Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Duminica 07 August 2022 - 14587
INVATAM SA FACEM FOTOGRAFII CAT MAI FRUMOASE!

Copiii care tin in mana un telefon mobil stiu deja sa faca fotografii deosebite si chiar au notiuni de tehnica fotografica, dupa cum s-a vazut miercuri, 19 iulie 2017, la primul atelier estival de fotografie, desfasurat la Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud, in cadrul programului "Vacanta la Biblioteca - Fabrica de idei estivale". Ei au reusit sa o impresioneze pe instructoarea Ana Gabriela Adam cu intrebarile pe care le-au adresat, vadind pasiunea cu care au venit la acest atelier.

 "Eu inteleg printr-o fotografie o scena reala, care nu se misca si care descrie un anumit subiect. Am venit la acest atelier pentru ca vreau sa invat si sa inteleg mai bine lumea fotografiei, sa inteleg mai mult natura, sa inteleg mai mult lumea cu ajutorul pozelor", ne-a explicat Dolha Rebeca, de 9 ani, de la Scoala Gimnaziala "Avram Iancu" din Bistrita. Iar curiozitatea ei a fost impartasita si de alti peste 25 de copii.

 Micii fotografi au exersat fotografiatul atat in interior, cat si in aer liber. "Vreau sa invete, in primul rand, despre fotografia ca si umbre, volume, despre compozitie, linii de forta, cromatica, sa invete sa compuna cromatic o fotografie. De asemenea, sa invete si partea tehnica, despre cele trei elemente, ISO, apertura, diafragma si cum se folosesc; de ce alegem ISO intr-un fel si nu in alt fel. Dar, nu vreau sa predau foarte multe amanunte tehnice, ci vreau sa se simta bine, sa fie un fel de joaca, iar la final sa ramana, totusi, cu cateva elemente care sa-i ajute mai tarziu. De exemplu, am ales sa fotografieze cateva scari pentru a reda volumul si, firesc, primele fotografii au iesit foarte plate. Dupa aceea am revenit si le-am aratat cum sa se pozitioneze fata de scari ca sa redea volumul. Apoi am iesit afara si am facut fotografii contra luminii si au vazut ca au iesit intunecate; au vazut razele printre copaci si, la viitorul atelier, vom merge la biblioteca pentru adulti, unde avem rafturile si o sa vorbim despre linii conductoare, o sa vorbim despre compozitii si despre cum asezi un subiect, ca nu este neaparat nevoie sa fie centrat, ci se poate pozitiona pe dreapta sau pe stanga, in functie de ceea ce vrem sa obtinem. Copiii au pus foarte multe intrebari, pe care eu mi le-am notat si voi tine seama de ele in modul cum voi compune urmatoarele lectii", ne-a marturisit, la finalul primului atelier de fotografie, instructoarea Ana Gabriela Adam, fotograf profesionist la "Atelierul de imagini" de pe strada Liviu Rebreanu din Bistrita, care sustine ca voluntar aceasta activitate.  

 

 

 

LA BIBLIOTECA,  IN MIJLOCUL ACUARELELOR

  Daca este vara si vacanta, copiii vin la Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud nu doar pentru a imprumuta carti, ci si pentru a invata sa deseneze si sa picteze, cum s-a intamplat miercuri, 19 iulie 2017, de la ora 10:00, cand au participat la primul atelier de pictura peste 40 de copii. O activitate frumoasa si angajanta pentru profesoara Oana Petra Baciu. "La acest atelier incercam sa exeperimentam jocul culorilor intr-o maniera mai ludica, in sensul in care temele sunt neconventionale, spontane si abordam tot felul de tehnici interesante. Bineinteles, scopul este sa ii relaxam pe copii in aceasta joaca frumoasa si din toata experienta aceasta ei o sa invete lucruri noi. Initial ne-am gandit la 30 de copii, dar se pare ca vin mult mai multi si ma bucur sa vad ca vin si baieti, nu doar fetite. Sunt copii intre 5 si 12 ani si avem chiar si o eleva de la Liceul de Arte, care, odata scapata de tumultul examenelor, a venit cu mare drag sa ni se alature. In saptamanile urmatoare vom incerca sa facem niste lucrari colective, pentru ca la scoala, in general, nu experimenteaza genul acesta de lucru" (Oana Petra Baciu).

 Desenatul la "Fabrica de idei estivale" s-a dovedit a fi foarte distractiv, imaginile surprinse de aparatul foto fiind cat se poate de graitoare. "Eu am 13 ani acum, dar ce se intampla aici imi aminteste de perioada in care desenam rochite si le coloram! Am venit cu prietena mea aici pentru ca este cam plictisitor doar sa iesim prin oras. Ne intereseaza si atelierul de fotografie si abia astept sa merg si la atelierul de arte martiale", ne-a povestit Diana Crisan, "decana" de varsta a atelierului de pictura.

 Cei mai mici dintre copii au fost insotiti de parinti sau bunici. "Ma bucur foarte mult ca Biblioteca Judeteana organizeaza asemenea activitati, atat de diversificate, in care copiii isi pot etala abilitatile pe care le au. Este un lucru si spre folosul parintilor. Eu l-am inscris pe nepotelul meu la mai multe activitati, asa ca i-am ocupat cu activitati utile toate saptamanile cat dureaza activitatile acestea. Iar el a fost de acord sa vina aici!" ne-a declarat Ana Moloca, bunica unui baietel, Adam, de opt ani.

La incheierea programului "Vacanta la Biblioteca - Fabrica de idei estivale", in luna august, copiii care frecventeaza atelierul de pictura isi vor etala cele mai frumoase desene intr-o expozitie.

0 comentarii2450 vizualizări20 iulie 2017
rss 2.0
rss 2.0