Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Luni 15 August 2022 - 14587
CINEMATECA SI ATELIER DE SAH IN INCHEIEREA PRIMEI SAPTAMANI DE VACANTA LA BIBLIOTECA.

Sala de conferinte "Gavril Scridon" a Bibliotecii Judetene "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud a gazduit vineri dimineata prima proiectie de film in cadrul cinematecii, pentru zecile de copii care au ales si de aceasta data sa isi petreaca o parte din zi la biblioteca. Ei au urmarit filmul de aventuri "Pan-Aventuri in tara de nicaieri", unul dintre succesele anului 2015. "Am venit la cinemateca pentru ca imi plac filmele si este frumos aici. Mi-ar placea sa vizionez filmele "Soricelul bucatar" si "Cenusareasa", ne-a marturisit Nicola, care are 11 ani, iar Paul, fratele ei si-ar dori sa vizioneze si filmul "Pete si dragonul". Oricum, Camil Hosu, care coordoneaza cinemateca de vineri pentru copii, cuprinsa in programul "Vacanta la Biblioteca - Fabrica de idei estivale" si-a notat o lista lunga cu titluri solicitate de copii.

 Dar, filmul proiectat a fost urmarit nu numai de catre copii, ci si de … unii parinti si bunici.            "Am venit la film cu nepoata si cu fetita si este foarte frumos, asa cum a fost si anul trecut. Am mai participat in aceasta saptamana si la alte ateliere si ne bucuram ca organizati asa ceva, aici", ne-a declarat d-na Florina Bogdan, in timp ce d-na Maria Chisu crede ca odata cu aceste activitati "copiii mai scapa de telefoane si de calculator, care sunt o mare pacoste pentru ei in timpul liber, pentru ca nu mai socializeaza si nu se mai pot juca cum ne jucam noi cand eram copii, atunci cand butoneaza tastele!". Ah, copilaria de altadata! …

 La atelierul de sah, a fost o mare afluenta de copii, de la cinci ani in sus, unii dintre ei stiind bine sa joace sah, in timp ce altii au venit doar cu gandul sa invete cum se muta caii, nebunii, pionii si celelalte piese de pe tabla cu patratele. Si am asistat la partide adevarate, in care copiii au aratat ca stiu sa puna multa pasiune in joc. "Eu joc sah si acasa, de doua, trei ori pe luna, cu tatal meu sau cu prieteni, cand mai vin pe la mine. Acuma mi-am gasit niste prieteni cu care am jucat si ne-am distrat, pentru ca este foarte fain aici! O sa mai vin si in saptamanile urmatoare", ne-a spus Tudor Covrig Cudrec, care are 12 ani. "Am ajuns la acest atelier dupa ce tata a primit un fluturas de la biblioteca, atunci cand a venit sa imprumute o carte si am vazut pe el programul activitatilor. Am mai venit si la fotografie si la lupte si m-am intalnit aici cu multi prieteni, despre care nu stiam ca vin si ei. Este super!" (Eduard, 9 ani).

 Cu atatia copii la Atelierul de sah, a fost clar ca instructorului Adi Gaurean ii va fi greu sa organizeze atelierul. Pana la urma a iesit foarte bine! "Sunt inscrisi 26 de copii, dar au venit mai multi. Incerc sa le explic cum se joaca, la cei care nu stiu regulile, iar ceilalti, care stiu sa joace si vor sa exerseze, pot sa joace la celelalte mese. Eu sunt, din acest an, instructor de sah si sunt pregatiti ca in cele patru ateliere saptamanale sa ii invat sa joace sah cat mai bine. Voi insista cu cei care inca nu stiu sa joace, pentru ca ceilalti, oricum, joaca intre ei si isi consolideaza cunostintele si cu ei nu am foarte mult de lucru", ne-a declarat Adi Gaurean.

 Cu Atelierul de sah am incheiat prima saptamana a programului "Vacanta la Biblioteca - Fabrica de idei estivale", derulat de Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud. Si a fost, fara indoiala, o prima saptamana minunata, pentru toti!

0 comentarii2429 vizualizări23 iulie 2017
rss 2.0
rss 2.0