Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Sambata 20 Aprilie 2024 - 14587
Festivalului International de Foarte Scurt Metraj Tres Courts.
Primaria municipiului Bistrita va organiza, in zilele de 6, 7 si 8 mai 2011, cea de-a 13-a editie a Festivalului International de Foarte Scurt Metraj Tres Courts, care va avea loc in Franta, Romania si in intreaga lume! Evenimentul este promovat in toate institutiile de invatamant bistritene de catre voluntarii de la Consiliul Local al Tinerilor si Consiliul Judetean al Elevilor.
 
Unic in lume, acest festival promoveaza filmele de foarte scurt metraj, de maxim 3 minute, realizate de profesionisti confirmati sau de talente inca nedescoperite, uneori cu mijloace derizorii. Aceasta nu il impiedica insa sa fie un eveniment mondial inovator, care aduce in atentia publicului numeroase tinere talente si promoveaza diversitatea culturala, de la Paris la Singapore, trecand prin Cluj-Napoca, Rio, Tel Aviv si Ramallah.
Anul acesta mai multe orase noi s-au alaturat retelei, precum Bratislava, Bistrita sau Sighisoara, la Bistrita partenerii evenimentului fiind Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud si Universitatea "Babes Bolyai", Extensia Bistrita.
 
De ce acest festival Très Courts?
 
Aceasta forma cinematografica XXS, accesibila unui public foarte larg, permite descoperirea de noi talente de pe tot intinsul lumii. Ea se preteaza unei difuzari foarte largi, pe toate suporturile: de la telefonul mobil la marele ecran, trecand prin televiziune si internet.
 
Cum se desfasoara?
 
Competitia internationala compusa din 46 de foarte scurt metraje este difuzata simultan in intreaga lume (aproape 70 de orase participante din 15 tari). Timp de 3 zile, fiecare tara organizeaza, in functie de preferinte, alte proiectii care pot pune in valoare talentele locale prin intermediul unor selectii proprii de filme. Mai mult decat atat, publicul poate vota filmele preferate.
 
Care sunt diferitele selectii?
 
Competitia internationala
Festivalul international Très Courts propune o selectie internationala in competitie, regrupand 46 de filme din 17 tari. Toate respecta aceeasi regula: nu depasesc 3 minute (fara generic). Toate genurile sunt prezente: fictiune, animatie, documentar, experimental…
 
Paroles de Femmes
La initiativa Très Courts Montpellier, cu sustinerea orasului Montpellier si a Delegatiei regionale pentru drepturile femeii si egalitatea in sanse Languedoc-Roussillon, regizoarele sunt aduse in lumina reflectoarelor, prin organizarea pentru al treilea an consecutiv, a unei competitii speciale rezervate filmelor realizate de femei sau avand ca tema femeia. O selectie emotionanta.
 
« Around the Très Courts » Romania 
Programele Around the Très Courtsregrupeaza, in afara selectiei internationale, filme create la nivel local, dorind sa aduca in fata publicului tineri realizatori din regiune.
 
Astfel, spectatorii din Romania vor putea sa descopere 20 de foarte scurt metraje realizate de tineri regizori romani. Aceste filme au fost selectionate din peste o suta de productii primite de echipa festivalului din toate colturile Romaniei. Ele vor fi in competitie pentru premiile oferite de Orange, sponsor al festivalului in tara noastra. De asemenea, spectatorii vor avea posibilitatea de a-si vota favoritii, care vor fi rasplatiti cu Premiul national al Publicului.
 
Très Courts Familial
O selectie internationala dedicata copiilor, pentru a-i incita sa descopere filmul foarte scurt.
 
Le Festival International des Très Courts in Romania
 
Livrat la cheie, gandit pentru a fi organizat oriunde in lume, Festivalul International des Très Courts este un spatiu de difuzare inedit care creeaza veritabile legaturi intre culturi. In acest scop, incurajam crearea de parteneriate.
 
Romania participa la Festivalul de foarte scurt metraj Tres Courts din 2007. Anul acesta, 25 de orase romanesti gazduiesc evenimentul, tara noastra fiind astfel tara cu cel mai mare numar de orase in festival.
 
In tara noastra, difuzarea festivalului se bazeaza in mare parte pe reteaua culturala a Ambasadei Frantei: Centrele culturale franceze din Cluj, Iasi si Timisoara, Aliantele franceze din Pitesti si Brasov, precum si Institutul francez de la Bucuresti.
Diferite institutii sunt implicate in organizarea festivalului la nivel local: centre culturale, case de cultura, asociatii culturale si de tineret, biblioteci, primarii si consilii locale, muzee, inspectorate scolare. Aceasta diversitate permite atragerea unui public divers: mediul francofon si francofil, tineri romani, mediul asociativ al cinefililor, studenti si mediul artistic.
Centrul cultural francez din Cluj este initiatorul si coordonatorul acestui festival in Romania, Moldova, Ungaria si pentru prima data anul acesta in Slovacia.
 
Orasele Très Courts din regiune
 
 
+ Bratislava, Košice si Banská Bystrica in Solvacia
 
O retea si un sponsor
 
Larga difuzare a festivalului este posibila datorita sustinerii oferite de ORANGE Romania, sponsorul national si datorita mobilizarii retelei culturale franceze in Romania, Moldova si Slovacia. In Ungaria, Festivalul se bazeaza pe institutii culturale locale.
 
Mai multe informatii
 
Pentru mai multe informatii despre Festivalul international de foarte scurt metraj Très Courts si despre filmele in competitie, vizitati site-ul oficial al festivalului in Romania www.trescourt.ro sau site-ul international www.trescourt.com
02.05.2011
0 comentarii2912 vizualizări03 mai 2011
rss 2.0
rss 2.0