Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Luni 15 August 2022 - 14587
RODICA FERCANA, O LUPTATOARE PENTRU SUCCES.

Dupa atatia ani de munca pe taramul creatiei, scriitoarea de pe Valea Fiadului-Telciu, Rodica Fercana  a devenit in ziua de 29 iunie 2017, persoana care si-a dorit sa fie -SCRIITORUL ZILEI, fiind eroina principala in cadrul Cenaclului Literar "Artur Silvestri" de la Cercul Militar Cluj. A fost insotita de un numar de 8 scriitori din Filiala Nasaud, a Ligii Scriitorilor Romani care in cadrul actiunii literare "Cu cartea pe roti", si-au depanat gandurile despre creatiile sale si multe amintiri minunate pe care scriitoarea de pe Salauta nu le-ar schimba niciodata pentru mai putine fire de par carunt.

            "Cu cat inaintez in viata, spune scriitoarea, cu atat eu devin cel mai bun prieten al meu si ceea ce este mai placut este ca acest prieten nu ma contrazice niciodata sau aproape deloc."

            Rodica este o prezenta activa in lumea scriitoriceasca, este o buna prietena si colaboratoare care isi petrece zilele in lumea literara, ceea ce ii ofera o viata reala si echilibrata  oferindu-ne destul de des carti de poezie si mai nou proza scurta cu o larga tematica in vartejul vietii, ca un fagure de aur proaspat plin de mierea gandirii sale luminate.

            In cele trei carti prezentate in fata scriitorilor clujeni a adunat la un loc rigoare, originalitate si nespusa frumusete cu blocuri grele de judecati cu priceperea unui iscusit arhitect, slefuite cu diamantul sensibilitatii unui vrajitor-poet care stie sa cumpaneasca si sa  rosteasca  cu claritate cuvintele. Fercana prinde si leaga zborurile poetice ale fanteziei in rigorile statornice ale geometriei, ca doar o viata a predat matematica. In colectivul didactic a inviorat armonia, cugetand asupra bucuriei, inzecindu-si zi de zi stradaniile ca o adevarata purtatoare de valori, facand parte dintre acei oameni care nu accepta infrangerea, iar poezia pentru ea este o expeditie pe urmele adevarului. Viata pentru ea nu inseamna "a trai", ci "a sti pentru ce traiesti", cum foarte bine spunea Nicolae Iorga.

            Despre cartile sale si-au exprimat gandurile de respect si pretuire scriitorii: Al. Fl. Tene Presedintele Ligii Scriitorilor Romani, Antonia Bodea, presedinta Cenaclului Literar "Artur Silvestri", Iulian Patca, Ioan Mititean, Barbu I. Balan, Lucretia Mititean, Vasile Tutula, Floarea Ples, Romulus Berceni, Raveca Vlasin, care au facut juste aprecieri creatiilor scriitoarei noastre, modul de constructie a poeziei care spune multe despre scriitorul zilei care dovedeste intelepciune, finete, afectiune si delicatete, se bucura de un deosebit succes atat in cadrul Ligii cat si inafara granitelor obtinand trei premii la diferite concursuri internationale din Scotia, Japonia si Norvegia, cu poezii ce farmeca prin sensibilitate si prin nuantarea prezentarii starilor sufletesti si descrierea satului romanesc, a tinutului de origine a tarii sale prin Rebotezul Romaniei. Succesele sale nu apar spre a se infoia in pene ci pentru a se transforma in dragoste, in dezvoltare si in daruire pentru cititorii sai multi la numar.

            In acest mediu cultural de cinstire si slavire a cartii s-a prezentat si revista Astra Nasaudeana si Antologia Scriitorilor din Filiala Nasaud a Ligii Scriitorilor Romani -DESTINE LITERARE, coordonator Ioan Mititean, un volum cu peste 800 de pagini, ce contine secvente din operele a 25 de scriitori nasaudeni si bistriteni, care si-au eliberat inima de ura, de invidie, de ganduri negre, fiind totodata un pretios schimb de idei, care treptat devin cuvinte, obiceiuri, caractere si in final destine.

            In partea a doua a activitatii literare au avut loc schimburi culturale prin impletirea poeziei cu muzica, prin bunavointa prietenei noastre, doamna Cornelia Horobet, care prin ROMANTA DRAGOSTEI ne indeamna sa ne schimbam in bine.

            Am petrecut intre scriitorii clujeni o doza de liniste necesara vietii, intr-un cuib de armonie binefacatoare de comunicare sufleteasca.

 

    Ioan Mititean 

 

0 comentarii2408 vizualizări05 iulie 2017
rss 2.0
rss 2.0