Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Sambata 20 Aprilie 2024 - 14587
MIRCEA DAROSI, OMUL CU APTITUDINI DE INVESTIGATOR ISTORIC.

In ziua de 8 noiembrie 2017, de Sfiintii Apostoli Mihail si Gavril, Neposul si-a prezentat povestea sa ca o actiune cu o lume fermecata, plina de basm si feerie, printr-o confruntare cu realitatea, o poveste scrisa pe 500 de pagini de scriitorul Mircea Darosi, carte ce a depasit orice asteptare. O carte plina de culoare si sensibilitate, in care a pus foarte mult talent si o bucatica din sufletul sau.

Cartea "NEPOS, vatra de legenda" este  hrana pentru suflet, intr-o lume din basme cu printi si printese, o carte mult asteptata de toti cei care se dovedesc interesati de  istoria si cultura acestei localitati minunate, care a dat tarii o armata de carturari cu preocupari umaniste de mare calitate, in toate sferele vietii economice, militare si culturale. De fapt, carturarii satului, printre care 15 condeieri ce imprastie un aer de seninatate prin creatiile lor, au copilarit in satul dintre  dealuri, cu teren putin pe Lunca Somesului largindu-si  punctele de confluenta cu trei afluenti mai mari: Valea Fraua, Valea Carelor si Tinoasa, parti din hotarul satului pline de inspiratie, roadele terapiei prin imagini. Natura ne da povete daca stim sa o observam, s-o pretuim si sa o aparam, idei pentru care se lupta si autorul, model in apararea mediului si pastrarea cu strictete a costumului popular purtat cu mandrie de strabunii nostri, adunand sute de poze din viata satului, poze color expuse cu claritate in paginile cartii.

Cercetatorul iscusit Mircea Darosi, lucreaza cu sufletul, are o deosebita pasiune pentru viata de la tara, de unde venim toti, daca nu noi insine, parintii si strabunicii. Vatra sufletului nostru aici a ramas,  in acest loc bogat in intelesuri, rostit de taranul vararean indreptandu-se spre ogorul sau, care spune cu claritate: "ma duc la loc", neavand nevoie de alte cuvinte lamuritoare, este unic in graiul local si se identifica cu omul, deci cu durata.

Avem la indemana o carte cu fapte marturisitoare, o carte cu multe exemple din viata satenilor, cu un spor de originalitate, prin care autorul reda frumusetea si farmecul unui sat de pe Valea Somesului cu darul de a zamisli frumusetea traditiilor strabune.

Autorul cartii cu nr.17, reda cititorilor o noua lume care prinde viata numai atunci cand devine bun de consum in ceasul lansarii, adica la 8 noiembrie, cand intr-un cadru academic a fost sarbatorita ca o mireasa, la care prezentatorul cartii si vorbitorii i-au dat consistenta prin povestiri adevarate, carte ce poarta profilul autorului, care este un explorator in cautarea unui sambure de adevar in, lupta de secole cu sasii, confruntari ce s-au soldat cu victime. Totusi, Vararea a fost  un sat norocos sub aspectul istoric, facand parte dintr-o aura de legenda intrata in nemurire: "SALVE PARVA NEPOS ROMULI", expresie rostita de Iosif al-II-lea, devenita emblema veacurilor care au fost si vor dainui peste fiinta acestui neam.

Cartea Neposului este scrisa sub blazonul unui spirit elevat, care in cele 13 capitole inalta satenii pana la victoria asupra lor insisi, spre inaltarea intelepciunii prin fapte esentiale de viata rurala prin cuvinte din batrani pline de intelesuri.

Autorul comunica si se comunica prin selectia evenimentelor din capitolele: Aspecte geografice, Repere istorice, Viata sociala, Ocupatia locuitorilor, Organizarea administrativa, Aspecte etnografice, Obiceiuri si datini, Oameni si locuri, Legende despre Nepos, Institutiile publice, Medalioane culturale, Viata culturala si Puncte de interes turistic, capitole prin care autorul scoate la lumina dimensiunea umana, un omagiu cald stramosilor, sacralitatii acestui neam coborator din zei cu ambianta casei parintesti, a cultului frumosului si adevarului si dorinta daruirii pentru semeni intr-o lume mai altfel dimensionata - satul transilvan, cu oamenii lui inghititi de vremuri, cu ulite asfaltate dar triste, cu batrani uitati si tineri nepasatori care nu raspund la chemarea strabuna. Un mare noroc are satul ce gazduieste carturari de talia lui Mircea Darosi, care scoate in fata insemnele satului - casa parinteasca, tinda, camera din fata, ograda, livada, fluierul insotit de joc, casa berii, sezatoarea, claca, secera, plugul, coasa, turmele de oi ce deruleaza o intreaga istorie traita, ce actualizeaza evenimente, oameni si locuri cu un cald parfum de daruire, prospetime si poezie.

 

 Ioan Mititean.

0 comentarii2884 vizualizări25 noiembrie 2017




rss 2.0
rss 2.0