scriitorul si interpretul de muzica populara are 6 volume de versuri, pline de armonie si sensibilitate, care il fixeaza intr-un peisaj literar bine conturat si recunoscut de critica literara. Sunt titluri simbolice cu un pronuntat caracter existential: "Identitate", "Impliniri", "Frumoasa cale", "Zori in amurg", "In cumpana timpului" si "Neinvinsul" care surprind viata in toate ipostazele ei, punand mai presus decat orice sentimentul iubirii, caruia poetul ii atribuie cele mai diverse nuante.

Oaspetele revistei, Mircea Darosi, stimulat la arderi de un patriotism fervent, da valoare proiectelor de abordare a poeziei, cu deschidere cuprinzatoare indreptate catre o recompunere integrativa a elementelor si formelor poetice in unitatea de fond a unui complex de valori, de armonii universale.

Mircea Darosi intra in revista cu un poem de succes, demn de lauda, plin de claritate si precizie prin "Glasul istoriei":

        "Istoria ne cheama dintr-un unghi uitat

        Sa coboram prin veacuri in taina cu strabunii

        Sub soarele dreptatii sa stam cu ei la sfat

         Sa ne gasim azi locul pe cerul nou al lumii."

Scriind in revista de sub Tampa, Mircea Darosi doreste sa paseasca pe urmele vrednicilor carturari care au depus atata suflet pentru a mentine ziarul cultural si informativ al romanilor din Transilvania - Gazeta de Transilvania cu vrednicii ei colaboratori-G. Baritiu, A. Muresanu, T. Cipariu, Al. Papiu Ilarian, Heliade Radulescu, C. Negruzzi, I. Slavici, Bogdan Duica, A. Barseanu etc., care au sustinut ca stiinta este cea mai evoluata credinta, iar poezia este stiinta in imagini.

 

Ioan Mititean.

0 comentarii2674 vizualizări10 noiembrie 2016




rss 2.0
rss 2.0