Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 24 Martie 2023 - 14587
"CUIBUL DE LUMINA" - LARGESTE SFERA DE APRECIERE A SCOLII.

Dupa anii de basm petrecuti pe Lescior, Pe Fata si Valea Mariilor, fata triscasului Malai a fost dusa de valurile vietii pe alte locuri incarcate de istorie, in Cetatea Albei, insa cu dorinta arzatoare de a reveni spre a redescoperi atatea comori de prin vagaunile satului Lesu, cuprinse doar in cronicile prescurtate ale vremii.

     Cuvantul cheie in viata scriitoarei de la poalele Heniului este munca, ce i-a definit nazuintele si activitatea careia i s-a dedicat total cu modestie si sete de viata. Scrisul a fost si a ramas dragostea vietii sale. Ciopleste fraza, recitand de zeci de ori ceea ce scrie, ca dovada scrierile ei sunt captivante si elegante, cu cuvinte confesive, patrunzatoare cu o  perfecta stapanire a fluxului narativ, cu priceperea de a crea constructii epice justificate in cele mai mici detalii.

     In vara anului 2016, la Festivalul Triscasilor, o mare si reusita sarbatoare folclorica, renumita in tara si peste granite s-a imbinat cantecul cu povestea, cu literatura. Si-au dat mana  creatorii cu cititorii, profesorii cu elevii, in cadrul Cenaclului literar "Anton Cosbuc", coordonat de scriitoarea Elisabeta Luscan, membra a Ligii Scriitorilor Romani, Filiala Nasaud. Activitatea cenaclului lesan a fost ca un preambul al Festivalului, unde Veronica a adus la un loc eroii cartii "Cuib de lumina", profesori de ieri si de azi, fosti elevi, oameni cultivati, receptivi, cu diferite profesii ce au plecat in lume de la scolile Lesului, unde au asimilat valorile culturii.

     Cartea prezentata in acest cadru de exceptie incarcat de emotii, emotiile anilor de acasa, cu o zestre genetica ce s-a configurat in timp intr-un nou stil de viata, a adus in sufletele participantilor povestile strabune ale scolilor locale.

     Cartea prezentata intr-un cabinet scolar, a largit sfera de aprecieri la adresa dascalilor,  care au scris pagini din viata dascaleasca, povestiri adevarate cu caracter didactic si umoristic. Domina discursul activ, matur, care confirma un coordonator autentic deosebit de rafinat, o buna cunoscatoare a mediului didactic local, unde si ea a slujit in primii ani ai tineretii.

     Cartea luminii din Lesu, nu este lipsita de rafinament analitic, este scrisa cu mesaje sensibile, diversificate, demonstrand mari disponibilitati empatice cu patrunzatoare intuitii si o perfecta stapanire a fluxului narativ, scrisa intr-un stil elegant, plina de sentimente, cu scene construite cu meticulozitate.

     Textele semnate de valorosi dascali au fluiditate aparte, sunt echilibrate valoric,  producand impresii durabile si profunde, incarcate de afinitati. Autoarea stie sa disece aparentele, sa construiasca in planuri paralele, antrenandu-se in labirinturi fascinante. Fata triscasului, care a dat piept cu Fata Padurii stie sa comunice benefic cu dascalii si elevii si sa se foloseasca de performantele intelectuale.

     Veronica a adus pentru leseni ceva nou, pentru ca omul, asa cum scria Lucian Blaga in "Geneza metaforei", a devenit om cand a inceput sa existe altfel, sa depaseasca imediatul, sa existe intru mister si relevare, sa creeze. Da viata gandurilor, deoarece nimeni nu-si va aminti de tine pentru gandurile tale secrete, numai daca ii ceri lui Dumnezeu forta si intelepciunea sa le exprimi. A demonstrat prin acest volum cat de mult inseamna pentru ea scoala, aparandu-i valorile autentice intrand intr-un cerc de actiune foarte intins.

    Veronica Osorheian, doamna cu mai multe tinereti acumulate se afla in sezonul de recoltare, aducand in prim plan recolta scolara printr-un bilant facut cu staruinta si acribie, demonstrand ca scoala din satul natal este productiva, dovedind prin pleiada de carturari ce si-au luat zborul de sub Heniu, comunicand eficient cu toate zonele experientei umane.

     Fata de pe Lescior da sfaturi si sprijin tuturor, impartaseste altora cunostinte si impresii, se documenteaza temeinic, cauta, cerceteaza, se informeaza, se consulta, cere sfaturi, discuta cu oamenii, ii respecta si-i sensibilizeaza prin creatiile sale.

     Cartea "Cuib de lumina" este un model al lumii elevate prin care descoperim latura sensibila a exemplului de conduita a dascalului spre binele tuturor. Vointa de creatie o determina sa rascoleasca bibliotecile, arhivele, ca un buldozer, spre a aduna o imensa cantitate de informatii, spre a da viata noilor sale proiecte de creatie.

 

          Ioan Mititean.

 

0 comentarii2646 vizualizări08 februarie 2017
rss 2.0
rss 2.0