Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Profesori nasaudeni in amintirile lui Forin Piersic

Sa scrii ori sa vorbesti despre un actor care a cucerit inimile unui ocean de spectatori si telespectatori inseamna a-ti asuma o mare raspundere civica si morala. Pe Florin Piersic l-am intalnit la Cluj-Napoca, cu prilejul aniversarii prietenului sau de suflet, Eugen Albu, marele epigramist din orasul de pe Somes, cand, invitat fiind, am avut ocazia sa vorbesc cu Domnia Sa despre un  nasaudean, originar din Parva, Vasile Scurtu, profesorul care i-a indrumat pasii spre actorie, pe  vremea cand era elev al Liceului de baieti nr. 3 ( fostul Seminar Pedagogic din Cluj). A fost de ajuns sa-i pomenesc doar numele, caci amintirile lui s-au rostogolit ca o avalansa peste putinul timp pe care il aveam la dispozitie. " Da, imi amintesc cu drag de profesorul meu de limba si literatura romana, Vasile Scurtu. Un om minunat. Am aflat ca era dintr-o comuna de munte din judetul Bistrita-Nasaud. El mi-a insuflat dragostea pentru literatura si ma punea la serbarile scolare sa recit poezii din Cosbuc. Stiu ca, odata am recitat poezia "Nebuna’’ si am fost aplaudat la scena deschisa pentru interpretarea artistica. El i-a influentat si pe parintii mei sa merg la actorie, desi voiau sa ma faca medic veterinar, asa cum era  tata. La admitere in facultate, proba de dictie si interpretare a fost tot din acelasi text, " Nebuna’’, fiindu-mi de bun augur in viata de om al teatrului si cinematografiei. Lui Vasile Scurtu ii datorez o mare recunostinta pentru felul in care s-a atasat de mine si de familia mea’’.

      Dupa ce i-am satisfacut curiozitatea cine sunt si ca am fost dascal in satul in care s-a nascut fostul lui profesor, m-am retras din mijlocul multimii, pentru a da posibilitatea si altora sa schimbe cu el vreo impresie, ori sa-i faca un compliment.L-am auzit apoi, in repetate randuri, la emisiunile de televiziune, vorbind despre oamenii dragi sufletului sau, intre care, un loc aparte il ocupa profesorul dr. in filologie, Vasile Scurtu.

     In lucrarea" Scolile Nasaudului’’, Gheorghe Ples pune in lumina o marturisire hazlie legata de un alt nasaudean, profesor de matematica la liceul unde Florin Piersic invata carte si anume, Ion Margineanu : "Eu eram unul dintre cei mai prosti elevi la matematica, tufa de Venetia...Era un profesor de matematici pe care il chema Margineanu, Ioan Margineanu. A fost cel mai iubit profesor de noi, elevii liceului de baieti nr.3 din Cluj. Acest profesor avea umor. Si el avea acest cuvant :"ciocoflenderu’’... El, cand lua catalogul, se uita si spunea : Sa pofteasca la tabla( la ceilalti le spunea numele )...Ciocoflenderu Piersic Florin ! Adica, eu eram cel mai slab si de-aia, la examenul meu de matematica, o spus : Ciocoflenderu asta, adica de mine, n-o sa faca matematici toata viata lui, o sa fie artist, ca recita in clasa. Si asa am ramas pentru toti colegii mei : un ciocoflenderu, unu care nu stie matematica. Si de atunci folosesc cuvantul pentru ca mi-o ramas in cap si mi-o fost drag’’. Si intr-adevar a ajuns actor, un mare actor iubit si apreciat de toata lumea.

       Amintirile lui Florin Piersic au un farmec aparte, impresioneaza prin arta povestirii, prin frumusetea gandului frumos si curat, care poate fi receptat pe toate lungimile de unda ale inimii.

 

Mircea Darosi.

 

 

 

 

 

0 comentarii2849 vizualizări04 iunie 2017




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0