
A patra editie a Colocviului National al Revistelor de Cultura, Arad, 7 mai a.c., s-a constituit intr-o manifestare esentiala de dezbatere a problemelor actuale din publicistica literara romaneasca. Initiat acum patru ani de poetul Vasile Dan, redactor-sef fondator al revistei Arca, presedintele Filialei Arad a Uniunii Scriitorilor din Romania, Colocviul se dovedeste a fi unul dintre proiectele majore girate de USR.
In organizarea Consiliului Judetean Arad, a Centrului Cultural Judetean Arad, a USR Arad si a Revistei Arca, dezbaterea s-a derulat in sala de sedinte a Consiliului Judetean Arad, fiind moderata de presedintele USR, criticul Nicolae Manolescu. Colocviul a reunit redactori ai celor noua publicatii literare ale USR - "Romania literara", "Luceafarul de dimineata", "Viata Romaneasca", "Proza 21", "Orizont", "Steaua", "Convorbiri literare", "Apostrof", "Ramuri", dar si jurnalisti ai altor reviste care apar sub egida USR - "Familia", "Arca", "Discobolul", "Miscarea literara", "Poesis", "Conta", "Hyperion", "Scriptor" etc.
Colocviul a avut tema: Ce fel de revista de cultura (ori literara) scoatem? (1. in linia traditiei castigate a revistei?, 2. revista generalista, doar cu accent literar?, 3. revista generationista, cu un program exclusiv literar?, 4. o revista in acord, in reflex cu personalitatea liderului ei sau a unui intreg corp redactional?, 5. revista tematica, axata pe cate o tema mereu innoita de la o editie la alta?, 6. revista-antologie literara, pe gen - proza, poezie, critica, eseu, traduceri etc.?, 7. revista locala, centrata exclusiv pe traditii si valori locale?).
Dezbaterea a fost una efervescenta, s-a axat pe directiile mentionate, in ea integrandu-se scriitorii: Nicolae Manolescu, Vasile Dan, Nicolae Prelipceanu, Razvan Voncu, Gabriel Chifu, Simona Vasilache, Cornel Ungureanu, Daniel Cristea Enache, Vasile Spiridon, Adrian Alui Gheorghe, Ioan Moldovan, Gheorghe Schwartz s.a., dar si Olimpiu Nusfelean, directorul Revistei "Miscarea literara", care a punctat aspecte esentiale din programul redactional al publicatiei pe care o coordoneaza. De asemenea, s-au oferit exemplare din "Miscarea literara" nr. 1/ 2017, cu un dosar de autor Titu Maiorescu, numar in care se gaseste si o recenzie la cartea "Lentila de contact", de Vasile Dan, Editura Mirador, 2015, prezentare semnata de Adrian Iliuta.
Un aspect subliniat de foarte multi dintre cei care au opinat in cadrul Colocviului a fost si acela ca partenerul numarul 1 al revistelor de cultura, adica omul educat, se afla intr-un fel de criza, de amortire culturala. Aproape unanim s-a remarcat faptul ca sistemul de educatie nu e suficient de receptiv la actele de cultura/ literatura contemporana, carentele acestea cascand distante uneori greu de recuperat.
In ziua precedenta Colocviului, in Piata Reconcilierii din Arad, s-a lansat volumul de poeme "Salutari din Piata Reconcilierii", de Gheorghe Mocuta, Editura Mirador, 2016, prezentat de poetul Vasile Dan. Peter Puskel a clarificat, din punct de vedere istoric-cultural, semnificatia monumentului libertatii din Piata Reconcilierii, spatiu care l-a inspirat pe Gheorghe Mocuta si in care autorul a sustinut un expresiv microrecital. Publicul a beneficiat si de lectura publica a unor importanti poeti actuali: Adrian Popescu, Adrian Alui Gheorghe, Olimpiu Nusfelean, George Vulturescu, Gheorghe Parja, Andrei Mocuta, Daniela Sontica, Ioan Matiut, Petru M. Has s.a. (Unele fotografii ale interventiilor bistritene la Arad sunt realizate de tanarul prozator Mihai-Bogdan Ionescu-Lupeanu.)
Pentru mine, participarea la Colocviul National al Revistelor de Cultura a fost un privilegiu, reusind sa percep framantarile si pulsul efectiv al "industriei" revuistice literare. Am valorificat suplimentar aceasta oportunitate aradeana, facand o diseminare a Concursului Regional literar si artistic "Scrisori de Mai", derulat in acest mai, de Palatul Copiilor Bistrita, stabilind colaborari. Am propus unor manageri de reviste literare, spre publicare, creatii - proza, poezie, teatru, eseu - realizate de elevi performeri ai Palatului, bineinteles, in masura in care vor trece de "sita" critica.
Colocviul National al Revistelor de Cultura de la Arad este o experienta esentiala pentru viata literara a tarii, iar initiatorul si coordonatorul Colocviului, poetul Vasile Dan, merita toate aprecierile.
Ionela-Silvia Nusfelean.
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
0 comentarii | 2842 vizualizări | 11 mai 2017 |