
Tinutul nasaudean isi intregeste an de an lista lucrarilor monografice, alcatuind un manunchi istoric al faptelor si evenimentelor petrecute de-a lungul timpului in fostele comune graniceresti de pe Valea superioara a Somesului Mare si principalii sai afluenti . Cea mai recenta lucrare de acest gen a fost lansata de curand in comuna Rebra si apartine profesorilor Stefan Bachis si Viorel Rus, originari din aceasta localitate. Ea a aparut in Editura "Argonaut’’si insumeaza 670 de pagini.
Cei doi colegi de breasla au devenit, vreme de cativa ani, parteneri de exceptie in cercetarea documentelor referitoare la vatra lor stramoseasca, reusind sa scoata la lumina tiparului o lucrare foarte valoroasa si deosebit de bine inchegata. Pe cat este de voluminoasa, pe atat este de bogata in continut. Ea cuprinde tot ceea ce este necesar sa se cunoasca despre o localitate rurala, a carei istorie are o vechime considerabila in aceasta zona.
Structurata in 7 capitole si fiecare la randul lui cu mai multe subcapitole, monografia scoate in evidenta cadrul natural al asezarii, aspectul istoric, social, economic, organizarea administrativa, scoala , biserica, elemente de etnografie si folclor, obiceiuri, datini si legende, iar ca o noutate mai putin intalnita in alte lucrari este capitolul privind arborele genealogic al neamurilor si familiilor rebrene, elaborat de profesorul Viorel Rus, un specialist recunoscut in acest domeniu pe plan national.
Se remarca modul judicios de integrare a trecutului acestei comunitati in marile evenimente istorice desfasurate in spatiul regional si national, cu particularitatile si elementele sale comune. Fiecare capitol este bine motivat si argumentat pe baza unei bibliografii deosebit de bogate , obtinute in urma unei cercetari indelungate in cadrul arhivelor locale si judetene, in biblioteci, precum si prin munca directa pe teren. Autorii au o mare experienta in ceea ce priveste folosirea aparatului critic. Totul este aranjat in mod stiintific. Fraza se deruleaza cu usurinta si claritate lingvistica. Lucrarea are o grafica ireprosabila, iar bogatia iconografica ii da un aspect atragator si starneste interesul si curiozitatea cititorului. Din modestie, autorii o numesc "Repere monografice’’, dar ea este o adevarata monografie, o carte de capatai, un model demn de urmat..
Daca prefatatorul cartii, prof. univ.Valentin Orga aprecia ca" este cea mai reusita monografie a vreunei comune din zona Nasaudului, care face cinste Rebrei si locuitorilor sai’’, eu as adauga ca, prin felul in care este redactata, prin modul de organizare si de sistematizare a materialului propriu-zis, prin stilul ei academic, poate fi oricand o teza de doctorat.
Prin aceasta lucrare, autorii si-au dovedit pe deplin sentimentul de apartenenta fata de locurile si oamenii acestei comunitati, pornind de la indemnul lui Iorga : "Fiecare loc de pe pamant are o poveste a lui, dar trebuie sa tragi bine cu urechea ca s-o auzi, si trebuie si un dram de iubire ca s-o intelegi’’
Mircea Darosi.
0 comentarii | 105 vizualizări | 11 noiembrie 2016 |