Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 30 Martie 2023 - 14587
Marele Premiu al Festivalului "Pestisorul de Aur", castigat de Ansamblul Folcloric "Ciobanasul" din Sieut.

In perioada 7-12 august, la Tulcea s-a desfasurat cea de a XXV-a editie a Festivalului - Concurs International de Folclor pentru Copii si Tineret "Pestisorul de Aur", un eveniment cultural extraordinar organizat de Consiliul Judetean Tulcea, Primaria si Consiliul Local Tulcea, Ansamblul Artistic Profesionist "Baladele Deltei", Ministerul Educatiei Nationale, Inspectoratul Scolar Judetean Tulcea si Palatul Copiilor Tulcea.

            Anul acesta, in cadrul festivalului au participat 27 de ansambluri folclorice de copii si tineret din Senegal, Sri Lanka, Polonia, Columbia, Macedonia, Cipru, Bulgaria, Ucraina, Bosnia si Hertegovina, Georgia, Kosovo, Republica Moldova si Romania.

            Festivalul International "Pestisorul de Aur" a debutat marti, 8 august, cu parada portului si dansului popular, evenimente la care au fost prezenti cei peste 1.400 de dansatori ai ansamblurilor folclorice invitate din toata lumea, pancarta cu insemnele festivalului fiind purtata cu mandrie de doua perechi de dansatori ai Ansamblului Folcloric "Ciobanasul" din Sieut.

            Dupa deschiderea oficiala care s-a facut in prezenta organizatorilor, a membrilor juriului si ai presei, la scena amenajata in Piata Civica a inceput concursul propriu-zis, ce s-a desfasurat pe parcursul a trei seri de spectcole.

            In cadrul sectiunii de concurs dedicate formatiilor din tara noastra au participat 13 ansambluri folclorice din judetele Suceava, Iasi, Mures, Bihor, Hunedoara, Covasna, Arges, Dolj, Olt, Tulcea si Bistrita-Nasaud. Judetul nostru a fost reprezentat de Ansamblul Folcloric "Ciobanasul" din Sieut, avandu-l ca instructor coregraf pe domnul invatator Pantea Ignat, conducerea muzicala a tarafului traditional fiind asigurata de Ioan Dumbravan. Delegatia culturala a fost coordonata de domnisoara etnolog Smaranda Muresan de la Centrul Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud, care s-a ocupat indeaproape de buna organizare si desfasurare a programului prezentat de artistii judetului nostru.

            Juriul festivalului a fost prezidat de profesorul Theodor Vasilescu, maestru coregraf, artist emerit si presedinte de onoare al ACAFR (Asociatia Coregrafilor Ansamblurilor Folclorice din Romania). Se cuvine sa amintim aici faptul ca, in cadrul acestui festival, membrii Ansamblului Folcloric "Ciobanasul" din Sieut au avut parte de o intalnire de suflet cu maestrul coregraf prof. Theodor Vasilescu, caruia i-au acordat, intr-un cadru oficial, o "Scrisoare de multamire" din partea comunitatii, pentru contributia adusa de domnia sa la culegerea si promovarea dansurilor traditionale din Sieut.

De asemenea, juriul festivalului i-a avut ca membri pe profesor Marin Barbu, maestru coregraf, Centrul National pentru Conservarea si Valorificarea Culturii Traditionale Bucuresti, presedinte executiv al ACAFR si al sectiei CIOFF Romania; prof. Florentina Satmari - realizator spectacole si emisiuni TV; prof. dr. Maria Tanase Marin - producator emisiuni la Televiziunea Romana; prof. Adriana Mihai - realizator emisiuni muzicale la Societatea Romana de Radiodifuziune; prof. Nicolae Galatean - fost director al Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud; prof. Adrian Ardeleanu - director al Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Iasi; prof. Mihai Stroe - Inspector General, Inspectoratul Scolar Judetean Tulcea si prof. Stefan Coman - maestru coregraf, director al Ansamblului Artistic Profesionist "Baladele Deltei" din Tulcea si director al Festivalului International de Folclor "Pestisorul de Aur".

            Ansamblul Folcloric "Ciobanasul" din Sieut s-a prezentat la acest festival cu 18 perechi de dansatori (copii si tineri) si a evoluat in cea de a treia seara de concurs, prezentand atat juriului, cat si publicului spectator prezent in numar deosebit de mare in Piata Civica din Tulcea un program artistic deosebit, ce a cuprins dansul Calusarul, suite de dansuri de pe Valea Sieului (Barbunc, Rara, Brau, Schioapa, Invartita), dar si piese vocale in interpretarea solistelor Nicoleta Dornean si Denisa Gliga.

            In urma deliberarilor, juriul festivalului a decis in unanimitate sa acorde Trofeul si Marele Premiu al Festivalului "Pestisorul de Aur", Tulcea, 2017 - Ansamblului Folcloric "Ciobanasul" din Sieut! O bucurie nespusa pentru toti cei care au muncit, au sprijinit si incurajat membrii colectivului artistic, dar si o recompensa binemeritata pentru intreaga comunitate, dovada a faptului ca la Sieut traditiile populare, cantecul, dansul si portul se afla inca la loc de cinste.

            Pe aceasta cale se cuvine sa adresam multumiri si domnului primar al comunei Sieut, Ioan Dedean-Bortas, pentru tot sprijinul acordat Ansamblului Folcloric "Ciobanasul" in vederea efectuarii deplasarii la festivalul international concurs de la Tulcea.

             Asadar, trofeul festivalului "Pestisorul de Aur" a ajuns la Sieut! Un premiu mult dorit, mult asteptat si binemeritat, un trofeu castigat cu truda si multe sacrificii din partea tuturor celor care au muncit si au repetat intens timp de aproape 8 luni de zile expres pentru programul artistic prezentat in cadrul concursului! Felicitari, dansatori! Felicitari, Pantea Ignat! Felicitari tuturor! E meritul vostru! Insa trebuie sa stiti ca Marele Premiu castigat acum va responsabilizeaza si va obliga la noi succese! Bucurati-va si continuati! Fie ca "Pestisorul de Aur" sa va indeplineasca toate dorintele!   

 

Etnolog Smaranda Muresan

Centrul Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud

0 comentarii2737 vizualizări20 august 2017
rss 2.0
rss 2.0