
Inainte de a fi o artista a culorii, Victoria Fatu Nalatiu si-a pus in valoare puterea de creatie in domeniul poeziei. O poezie moderna, inteligenta, meditativa, cu rezonante filozofice si puternice reflectii existentiale. Cele opt volume de versuri si alte trei de proza scurta, dar si o piesa de teatru, publicate in ultima vreme, sunt o dovada ca avem de-a face cu un scriitor complex, a carui maturitate estetica evolueaza lucid, avand un regim compozitional autentic.
Volumul de poezii pe care il am in atentie se intituleaza "Vedeniile calatorilor’’, aparut la Editura "Nosa Nostra’’, intr-o grafica de exceptie, purtand si haina culorilor, fiind insotit de cateva tablouri ale autoarei, care fac parte din ciclul "Semne spirituale’’ (Rastignire, Potir, Slujba de Inviere, Viziuni, Carte si parastas), semn al pasiunii sale pentru arta picturii despre care spune : "Dorinta chemarilor/ ma trimite/ intr-o lume salbatica a culorilor’’. Aceasta carte cuprinde poezia picturii sau pictura poeziei, in care autoarea devine un profet al nelinistii de a fi. Prin poezia "Un gand pentru cititor’’, asezata la inceputul volumului, Victoria Fatu Nalatiu ne dezvaluie conceptul sau despre cultura si arta, despre frumos, caruia ii da valoare si sens : ..Bibliotecile adancesc fantanile in salba curcubeului./Privind curcubeul, m-am imprietenit cu frumosul / cu dorul nebunatic al frumusetilor rapitoare,/ care ma opresc mereu din insamantarea luminii/ si-mi scalda ochii si mainile in culorile macilor’’
In general, scrie o poezie in stil modern, cu versuri inegale ca marime, cu fraze lungi, in care verbul da vigoare mesajului. Nu lipseste insa, nici versul clasic, cu rima aproape perfecta, cu muzicalitate, uneori, cu nuante folclorice si cu o aleasa incarcatura de sensibilitate, pornita din meandrele sufletului sau : "Pe aripa somnului,/ pravilele dorului/ se deschideau mereu/ in numele meu./ Aleea il ascundea,/ Copacul il ocrotea/ Cu dor ma fericea/ numele-mi striga’’ (Din pravilele dorului ).
Titlul volumului este o metafora cu valente simbolice care ne trimite cu gandul la drumul existential al omului de arta, vazut ca un calator in timp si spatiu. Constructia versurilor este savanta si bogata in metafore, care dau culoare si farmec poeziei. Rostul poetului este bine conturat in sintagma : "Poetul slefuieste din greu cristalele lumii’’ : Poetul, cand miroase a dragoste, /Traieste in gradinile imaginatiei,/ inflorind prin maretia divina,/ Atunci devine mladios, manos si tandru/ si asterne misteru-n lumina. ( Poetul ) . In poezia "Risipitorii’’, el apare intr-o alta viziune a autoarei : "Risipitorii cei mari sunt poetii ! / Ei, ametiti de muzica sferelor,/ beau apa nelinistii,/ care deschide minele adancului, / fiorii negraiti ai amagirii. (Risipitorii).
Tematica poeziei Victoriei Fatu Nalatiu este data de nelinistile si cautarile existentiale. Pe aceste idei este cladita lirica sa. Semnificative sunt titlurile : Fericirea suprema, Nadejdea frumusetii, Insetat de revelatii, Urmareste punctul de fuga, Dreptarul ingerului. Nu lipsesc nici poemele in care este zugravit pictorul si arta picturii, o preocupare notorie a vietii sale, despre care vorbeste in poeziile : Imblanzitorul de culori, Tabloul ce canta, Tabloul durerii, idei de trezire, Framantari vulcanice,etc. Fiecare poem se incheie cu o concluzie, o maxima pilduitoare in care se oglindeste ideea de baza a creatiei sale care, la sfarsitul fiecarui capitol este pusa in structura numita "Retalmaciri’’. Edificatoare sunt sintezele : "In lumea salbatica a culorilor, stelele se lovesc de suflet, Tabloul canta plansul luminii, Culorile vorbesc limba nestiuta a intrebarilor, Sevele luminii se tescuiesc in neant prin valorile cunoasterii, Cristalizarea faptuirii se intalneste pe drumul cautarilor’’
In acest volum sunt inserate si cateva exercitii de haiku, care au devenit astazi o adevarata curiozitate literara : "Vedenii surde- / Fierastraul ucide/ codrul cantand’’ , sau "Nuferi albi/ ucenicesc in noroi- / deasupra apei’’.
Lirica Victoriei Fatu Nalatiu este un triumf al cautarilor sale in descoperirea frumosului, al sensului existential, al bucuriei si binelui, al increderii in nobila misiune a artei pe care o promoveaza cu mult succes.
Mircea Darosi.
![]() | ![]() |
0 comentarii | 2604 vizualizări | 11 octombrie 2017 |