Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Duminica 07 August 2022 - 14587
Cantec, joc si voie buna, de Sanpetru la Rebra.

De existenta Manastirii "Sf. Apostoli Petru si Pavel’’, aflata pe teritoriul comunei Rebra se leaga sarbatoarea traditionala"De Sanpetru la Rebra’’, care a ajuns  anul acesta la cea de-a VIII-a editie. Si de data aceasta, Sf. Liturghie a fost oficiata de  catre IPS. Andrei, Arhiepiscop si Mitropolit, alaturi de un sobor de preoti, in prezenta unui numar impresionant de crestini, in mijlocul carora s-a aflat si Presedintele Consiliului Judetean, Emil Radu Moldovan. In dupa-amiaza zilei, o multime de oameni s-a indreptat spre locul obisnuit de desfasurare a manifestarii culturale, situat intr-un cadru mirific, care a concurat cu frumusetea portului si cantecului popular.

      Chiar daca ploaia  a incercat de doua ori sa se impotriveasca desfasurarii programului, spectatorii nu s-au speriat, adapostind-se in locuri special amenajate si cand vremea s-a potolit, artistii au putut sa evolueze pe scena, realizand un spectacol folcloric de exceptie. Programul a fost deschis de catre Ansamblul"Doina Rebrei’’, care si-a etalat maiestria artistica prin dansurile si cantecele specifice locului,  remarc du-se interpretele : Moldovan Gesica, Daniela Nedelea, Siia Gavriloaie si colaboratoarea formatiei Mina Buga, dupa care a urmat grupul folcloric de la Liceul de Muzica "Tudor Jarda’’ din Bistrita. O impresionanta prestatie pe linia dansului si a interpretarii cantecului popular a devedit-o formatia profesionista "Mesesul’’ Zalau, care a incantat publicul spectator cu toate piesele prezentate. Surpriza evenimentului cultural a fost prezenta marelui artist al cantecului popular din Tara Motilor, Nicolae Iancu Furdui, acompaniat de formatia "Crai nou’’, aplaudat la scena deschisa pentru cantecele de satira si cele patriotice pe care le-a interpretat in stilul sau caracteristic si inconfundabil. Gazdele si-au dovedit inca o data ospitalitatea, prin  Stefan Danci, primarul comunei,  Vasile Galan- viceprimar si Vasile Calini, managerul si instructorul ansamblului - Doina Rebrei

Mircea Darosi.

 

0 comentarii2464 vizualizări01 iulie 2017
rss 2.0
rss 2.0