Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Marti 21 Martie 2023 - 14587
Satul.

Ca un Fat-frumos din basmele copilariei, satul isi leagana visurile pe aripile amintirilor. O roua de ganduri il imbratiseaza, il saruta, apoi se pierde in negura vremurilor. O lacrima i se prelinge peste fata arsa de seceta si de ganduri. Mai demult, pe ulitele sale roiau copiii. Acum tot mai putini bat la usa lui. Doar batranii, incovoiati de ani, stau ore in sir la poarta si asteapta. Din capatul ulitei nu se zareste insa nimic.

Satul! Acest piedestal al tuturor implinirilor sta sa cada ca un soldat invins si debusolat. Tot ce este strain de inima lui e apreciat. Il invadeaza! Il sugruma! Valorile lui sunt ignorate, nu sunt… "civilizate".

Satul! Taram al devenirii noastre, piatra de temelie, cu potecile batatorite odata, acum inierbate, alunecand in necunoscut.

Satul! Fat-frumosul invins de zmeu. Viata, desi ne-am dori, nu este un basm. Pentru ca acolo invinge totdeauna binele, aici…

Inca de la lumina opaitului, satul era traista cu povesti nemuritoare. Chiar daca viata era aspra uneori, satul a nascocit clipe de fericire, de bucurie, de innobilare. El n-a abdicat de la valorile lui. In zilele noastre, satul, "modernizat", pare o corabie fara carma, plutind pe valurile vremurilor ce-l impresoara.

Nimeni nu-i vede suferinta! Nu-i vindeca ranile adanci si grele! Pentru multi, satul a murit si invie doar cand se intorc spre oras cu portbagajele pline…

Va veni o vreme cand satul, acest voievod dezmostenit, va prinde iarasi viata. Cand traditiile si obiceiurile vor triumfa. Cand il vom cauta cu ardoare. Da, sunt convins de acest lucru. Pentru ca Fat-frumosul invins trebuie sa se transforme in invingator!

 

Radu Baes.

 

0 comentarii2562 vizualizări26 noiembrie 2016
rss 2.0
rss 2.0