
Centrul Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud, prin Serviciul Conservarea, Cercetarea, Protejarea si Promovarea Culturii Traditionale, Literatura, Multimedia, Teatru, Muzica Clasica, a organizat miercuri, 22 februarie 2017, la Bistrita, "Intalnirea de lucru cu reprezentantii culturali din judetul Bistrita-Nasaud". La acest seminar cultural au participat primari, directori de camine culturale si Case de Cultura, instructori coregrafi ai ansamblurilor folclorice de amatori din judet, conducatori de grupuri vocale, instrumentale si grupuri de obiceiuri, profesori, mesteri populari, interpreti de folclor, rapsozi populari, reprezentanti ai minoritatilor nationale.
Evenimentul s-a bucurat de prezenta domnului Vasile Puica, vicepresedinte al Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, care a salutat organizarea acestui eveniment, fiind incantat de intalnirea cu reprezentantii culturali din judet. Alaturi de managerul institutiei, dr. Gavrila Tarmure, au fost prezenti domnul senator Ioan Simionca si domnul profesor Nicolae Galatean, fost director al Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud, acestia avand interventii bine argumentate referitoare la actualitatea culturii traditionale din judetul nostru, venind in intampinarea nevoilor cu care se confrunta reprezentantii acesteia.
Un moment aparte l-a constituit acordarea de catre institutia noastra a unei diplome de recunostinta domnului profesor Nicolae Galatean, in semn de pretuire pentru intreaga activitate depusa in slujba promovarii culturii din judetul Bistrita-Nasaud in plan national si international.
Temele dezbatute in cadrul acestui seminar cultural au fost: rolul instructorilor coregrafi ai ansamblurilor folclorice de amatori din judet, consideratii asupra valorificarii repertoriului muzical-coregrafic, programul "Tezaure umane vii", conditia actuala a mesterului popular, dar si colaborarea cu celelalte institutii de invatamant si cultura din judet in vederea optimizarii cercetarii si punerii in valoare a culturii traditionale.
Cei prezenti au avut numeroase interventii pertinente, incercandu-se gasirea de solutii la problemele cu care se confrunta majoritatea reprezentantilor culturali din judet in derularea activitatilor lor specifice, subliniindu-se importanta consultantei de specialitate asigurata de referentii Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud, elaborarea de proiecte cultural-artistice comune, dar si colaborarea dintre institutia noastra si factorii culturali locali (Primarie, Scoala si Camin Cultural).
Moderarea si coordonarea acestei intalniri de lucru au fost asigurate de doamna etnolog Emilia Ometita - Sef Serviciu Cultura Traditionala, iar organizarea intregului eveniment a beneficiat de aportul referentilor de specialitate din cadrul institutiei: etnolog Smaranda Muresan (coordonator proiect), prof. Cristina Balan, Dalma Szabo, Ileana Szilagyi, Anca Simionca, Eugen Pop, Camelia Nasaudean si Ionela Feraru.
Apreciem in mod deosebit prezenta domnilor primari Traian Simionca (Livezile), Ioan Dedean-Bortas (Sieut) si Ioan Cira (Monor), dansatori si instructori coregrafi deopotriva, a consilierului judetean Nicolae Lupsan (fost primar al comunei Lesu), a profesorului Florin Hodoroga (directorul Casei de Cultura din Sangeorz-Bai), dar si a tuturor participantilor la acest eveniment, oameni extrem de apropiati de sfera culturii traditionale, care au raspuns afirmativ invitatiei noastre.
Asadar, a fost o intalnire in care s-a promovat dialogul cultural, fiind extrem de benefica pentru toti cei prezenti, dar mai ales pentru desfasurarea viitoare a activitatilor culturale din localitatile pe care acestia le reprezinta.
Etnolog Smaranda Muresan
Centrul Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
0 comentarii | 238 vizualizări | 28 februarie 2017 |