Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
"Dialoguri culturale. Biblioteconomica" la Chisinau.

Implinirea a 10 ani de la infiintarea Bibliotecii "Liviu Rebreanu" din Chisinau a fost marcata de Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud" prin organizarea unor intalniri culturale in capitala Republicii Moldova in perioada 4 - 5 decembrie a.c., in parteneriat cu Biblioteca Municipala "B.P.Hasdeu". Cu aceasta ocazie a fost facuta si o importanta donatie de carte, despre care a vorbit directorul Ioan Pintea si care a fost apreciata de catre bibliotecarii moldoveni ca fiind "impunatoare si inedita". Biblioteca "Liviu Rebreanu" a fost infiintata in anul 2007 la initiativa d-nei Olimpia Pop, managerul de atunci al Bibliotecii Judetene "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud, iar in cei 10 ani de existenta, aceasta filiala a Bibliotecii Municipale "B.P.Hasdeu" s-a bucurat de sprijinul constant al partii bistritene.

     Invitatul special al primei manifestari, desfasurata la filiala "Liviu Rebreanu", a fost scriitorul iesean Mircea Platon, care a sustinut conferinta "Linia nationala in istoria culturii romane" si si-a lansat cartea "Elitele si constiinta nationala". A fost o pledoarie consistenta si foarte bine articulata pentru sustinerea ideii de natiune in cultura, pentru ca "natiunea insemneaza unitate de generatii, iar patria insemneaza unitate de viitor" (Mircea Platon". In cadrul aceleiasi intalniri, scriitorii Gheorghe Erizanu si Emilian Galaicu-Paun au prezentat cele mai noi titluri aparute la Editura Cartier din Chisinau, iar d-na Mariana Harjevschi, directoarea generala a Bibliotecii Municipale "B.P.Hasdeu" i-a inmanat lui Ioan Pintea "Diploma de gratitudine", acordata Bibliotecii Judetene "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud. "Pe parcursul celor 10 ani de activitate, Biblioteca Liviu Rebreanu s-a afirmat ca o institutie de cultura dintre cele mai performante in viata spirituala a Republicii Moldova", a apreciat Mariana Harjevschi.

      Biblioteca Municipala "B.P.Hasdeu" din Chisinau a gazduit marti, 5 decembrie colocviul "Interferente si istorii literare romanesti. Mosteniri", la care au participat unii dintre cei mai cunoscuti scriitori moldoveni: Leo Butnaru, Nina Corcinschi, Emilian Galaicu Paun, Dumitru Crudu,Iulian Ciocan, Lucia Turcanu, Maria Pilchin, iar Maria Sleahtitchi a prezentat cartea "Inceput de secol XXI. Literatura din Basarabia". Opinia generala, conform careia cartile scriitorilor basarabeni sunt prea putin cunoscute in Romania, l-a determinat pe scriitorul Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Judetene "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud, insotit in acest demers de scriitorul Marcel Seserman, sef de serviciu, sa puna bazele unei mai stranse colaborari cu editurile reprezentate la eveniment: Cartier, Arc si Stiinta.

     Un moment special al intalnirii de la Biblioteca Municipala "B.P.Hasdeu" din Chisinau l-a reprezentat vizionarea filmului documentar "Mari clasici: Liviu Rebreanu", produs de Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud in colaborare cu Life Vision Films. Delegatia bistriteana a donat mai multe exemplare ale acestui film bibliotecii municipale din capitala Republicii Moldova.

0 comentarii2968 vizualizări08 decembrie 2017




rss 2.0
rss 2.0