Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Duminica 07 August 2022 - 14587
Expozitie retrospectiva a marelui sculptor Carol Plesa.

"Cautand in lucrarile mele, in profunzimea lor, recunosc drama din viata mea interioara si, in aceiasi masura, operele care s-au nascut din ea… Sculpturile mele formeaza subiectul principal al monologurilor mele interioare iar, pictura mea este pentru mine un fel de culise, un decor, un peisaj al psihicului meu - dramatic, romantic si rustic". - Carol Plesa

    Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud va invita la vernisajul expozitiei retrospective a marelui sculptor Carol Plesa. Evenimentul se va desfasura marti, 18 iulie, la ora 18. Vor prezenta: Radu Vaile - critic de arta, Vasile Duda - istoric de arta si Silvia Pop Plesa, sotia aristului, cea care ne-a pus la dispozitie cu generozitate cele peste 100 de lucrari de sculptura si pictura din creatia artistului.

Carol Plesa s-a nascut in 11 noiembrie 1911 la Alba Iulia. In 1928 familia se stabileste la Cluj, unde tanarul artist descopera arta modelajului alaturi de un alt sculptor, Ion Vlasiu. Intre 1934 si 1940 isi desavarseste pregatirea in atelierul lui Corneliu Medrea, la Bucuresti. Activitatea sa creatoare isi afla o consolidata afirmare incepand cu anul 1932: expune la saloanele pictorilor si sculptorilor ardeleni din Cluj, Dej, Tg. Mures si in succesive expozitii personale. In 1939 participa alaturi de Borg Prund, la New York, la Pavilionul romanesc.

 Numele artistului intra in atentia publicului bistritean cu o serie de expozitii personale realizate in 1937, 1939, 1941 si 1943. Un an mai tarziu realizeaza iconostasul bisericii ortodoxe din Livezile.

Artistul s-a stins din viata in 2006 la Cluj-Napoca.

          De-a lungul prodigioasei activitati, desfasurata pe parcursul unui secol plin de tulburari, creatia lui Carol Plesa impune prin originalitate, eleganta formelor si rectitudine morala.

           Va asteptam cu drag!

 

          MANAGER,

     Alexandru Gavrilas

0 comentarii2380 vizualizări17 iulie 2017
rss 2.0
rss 2.0