Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Duminica 07 August 2022 - 14587
COLOCVIILE DE LA JOSENI, UN MOMENT DE COTITURA IN ISTORIA COMUNEI.

Se implinesc zece ani de cand un grup de scriitori nasaudeni participa la colocviile de la Joseni, o manifestare culturala de mare amploare, meritul Primariei si Consiliului local pentru intentiile generoase care stau la temelia satului, pretuita pentru avantul descrierii localitatii si frumusetea limbii.

Si la aceasta editie un grup de 8 scriitori nasaudeni, membrii ai Ligii Scriitorilor Romani, Filiala Nasaud, sub genericul "Cu cartea pe roti", cum sunt: Ioan Mititean, Ioan Seni, Mircea Darosi, Lucretia Mititean, Floarea Ples, Ion Botan, Romulus Berceni si Leon Catarig s-au deplasat pe cont propriu spre a fi alaturi de carturarii bargauani, ca un ferment cu rasfrangeri pozitive in viata culturala, condeieri care prin propriile creatii influenteaza sensibilitatea publica, formand prin propria contributie o noua stare de spirit si modele de viata pe taram cultural si obstesc, momente de rasunet in definirea starii de spirit literar specific perioadei ce o strabatem.

Nasaudenii au adus in traista ca merinde de suflet Antologia "Destine literare", dedicata celor 150 de ani de la nasterea poetului George Cosbuc si celor 155 de ani de la infiintarea Astrei, un volum cu peste 800 de pagini, in care un numar de 25 de creatori de literatura, membri in Liga Scriitorilor Romani si-au construit din slove cate o casuta literara de unde rasare poezia, proza, proza scurta, povestirea, descrierea, portretistica si jurnalistica, creatii de o inegalabila stralucire asezate la loc vizibil de coordonatorul volumului Ioan Mititean si responsabilul cu sistematizarea acestui cartier literar prin doamna prof. dr. ing. Gabriela Nedelcu Teodorescu din Iasi, precum si doamna Nadia Baciu de la Editura Ecou Transilvan din Cluj.

Printre cele 25 de casute literare, doua apartin bargauanilor, respectiv, colonelului Ion Cordovan, fiu al satului, cu creatii pe teme militare si istorice si muzeografului voluntar Mihai Biltag, la origine rebrisorean, stabilit de multi ani la Joseni, care da curs poeziei populare.

Scriitorul din satul marelui Rebreanu, colonel Ioan Botan prezinta cartea "Rebreanu si Pripasul" cu episoade din anii tineretii scriitorului in perioada conceperii romanului "Ion".

Sarbatoarea cartii de la Joseni se incheie cu cartea semnata de Mihai Biltag "Istoria neamului meu" prezentata de Ioan Mititean. O carte mai altfel, in care autorul pe baza unei ample cercetari expune originea neamului sau, pe baza de documente.

Avem o deosebita stima fata de primarul comunei, Nicolae Vrancean, care a fost alaturi de noi pe perioada desfasurarii colocviilor, intervenind cu o comunicare concreta privind realizarile edilitar-gospodaresti si in perspectiva, mentionand ca va pastra traditiile locului si va valorifica tot ce-i frumos din viata satului.

Alaturi de primar a fost si viceprimarul Tudorel Ciotmonda, fost primar in trei mandate, care se bucura ca actiunile incepute de el au fost continuate de noul primar, care nu s-a gandit sa inceapa de la zero cum au facut alti primari, ca dovada Zilele Joseniului se desfasoara la Editia a -XII-a. Moderatorul  acestei manifestari a fost avocatul Pavel Stirbu, o personalitate a Vaii Bargaului, un astrist reprezentativ ce si-a cucerit un loc bine meritat in istoria comunei. Au avut comunicari toti factorii responsabili din comuna. Astfel profesorul Remus Deac, autorul monografiei satului, a prezentat aspecte mai semnificative din istoria satului, iar directoarea scolii, Felicia Majer a prezentat scoala ca pe o bijuterie dotata cu de toate si in special cu un colectiv didactic de mare valoare, ca dovada, cu toate ca sunt in concediu au fost prezenti cu totii la sarbatoarea satului pe care cu onoare il slujesc.

Preotul - profesor Simion Cristea  venit de la Cluj, un carturar de mare cuprindere ce detine o biblioteca de peste patru mii de volume, a prezentat o comunicare cu referinte la unele personalitati locale, fapte demne de urmat. Despre activitatea sanitara si grija fata de om a vorbit medicul de familie Rares Ciuzan, iar despre viata duhovniceasca a vorbit la superlativ preotul paroh Ioan Nechita.

Presedintele Desp. Astra Nasaud, prof. Ioan Seni, a vorbit despre "Astra in contemporaneitate", secondat de presedinta cercului Astra oras Nasaud, doamna Floarea Ples, care a impartasit din experienta sa in scopul valorificarii faptelor de cultura. Scriitorul Mircea Darosi, coborator de la Vararea, autorul unor pagini ce si-au cucerit un loc in istoria literaturii romane, redactorul sef al revistei Astra Nasaudeana, apreciaza la superlativ activitatile de la Joseni. Autoarea celor doua volume "Vorbe intelepte" si a altor 6 carti, Lucretia Mititean, apreciaza colocviile de la Joseni, care dovedesc atata energie, cu participarea unor oameni caliti  in  infruntari  literare de rasunet. Doamna Maria Holbura a vadit o sensibilitate acuta fata de masacrul de la Prund din 1944, moment tragic in istoria Vaii Bargaului.

Coordonatorul revistei "Ecologistul", prof. Romulus Berceni, da un semn ca Joseniul este o localitate in plina ascensiune culturala si administrativ-gospodareasca prin oamenii alesi la carma. Rebrisoreanul Leon Catarig vine cu drag la Joseni in schimb de experienta pe linie muzeistica la consateanul sau Mihai Biltag, muzeografi voluntari care au un tel comun "sensibilitatea satului romanesc si cerintele artei".

Mai adaugam omagiul adus de presedintele Consiliului Judetean prin vicepresedintele Vasile Puica, omul care vibreaza la durerile culturale ale comunei.

In ziua a doua a manifestarilor de la Joseni s-a simtit bucuria  nesfarsita in fata spectacolului folcloric de pe scena din curtea scolii printr-o calatorie romantica in lumea cantecului popular izvorat din credinta in valorile umane si artistice, din aceleasi convingeri privitoare la rostul adevarat al cartii si cantecului care, laolalta ne unesc si ne duc spre o prietenie durabila.

In final, LA GICA, am primit o stare de spirit tonica, optimista, pornite din acelas imbold sufletesc si din aceeasi dorinta de mai bine.

 

     Ioan Mititean

 

0 comentarii2429 vizualizări11 iulie 2017
rss 2.0
rss 2.0