Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Luni 09 Septembrie 2024 - 14587
Festival ilvean-21.

Comuna Lunca Ilvei, a gazduit  a  treia zi de Craciun,  2016,  a 21-a editie a festivalului ilvean dedicat obiceiurilor  calendaristice cu originea in credinte si mituri stravechi, legate de sarbatoarea Nasterii lui Iisus si schimbarea anului.

      De peste doua decenii,  Valea Ilvelor,  a devenit polul in jurul caruia graviteaza  o multitudine de   obiceiuri stravechi, care trimit spre vremuri demult apuse, dar se regasesc, surprinzator in contemporaneitate, ca un ciclu sarbatoresc  popular traditional, ca cel mai bogat si colorat prilej de manifastari folclorice din aceasta zona incarcata de spiritualitate romaneasca.

      In aceasta comuna de talie europeana,  prin stradania primarului Flaviu Lupsan si a directorului de scoala prof. Ionel Balea,  cat si a celor doi stalpi ai Astrei prof.Ioan Seni si Pavel Berengea  si-au dat intalnire  formatiile artistice din cele sase sate ilvene,  spre a saluta cu mare bucurie Nasterea Domnului, de a-l intampina cu urari, cantece si jocuri specifice,  colinde, ce deschid amplul ciclu al sarbatorilor de sfarsit si totodata  de inceput de an.

      In prezenta unui public disciplinat si omenos s-au succedat pe scena colindele de ceata, cantecele de stea, vicleimul, plugusorul, jocuri de masti, dansuri, teatru popular si religios cat si o parada a portului popular  cu elemente specifice fiecarui sat ilvean,  ce-si conserva  costumul popular traditional in stadiul lui autentic si reprezentativ.

   Au aparut in prag cetele de colindatori din comuna Ilva Mica, conduse de inimosii dascali-Andronesi Reghina, Matei Raveca si Lenuta Chitu Sevastita, colinde sub luceafarul de argint al pacii, formand un tot unitar cu doinele, baladele populare si cantecele de vitejie,  care la anul vor straluci pe  ulitele satului Ilva Mica la editia a 22-a.

       De pe Lescior, de la poalele Heniului,  au coborat colindatorii din Lesu,  insotiti de instructorii lor-  Pop L.Marioara si Avram Mariuca  cu stralucitoare mesaje de pace si buna stare, intr-un ritm vioi  si maiestria interpretarii.

      De nelipsit   de pe scena festivalului ilvean sunt cei doi dascali poienari-Marioara Buta si Alexandru Pop, pe care i-am intalnit la toate editiile,  conducand IROZII,aceasta drama populara a Vicleimului,  reprezentand nasterea Mantuitorului  si uciderea pruncilor de catre Irod, cu scopul de a ucide pe Hristos.Obiceiurile strabune puse in scena de poienari sunt pastrate,gustate si apreciate pentru valoarea lor liturgica. 

        Ansamblul "Cetinita"din Magura Ilvei coordonat de instr.Floarea Gaina  intra in scena cu cuvintele  "Lerui Doamne,"rostite de solista Violeta Cozonac,   cu florile alese ale  simtamintelor noastre crestinesti.

     Traditiile de marturisire a iubirii lui Hristos pentru umanitate si de transmitere a frumusetii sufletului romanesc prin cantece de leagan aduse Pruncului Iisus  si vesitii belciugari din Ilva MARE au inviorat sala.  Ansamblului  "Cununita "   coordonat de prof.Pavel Berengea,  ce se implica in buna desfasurare a  acestei manifestari traditionale, a infatisat evenimentul de extraordinara importanta a venirii in lume a Fiului lui Dumnezeu intrupat intr-un nimb de deosebita frumusete si duiosie. Momente hazlii au creat caprele,cerbul,ursul si ceata  zgomotoasa   cu nelipsitii lautari,  ce acompaneaza dansul  caprei, se smuceste,  salta,  clampanind ritmic din falcile de lemn la comanda tarostelui Florin Constantin si Nicu  Cicsa adevarati actori in straie populare.

      Localitatea gazda Lunca Ilvei,  prin Ansamblul  "Cetina," instructori-Ioan Berengea,Marius Gaina si  Vasile Artene ,ne-au  dovedit ca sarbatoarea  Craciunului nu mai este o sarbatoare abstracta, ci este prezenta permanenta a lui Hristos intre noi pe Valea Ilvelor. Colindele,irozii,  belciugarii,  tarostele Darius Somesan,solista Tega Daria cat si taragotistul prof.Marius Gaina au infatisat evenimentul de extraordinara importanta a venirii in lume a Fiului lui Dumnezeu, reprezentat  prin forme diverse a folclorului religios din aceasta zona de o deosebita frumusete naturala si spirituala.

    Si la aceasta editie a fost prezent  grupul folcloric"ILINCUTA"din orasul  Floresti de peste Prut,condus de instructorii-preot Sergiu Boldirescu,prof.Ulla Tatiana si  Bogdan Galina . In ropote de aplauze oaspetii au  prezentat obiceiuri din ceremoniile sacre, arhaice,  inchinate mortii si renasterii divinitatii ,datini ce transmit vigoare si tinerete .Artistii de peste Prut ,au vorbit curat romaneste  au cantat si dansat cu o maiestrie deosebita ,trezind in sufletele ilvenilor rezonante afective de inalta  sensibilitate si de puternica intensitate ,creand in sala o otmosfera de bucurie de unire si pace prin cultura si trairile religioase.

    Ca un participant activ la toate editiile, inca de la lansarea acestei idei , de catre inspectorul general Leonida Stefanescu, fiu al zonei, la o manifestare astrista de la Poiana Ilvei,  am anuntat publicul ca peste putin timp voi face un cadou ilvenilor prin cartea data in lucru- "Valea Ilvelor-izvor de spiritualitate romaneasca," carte de 500 de pagini ce va fi prezentata in  cele sase sate ilvene ,  deci Valea  Ilvelor, "In varful  penitei ,"  data in  lucru la Editura Napoca Star ,la poienarul Dinu Virgil Ureche.

      Presedintele ASTREi prof. Ioan Seni prezent cu un grup de noua nasaudeni si directorul scolii gazda prof.Ionel Balea au inmanat diplome  formatiilor si instructorilor ca stima   pentru calitatea interpretarii  si pastrarea traditiilor ilvene.

 

           Ioan Mititean

 

0 comentarii3283 vizualizări29 decembrie 2016




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0