Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
VIRGINIA BRANESCU A ADUS LA NASAUD HRANA PENTRU SUFLET.

La Muzeul Nasaudean, povestile prind viata prin actiuni educative ce se desfasoara la mici intervale, unde iubitorii de frumos isi ocupa timpul liber in cel mai placut si util mod posibil. O actiune de acest gen s-a desfasurat de zilele orasului, vineri 26 mai 2017, incepand cu ora 13, in cadrul activitatii "Flori de mai astriste", editia a VI-a, o actiune ca o lume fermecata, plina de basm si feerie. Zana modelatoare de suflete a fost pictorita si scriitoarea VIRGINIA BRANESCU  din Bistrita, omul zilei, care, cu mult tact si rabdare a imbracat haina plina de vraja si mister a tablourilor expuse, a povestilor si jocurilor de cuvinte, un mijloc eficient de cultivare a unui stil de viata civilizat si a unui  comportament creativ de pretuire a operelor de arta originale, de intarire a relatiilor dintre oameni si a scoate in fata rezultatele concrete ale muncii lor si a respectului pentru frumosul din natura si cultura.

Prin grija Astrei oras Nasaud, presedinte Floarea Ples, in colaborare cu Muzeul Graniceresc, director Lucian Vaida, s-a desfasurat aici o confruntare cu realitatea prin vers si culoare, un bun prilej de destindere si buna dispozitie la orice varsta, o activitate ce a produs bucurie facilitand acumularea de cunostinte si educarea spiritului creativ. O activitate ce  a trezit emotii si sentimente concretinzand importanta cetateniei europene.

Expozitia Doamnei Branescu, cu picturi si carti originale, este de mare succes, plina de culoare si sensibilitate, depasind orice asteptare. O expozitie in care artista a pus mult talent si o particica din sufletul sau, ne-a incalzit inima si ne-a oferit merinde pentru suflet, liniste si impacare sufleteasca. A fost o lume de basm cu printi si printese ce ne-a desfatat privirile, ne-a binedispus si ne-a incantat vizual si psihic. O incantare pentru ochi si suflet, ce simbolizeaza roadele terapiei prin imagine, cu mesaje umaniste de mare calitate, o pictura generoasa, vibranta, cu o paleta cromatica plina de lumina. Adevarate miracole de simplitate si de finete, de sinteza cromatica si arhitecturala a formelor, de colorit stralucit si delicat.   

Fidela a unei viziuni proprii, Doamna Branescu a regrupat imaginile din realitatea cotidiana in sinteze originale, care se bazeaza tocmai pe constructia culorii ca mediu purtator al spatiului si al luminii, convinsa ca arta trebuie sa slujeasca pe cei multi.

Prin prezentarea in detaliu a vietii si operei sale - pictura, poezie si umor, Doamna Branescu a oferit celor prezenti un model, cu informatii abundente prin vastitatea cuprinderii preocuparilor sale culturale si spirituale, legate direct si strict de arta, oferind diversitate culturala.

"Pictorul este un filozof, dar filozofia sa este pictura." spunea Renato Gutusso. Altii spun ca este o poezie tacuta, tacerea mintii, muzica ochiului, nepoata naturii, inrudita cu Dumnezeu, un alt fel de a tine un jurnal. Eu spun ca pictura  pentru prietena nasaudenilor, membra a Astrei Nasaud, este pasiunea dansei de o viata, un echilibru intre viziunea interioara, virtuozitate si mister.

A fost la Muzeul nasaudean o imbinare armonioasa intre pictura si poezie, asa ca s-au deschis cartile cu petale de univers inflorite vers cu vers. Filele le-a adus din padure, copertele din culoare si versurile din iubire, versuri cu aripi ce se lasa recitate, reflectand contopirea dintre placere si adevar.

Scriitorul George Mizgan a venit cu surpriza zilei oferind Domnei Branescu un tablou  insotit de epigrame si catrene si citind pe orizontala primele litere din fiecare vers a reiesit cuvantul COZONAC, l-a scos din punga si l-a oferit celor prezenti, dansatorilor de la Clubul Copiilor, condusi de prof. Simona Zinveli si solistilor vocal: Simona Zaharia si Amalia Tuturuga din clasa a V-a de la Scoala din Salva si doamnei Horobet, care ne-a dus ca de obicei in lumea romantelor, avand alaturi pe Ana Filip cu cantece de voie buna si traditionalul "La multi ani!" 

A fost la Nasaud o revarsare de zori in care culorile se joaca, adunand un numar mare de iubitori de cultura, astristi si scriitori, care au dialogat pe marginea tablourilor si cartilor expuse, cum sunt: Mircea Darosi, Romulus Berceni, Ioan Mititean, Radu Gavrila, presedintele Astrei Dej, doamna Popescu din Rodna, Rodica Fercana, care ii dedica o poezie invitatei noastre, Ioan Seni, presedintele Despartamantului Nasaud, care ii ofera doamnei o diploma de onoare, Raveca Vlasin din Dej, Lucretia Mititean, iar ceilalti, zeci de flori si mii de multumiri pentru clipele frumoase ce le-a oferit nasaudenilor in aceasta zi de neuitat.

De toti si de toate ne-am despartit apucand cu regrete calea de intoarcere catre Bistrita, Dej, Salva, Rebrisoara, Feldru, Nepos, Rodna, locurile mirifice de unde au curs iubitorii de frumos in aceasta zi plina de incantare sufleteasca oferita de Astra oras Nasaud.

 

         Ioan Mititean. 

 

0 comentarii3115 vizualizări29 mai 2017




rss 2.0
rss 2.0