Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 21 Iunie 2024 - 14587
AMINTIRILE DULCEI NOASTRE COPILARII.

De Sfintele Sarbatori Pascale, casa Pictorului Verde din Nepos, Nechita Bumbu, s-a imbogatit spiritual. Si-au dat intalnire copiii si nepotii, totalizand in jur de 20 de persoane, care au adus lumina la fereastra sufletului, prin zambete de bucurie, ca inima le bate acasa.

Aici, in celalalt sat, cum spun vararenii este o casa mai speciala, captusita cu sute de tablouri pictate cu maiestrie de gazda casei, care are permanent usa deschisa spre cei care doresc sa afle adevarul prin arta. Casa parinteasca este cea mai speciala locuinta, deoarece cei sase copii ai maestrului in ale picturii, si-au petrecut cele mai frumoase amintiri ale copilariei si simt o atractie fata de ea. Fiecare casa are ajunsurile si neajunsurile, dar atunci cand te afli in ea simti ca totul este perfect.

Chiar daca s-au mutat in alte locuinte, in tara sau inafara tarii, glasul bland si dulce al casei parintesti ii cheama in leaganul ei. Ea nu se uita si este cea mai sfanta amintire a copilariei. Amintirea primilor pasi, a boacanelor si nazdravaniilor juvenile, a tot ce este mai  curat si mai bun in sufletul nostru.

Pasind pragul casei, zambetele au creat un curcubeu al lacrimilor, aruncandu-se cu totii in cele mai dragi brate din lume, in bratele mamei Maria, care le-a umplut toate golurile din suflet si nu a lasat a se savarsi raul imprejurul lor. Toate au trecut odata cu trecerea anilor, ramanand doar sentimentul acela puternic de afectiune.

In sufletul mugurasilor din gradina lui Bumbu, acel ACASA ramane un altar  in fata caruia  ingenuncheaza cu ochii in lacrimi de fericire, de durere, de dor si iubire. "Oriunde ne vom duce, spun copiii Pictorului Verde, amintirile  din casa copilariei vor ramane in sufletele noastre, starnind emotii de bucurie si impacare sufleteasca. Toate acestea nu se pot uita. Casa parinteasca nu se poate uita, nu se vinde, nu se da imprumut. Ea se pastreaza mereu vie in sufletul nostru, cu cele mai senine amintiri, amintirile dulcei noastre copilarii. Casa parinteasca este Tara cea mica, care ne aminteste ca aici ne-am nascut, amintirea a tot ce a fost mai bun si mai curat in viata noastra."

Am fost invitatii familiei Bumbu si am, creat un moment literar, prezentand cartea "Duminicile Pictorului Verde" scrisa de doamna Virginia Branescu, o scriitoare si o pictorita puternica, care crede in cauza si efect, convinsa ca intelepciunea ne ajuta sa rezistam, iar pasiunile ne ajuta sa traim. In acest cadru sarbatoresc am oferit familiei cartea "Amintiri de peste rau", autor Ioan Mititean, carte care duce pe mama Maria Bumbu in lumea amintirilor, deoarece s-a nascut si a copilarit in satul de peste rau - Lusca, ce i-a fost atat cuibul protector, cat si zborul spre lume.

Am petrecut clipe de neuitat in familia Bumbu, asistand la povesti fel de fel, unde rasul era ca un clinchet de clopotel al fratilor mai mici, care au scormonit prin ungherele casei multimea de jucarii prafuite de timp si uitare, zecile de sotii dosite pe rafturile de amintiri, cand stateau intinsi pe claia de fan ore in sir, pana noaptea, ca sa vada stelele fredonand romante simple sau dansand fiecare in felul lui.

 

   Ioan Mititean.

0 comentarii2884 vizualizări20 aprilie 2017
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0