Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 30 Martie 2023 - 14587
RODICA FERCANA SCRIE CU COLTUL INIMII.

In cartea "Din drag de neam si tara", telceanca Rodica Fercana traieste un puternic sentiment al locurilor natale, patrunde in originea si menirea sa spirituala, fiind pe deplin recunoscatoare fata de locurile unde si-a modelat personalitatea, Fiad-Telciu, Nasaud, Bistrita. "Din acest preaplin al trairilor" cum spune in paginile de inceput profesoara Antonia Bodea din Cluj, presedinta Cenaclului literar "Artur Silvestri", ce apartine Ligii Scriitorilor Romani, poeta defineste esenta spirituala a poporului nostru, intr-o expresie pura romaneasca, mesaje de glorificare ce dau  patriei incarcatura, substanta si sens.

Volumul de fata a aparut recent la Editura Ecou Transilvan din Cluj, ca un preambul la marele eveniment ce se apropie "Centenarul Marii Uniri", eveniment pe care poeta il traieste ca un mesager al nemuririi neamului.

Poeziile scrise de poeta de la poalele Tiblesului din neamul Fercanilor si al Cirenilor este implicit legata de spiritualitate, insasi prin faptul de a scrie romaneste, oferindu-ne un evantai apreciabil cu tematica patriotica incepand cu iarba verde de acasa, satul, valea, muntele, campul incarcat de clai, zilele  de plimbare prin padurile de argint  din satul copilariei, sezatoarea, hora, oameni vrednici ai satului, eroi locali si nationali  prin care poeta creste de la o zi la alta.

Dincolo de orice, dincolo de parerile altor creatori, sentimentul patriotic si poezia patriotica rezista, iar un exemplu graitor sunt creatiile lui Mihai Eminescu:

           "Ce-ti doresc eu tie dulce Romanie

             Tara mea de glorii, tara mea de dor?"

Un model pentru creatiile cu tematica patriotica ni-l ofera si Nichita Stanescu ca de exemplu in poezia "Cu coltul inimii":

"Despre patrie se pot spune

cuvinte  scrise cu coltul inimii noastre...

pentru cei ce suntem aici in viata, intregi si in lucrare,

cuvintele au lama de brici intrand in miracol,

cu tandra mirare."

De cate ori deschid cartile Rodicai, am impresia ca ma intorc acasa, inapoi in rai, dupa o calatorie lunga, calatorie pe care si  autoarea cartii "Din drag de neam si glie" o face fara  intrerupere intr-un bogat univers poetic, plin de minuni, de farmec si de ganduri, de sensibilitate adanca si de patrunzatoare viziuni in infinit.

Cartea de fata cu mesajul patriotic asemanator de viu ca si la marii poeti, este impartita in cinci capitole cu gandiri poetice originale si convingeri sentimentale de intuitie directa, in care poeta vorbeste de la suflet la suflet, cu putere mai presus de gand, mai presus de simtire, cu o putere misterioasa ce apartine unei lumi aparte pe care o simti si te bucuri de ea.

Poeta a crescut in incaperi cu paianjeni in unghere unde icoana de pe perete se inchega cu mintea ei in grai de psalmi si culori luate din apele curcubeului ce reflecta spre cer din apa Salautei.

Un numar de douasprezece poeme apartin capitolului "Cantul gliei", o memorie a timpului si  locurilor ce smulge poetei lacrima ochiului prin farmecul unor locuri binecuvantate.

"Dar mai intai,

picioarele-mi s-au prins in radacini 

infipte adanci in dacica glie,

iar vanturile care au batut cu putere

m-au mladiat,

dar nu m-au smuls!"

Capitolul II contine un numar de 26 poeme sub genericul "Poeme pentru Tara Nasaudului", ca un omagiu adus  acestor pamanturi minunate ce au rodit spirite prin stele precum Cosbuc si Rebreanu, ce au ridicat valorile nationale si au dezvoltat ideea de patriotism si mandrie nationala.

"Dangate de clopote se aud

De la noi din Nasaud

Cum cheama granicerii

Din muntoase fruntrarii

Sa-si trimita fiii lor

La Gimnaziul Superior

Cu Grigore Moisil-vicar-intaiul director,

Cand inaintasii s-au zbatut la-naltul for

S-avem scoala romaneasca,

Pentru ca limba sa ne dainuiasca."

In capitolul III - Poezia de atitudine si reflexiva, cuprinde zece poeme de indemn pentru a ne iubi tara:

"Copile, tu esti ziua de maine!

Sa fii puternic

Doresc parintii tai,

S-ajungi om vrednic!

Copile, tu o sa cladesti

Ziua de maine,

Vrem bine s-o cladesti."

La pagina 103, respectiv la capitolul IV, aduce onoruri armatei romane, ca un catalizator al coeziunii nationale, cinstind memoria celor care au contribuit la consolidarea statului roman si respectul nostru fata de trecutul glorios, vorbesc despre istorie, despre fiinta nationala, despre sacrificiul celor care ne-au daruit o identitate pe care uneori uitam sa o pretuim ca pe darul cel mai de pret. Ultimul capitol - Varia - contine 16 poezii cu momente cruciale din istoria neamului romanesc ca o punte intre trecut si prezent, intre amintirea sacrificiului celor care au construit  Romania si noi, cei care astazi avem datoria sa o consolidam si sa o modernizam.

Rodica Fercana prin literatura patriotica apara  traditiile, datinile si spiritualitatea romaneasca fiind un cetatean consecvent al Republicii Literelor si poate nu peste mult timp, pe masura ce primarul din Telciu va citi opera sa, o va propune pentru titlul bine meritat de Cetatean de Onoare al comunei Telciu, care nu inseamna a-i da ceva ci doar a RECUNOASTE.  


 

     Ioan Mititean

 

0 comentarii2604 vizualizări16 octombrie 2017




rss 2.0
rss 2.0