
Recent, pe scena literara judeteana si nu numai, a aparut cartea carturarului si scriitorului nasaudean Ioan Mititean, "Destine literare", o antologie a membrilor Ligii Scriitorilor Romani, filiala Nasaud, dedicata celor 150 de ani de la nasterea poetului George Cosbuc si 155 de ani de la infiintarea ASTREI, volum aparut la Editura "Ecou Transilvan", Cluj-Napoca 2017.
"Pe fruntea tarii e o cununa
De flori si lauri s-a ivit,
Veniti cu totii impreuna
Sa prindem mandru rasarit.
E Liga, e Liga, frumoasa cununa,
Din gand faurita, cu Limba Romana,
Si dor, libertate, sa punem in carte,
Iubire de tara, iubire de frate."
Sunt versuri ale Imnului Ligii Scriitorilor Romani, autor Mihai Ganea, versuri care pun in lumina un adevarat program ideologic al Ligii, o dogmatica care canalizeaza organizarea frumosului cuvintelor scrise si constructia de idei.
Domnul Ioan Mititean a trudit la organizarea acestei antologii, dansul fiind si presedintele Ligii Scriitorilor Romani, filiala Nasaud. Personal am vazut la domnul Mititean faptul ca este preocupat in special de frumusetea si logica ideilor, al autenticului si nu tine mortis la eleganta formei si a stilului, pentru dansul primatul intelectual il are gandirea, creatia de idei, iar expresia, in cele din urma, se iveste in mod natural. Ideea centrala la domnul Mititean este dezvoltarea autentica a actului de cultura, in general, si a actului de literatura, in special, sa facem cunoscute ideile celorlalti, care au cu adevarat ceva de spus, sa facem cunoscuta traditia populara, doinele si baladele satului romanesc traditional, dansul aduce cu sine acel aer de primavara, ochiul sau distinge imediat elementul taranesc si cel universal, vede autenticul pur al satului ardelenesc, de multe ori cu un efect cromatic extrem de delicat.
Volumul acesta are o prefata semnata de scriitorul Al. Florin Tene, presedintele national al Ligii Scriitorilor Romani, membru al Academiei Americana-Romana.
"Lucrarile cuprinse in aceasta crestomatie fac parte dintr-un evantai policolor. Descoperim lucrari mai de toate genurile literare, fapt ce creeaza o rezonanta polifonica, multumind toate gusturile cititorilor...De aceasta carte cititorul se apropie ca de o iubita...Nu trebuie s-o citesti decat atunci cand ti-e dor de ea...Unii dintre semnatarii articolelor din aceasta ampla lucrare sunt dascali, scriitori, matematicieni, istorici, teologi si filologi...Frumosul purifica...frumosul creeaza mereu libertate."
Scriitorii acestei antologii creeaza un imens spectacol, avem ceremonialuri rustice care pun in evidenta sentimente si pasiuni, pe un final bogat al trairilor, avem un larg erotism al firii, o grandioasa invalmaseala de energii, o revarsare fireasca a sentimentului intim, o reactie spontana a personajului liric, sunt multe figuri de stil in antologie, avem vitalismul poetic, solaritatea fiintei feminine si frazeologii populare care confera maretie unor emotii aparand sinceritatea discursului.
Dupa prefata, Dan Popescu semneaza "Omagiu adus lui George Cosbuc la 150 de ani de la nastere, la muzeul Cuibul visurilor din Maieru", precum si un studiu despre poezia cosbuciana, "Numai una".
Mircea Darosi, cu aceeasi eleganta stilistica, ne vorbeste despre "Aspecte lingvistice in poezia lui George Cosbuc" si "Cosbuc ramane un poet nemuritor."
Ioan Mititean vine cu doua remarcabile articole, "Cosbuc-pedagog si autor de manuale scolare" si "Cosbuc in filatelie", iar sotia sa, doamna Lucretia Mititean ne duce la "Amintiri de la centenarul Cosbuc" si ne spune, "Cosbuc e al nostru."
"El ne-a invatat libertatea gandului,
Frumusetea cantului,
Iubirea pamantului,
Cosbuc pentru noi,
E limba romana in straie de sarbatoare."
Dupa care incep sa defileze scriitorii, in ordine alfabetica.
Romulus Berceni-
"De cate ori vad o batrana
In portu-i negru cum se poarta,
Imi pare ca o vad pe mama
Cum m-astepta pe banca-n poarta."
Ana Berengea-
"Stai singura si astepti...
Mereu astepti...
Ca o dantela
Se impletesc amintiri..."
Ioan Bindea-
"E noapte tarziu si somnul nu mai vine. Stramosii s-au dus dincolo de Styx, la casele lor de lut de unde numai dorul nostru ii mai poate aduce din cand in cand. Ploaia inceteaza, iar norii se risipesc asemenea fumului de tamaie din cadelnita preotului."
Mihai Biltag-
"Primii ani ai vietii mele
In necaz i-am petrecut,
Lumea fiind cu belele,
Nici o branza n-am facut."
Ioan V Botan-
"Ion s-a nascut din drama ancestrala pentru pamant...Ea s-a nascut pe existenta dramatica a taranului roman transilvanean.."
Leon Caterig-
"Mi-a venit acas baiatul
Din orasu-ndepatat,
Ca sa-si vada iarasi mama
Care mult l-a leganat."
Ioan Cordovan, ofiter al Armatei Romane, ne aduce multa istorie a neamului, "Perioada anului revolutionar de la 1848-1849, Incercarile Imperiului Habsburgic de a cuceri Transilvania, Interventia hoardelor tatare in Rodna si Bistrita, 1241-1242."
Mircea Darosi-
"Ma dor acum si lacrimile noptii
Si doare si cuvantul nerostit,
Stau visele sub lacatele portii
Si totusi le visez la infinit."
Domnul Darosi ne duce "La sfat prin Nisipul Clepsidrei", o metafora a trecerii implacabile a Timpului...
Rodica Fercana-
"Parca il vad pe bunicul in straie albe de duminica si cu cusma ori clopul pe cap...Si in acest colt de Telciu este un aer curat cu miros de salcii, racoros vara de la apa Salautei de langa drum, dar si inmiresmat de multele gradini ce-si intind covorul floral spre calea ferata. Nu pot uita padurea de salcami plantati de CFR in anii 1949-1950."
Grigore Silviu Guzu-"Un poienar care nu si-a uitat locul natal." Domnul Guzu descrie lumea traditionala intr-un mod aparte, adcand chipul omului din satul ilvean. Si pana la urma, Guzu este "poetul simfoniei rotilor de tren."
Nadia Linul Urian-
"Cand m-am nascut, eram copil de dascali. Da, de dascali trimisi prin sate sa lumineze mintea puilor de tarani, incaltati cu opinci, imbracati cu camasa de panura si ceptar din blana de oaie, dar care-si carau spre scoala traistutele, petrecute peste umar si sold, uneori prea goale de carti. Erau pline de visuri si sperante.."
Elisabeta Luscan-
"Zambeste-mi azi, maine cine stie,
sa profitam de clip-albastra fie,
doar pentru-o zi sa-ti fiu mireasa
la mine-n gand la tine-n casa."
Menut Maximinian, un romantic si abil observator al vietii cotidiene.
"E o balerina nobila,
Din portelan fin sau sidef cu irizatii albastrui.
Nici ea nu stie exact din ce e facuta,
Dar se simte bine in carnea ei.
Pe rochia scurta are dantela,
La par o floare,
La inima un ghimpe."
Ariadna-Cristina Maximiuc-
"Ascult
Cum timpul creste
In pasul lui greoi,
Tot scrijelind fierbinte
Cuvintele din noi.
Ascult
Ultima soapta izbindu-se de cer,
Si coborand taioasa
Ca un pumnal de fier."
Vasile Magerusan-
"Ca fiu al satului caruia ii pasa de origini, de locurile unde s-a nascut si copilarit, unde a deprins primele slove si unde s-a intors cu drag...am intreprins demersurile necesare pentru a aduna intr-un volum monografic istoria acestei vetre pur romaneasca."
Ion Mititean se mandreste cu cele peste zece mii de pagini adunate in 22 de volume sub genericul "In varful penitei."
"Multumesc Creatorului pentru darurile pe care mi le-a dat. Multumesc parintilor mei Vasile si Raveca pentru ca exist. Multumesc sotiei Lucretia ca m-a scutit de unele lucruri gospodaresti si mi-a creat conditii optime pentru scris...Multumesc copiilor mei Livia si Nicu, nepotilor Calin si Calina...Multumesc, de asemenea, cititorilor pentru apreciere, ca doar sufletele pure, bine consolidate au in ele ecou pentru toate placerile si durerile lumii. Numai ei, cititorii, te pot calauzi pe o anumita vale a cerului, daruindu-ti taina cunoasterii si a creatiei."
Lucretia Mititean, consateanca cu Liviu Rebreanu, la Tarlisua .
"Pot sa spun cu hotarare ca am avut succes in viata numai prin forte proprii, prin talent pedagogic, rabdare, perseverenta, inclinatii practice si gusturi pentru gradinarit. Dovada sta cartea recent aparuta, Atelierul fanteziei."
Valeriu Muresan-
"Mama, cat mai esti printre noi,
Vreau sa auzi cum iti cant,
Din struna pagana, din fluier de os,
Doina strabuna si imnul voios."
Liviu Paius, aprig cercetator in folclor. A scris Monografia comunei Rodna Veche, a publicat editia "Povestilor ardelenesti" cu prilejul implinirii a 150 de ani de la nasterea lui Ion Pop Reteganul, a scris lucrari de cercetare a folclorului Vaii Superioare a Somesului.
George Petri, consatean cu George Cosbuc, nascut in Hordau. "Nu totdeauna pascutul vitelor se facea in vatra satului. Aveam parcele de teren mai indepartate unde trebuia sa stam doua sau trei saptamani...tata impreuna cu cei trei feciori pregateau proviziile...constau dintr-un sac cu faina de malai in care se protejau mai multe oua, bucati de slanina si branza. Lapte aveam de la vaca care ne insotea. Ca locuinta aveam o coliba din lemn...Dormeam cu picioarele spre vatra de foc unde puneam sa arda un bustean mai mare care tinea focul pana dimineata."
Floarea Ples, delicata, purtatoare de zambet gratios, sufletul ASTREI nasaudene.
"Copilul descopera lumea cand face primul pas, cand rosteste primul cuvant greu de deslusit, cand se arunca la obrazul tau si te saruta in hohote de ras, cand plange si nu stii de ce...cand incep intrebarile de ce, ce e asta, pentru ce...cand in capsorul lor apar semne ale iubirii nevinovate."
Dan Popescu-Cel mai greu este sa scriu despre mine.
"Sa iertam din iubire si sa nu asteptam raspuns, iubirea este iertare, sa nu negociem niciodata iertarea pe care o dam. Sa avem cedare de sine, adica sa avem iubire. Sa exindem si sa adancim forta cuvantului prin morala crestina, sa avem posibilitatea de a extinde si adancii constructia graiului nostru pentru ca acesta sa poata sa exprime reprezentarile unei fantezii ale linistii evocatore de idei. Poate nu putem trai viata in directia viitorului, de aceea, uneori, o recastigam din trecut si astfel putem vietuii a doua oara."
Dumitru Popitan-
"A venit la mine mama
Si s-a plans ca i-e urat,
Si-a strans mai bine naframa
Si fularul de la gat."
Ioana Precup-
"Intr-o zi urcam dealul pe langa un parau, iar intr-un plop inalt canta cucul. Pana atunci nu am auzit cantand aceasta pasare. Mi-am zis in gand, cine a urcat plopul acesta inalt sa cante? Numai Dumnezeu poate fi si m-am intors acasa plangand in hohote."
Ioan Seni, presedintele ASTRA Nasaud. "Maramuresul se lasa descoperit in toata splendoarea sa pe Valea Izei, unde aproape fiecare casa sau gospodarie instarita are la intrare celebra Poarta maramuresana, pe care poti descoperi cu usurinta simbolurile vietii-roata, soarele, firul vietii, ca-n final acest monument arhitectural sa se identifice cu un arc de triumf al celui care s-a nascut, a trait si s-a sfarsit ca un vrednic crestin."
"Destine Literare", aceasta antologie a membrilor Ligii Scriitorilor Romani, filiala Nasaud, coordonata de harnicul carturar Ioan Mititean, este o pledoarie pentru arta scrisului pe care trebuie s-o gustam cu acel fel de cunoastere care cuprinde individualitatea fermecatoare a aparentelor, dincolo de conventiile limbii si de simbolurile inteligentei. Scriitorii acestia cauta cu disperare sa salveze ceva din timpul acesta atat de repede curgator. Cuvantul scris trebuie sa descifreze anumite sensuri ale vietii omului si sa-l faca pe acesta sa intre prin ele la realitatea superioara a existentei, aceasta unica forma de vesnicie harazita omului.
Dan Popescu.
![]() | ![]() | ![]() |
0 comentarii | 2793 vizualizări | 26 iulie 2017 |