Familia Sotropa, este originara din Maieru, jud. Bistrita-Nasaud. Alexandru Sotropa, tatal academicianului, s-a nascut in loc. Maieru, la 10 februarie 1824. Isi incepe studiile la scoala primara din Maieru, dupa care urmeaza cursurile scolii normale din Nasaud. Dupa absolvirea acesteia se inscrie la liceul piaristilor din Cluj.
La liceul Academic din Cluj, Alexandru Sotropa a terminat facultatea de Stiinte Juridice, dupa care a urmat si terminat, Teologia la Blaj.
Dupa Revolutia de la 1848, Alexandru Sotropa a fost numit perceptor regesc la Gheorgheni, dupa care ocupa functia de presedinte al Consiliului de inspectie pentru exploatarea padurilor si cea de perceptor regesc al Reghinului, cu sediul la Gheorgheni.
In anul 1864, Alexandru Sotropa se casatoreste la Gheorgheni cu Ana Csanyi, o romanca cu numele maghiarizat.
Din aceasta casatorie s-au nascut 2 copiii, ambii cu numele de Virgiliu, primul a murit la 15 decembrie 1867, iar al doilea, viitorul academician Virgil Sotropa, s-a nascut la 5 decembrie 1867.
Cand Virgil Sotropa implinise abia 1 an si o luna, o noua nenorocire se abate asupra lui Alexandru Sotropa, moartea sotiei sale la 11 ianuarie 1869.
Dupa 1871, Alexandru Sotropa s-a stabilit la Nasaud, unde s-a recasatorit, a mai avut doi copii Emil si Victor Sotropa.
Emil Sotropa a fost farmacist la Cluj, fiind tatal cunoscutului istoric al dreptului romanesc Valeriu Sotropa.
Virgil Sotropa urmeaza cursurile scolii primare si gimnaziale la Nasaud in anii scolari 1873/1874-1876/1877. In anii 1877/1878-1884/1885, a urmat Gimnaziul roman din Nasaud, cu exceptia clasei a IV-a din ciclul inferior 1880/1881, pe care a urmat-o la Liceul Evanchelic din Bistrita.
Dupa obtinerea diplomei de maturitate in anul 1885, Virgil Sotropa s-a inscris la Universitatea din Cluj, unde a urmat cursurile Facultatii de Litere, specialitatea Limba si Literatura Maghiara si Germana.
Dupa terminarea anului 3 de studii, la insistentele Comisiei administrative a fondurilor scolare si de stipedii din Nasaud, Virgil Sotropa vine ca profesor de limba maghiara la liceul din Nasaud, in anul scolar 1888/1889, iar in anul 1889/1890 si-a continuat studiile la Budapesta.
Fara a-si lua diploma de profesor, se intoarce la Nasaud pentru satisfacerea stagiului militar, dupa care a plecat la Universitatea din Cluj pentru "completarea studiilor de filozofie, pedagogie, limba si literatura maghiara"
Dupa terminarea cursului s-a hotarat sa plece in Romania pentru a ocupa o catedra de profesor.
In drum spre Bucuresti, Virgil Sotropa s-a oprit pe la Brasov unde s-a intalnit cu Aurel Muresianu, redactorul si proprietarul "Gazetei Transilvaniei", care i-a propus sa lucreze ca gazetar profesionist la acest ziar.
Fara sa dea un raspuns, Virgil Sotropa a plecat la Bucuresti unde s-a intalnit cu Ionel Gradisteanu, caruia trebuia sa-i inmaneze o scrisoare din partea lui Iuliu Coroianu secretarul Partidului National Roman.
In Bucuresti a ramas doua saptamani in compania prietenului sau George Cosbuc, care l-a introdus in cele mai inalte cercuri culturale ale capitalei. Aici s-a intalnit cu: Ion Luca Caragiale, Constantin Dobrogeanu-Gherea, Traian Dumitrescu, Aurel C. Popovici, Ion Rusu Abrudeanu.
Dupa mai multe telegrame sosite de la Brasov pentru a-l determina sa lucreze ca redactor la "Gazeta Transilvaniei", si la recomandarea lui Gradisteanu ca sa ramana "in patrie" adica in Transilvania, a acceptat sa lucreze ca redactor la acest ziar.
La "Gazeta Transilvaniei" a lucrat 4 ani (1892-1896), dupa care, la insistentele Comitetului fondurilor scolare si de stipendii din Nasaud, Virgil Sotropa se intoarce la Nasaud ca profesor la Gimnaziul roman din Nasaud.
La 4 decembrie 1896 este incadrat ca profesor de limba maghiara si germana la Gimnaziul superior din Nasaud.
Virgil Sotropa s-a casatorit la 4 iulie 1898 cu Roza Goldschmidt, o fata avuta. Din aceasta casatorie s-au nascut doua fete una la 17 aprilie 1902, care a murit la o ora dupa nastere si Lidia, nascuta la 28 mai 1905, care s-a casatorit cu inginerul silvic Vasile Suteu.
Dupa plecarea fostului director, Ioan Ciocan, ca profesor de limba si literatura romana la Universitatea din Budapesta, in anul 1899, dintre cei 6 profesori care au candidat la postul de director, Comisia administrativa a fondurilor scolare si de stipendii din Nasaud, care asigura patronatul liceului, il aleg director pe Virgil Sotropa.
Cu toate acestea, Guvernul maghiar a respins hotararea comisiei administrative a fondurilor graniceresti nasaudene pe motivul ca "Virgil Sotropa este prea mare nationalist roman si ar cauta sa impiedice maghiarizarea liceului nasaudean".
In anul 1913 Virgil Sotropa se pensioneaza la cerere pana la 1 noiembrie 1919 cand a fost reincadrat ca profesor pe catedra de germana, completata uneori cu: istoria, geografia, limba romana si filozofia, unde a profesat pana la pensionare in anul 1933.
Pe langa activitatea didactica, Virgil Sotropa a desfasurat si o activitate culturala si de cercetare istorica al tinutului nasaudean. In anul 1913 impreuna cu dr. Nicolae Draganu publica "Istoria scoalelor nasaudene". In anul 1924 impreuna cu Alexandru Ciplea a elaborat monografia "Nasaudul".
Un rol important l-a avut la aparitia revistei "Arhiva somesana", o publicatie istorico-culturala, avand un numar de 27 aparitii in perioada 1924-1940.
La initiativa lui Virgil Sotropa, Iuliu Moisil, Iulian Martian, Alexa David, Artene Muresan, in anul 1931 s-au pus bazele "Muzeului Nasaudean".
Pentru salvarea arhivelor, Fondatorii muzeului, cu aprobarea Directiei Generale a Arhivelor Statului au infiintat o subsectie a acestora la Nasaud, in anul 1937.
Virgil Sotropa a decedat la 1 aprilie 1954 in locuinta de la Nasaud.
Valer Petrehus
BIBLIOGRAFIE
- Arhiva Somesana, seria I, nr. 1-28.
- Arhiva Somesana, seria a II-a, vol. II..
- Arhiva Somesana, seria a III-a, vol. IIl, V si VI.
- Pavelea, Traian, Presa despre Virgil Sotropa si Arhiva Somesana (manuscris).
- Studii si cercetari etnoculturale, vol. II.
- Tanco, Teodor, Virtus Romana Rediviva, vol. I-II.
- Ureche, Lazar, Academicianul Virgil Sotropa (1867-1954).
0 comentarii | 7 vizualizări | 28 noiembrie 2017 |