In parteneriat cu ASTRA, scriitorii nasaudeni, avand un tel comun, sub genericul "Cu cartea pe roti", se deplaseaza pe cont propriu in mediul satesc, gasind cai de a explora noi povesti intr-o lume mai altfel.
Sambata, 19 februariei 2017, am calatorit cu cartea pe roti pe Valea Salautei, poposind cateva ore in scoala din satul istoric Romuli, unde presedinta cercului ASTRA, prof. Gabriela Herta, a adunat sateni dornici de cultura si cadre didactice, care fac parte din cercul local al Astrei. S-a prezentat viata cercului pe anul 2017 si proiectul de masuri pe anul in curs, anul centenarului. De la Nasaud au participat: Lucretia si Ioan Mititean, Floarea Ples, Ioan Seni, Mircea Darosi, Leon Catarig, Maria si Nechita Bumbu si Grigore Lungu.
Activitatea culturala din scoala lui Terente, cum spun localnicii, onorand in acest fel pe primul dascal al satului, Terente, care a dezvoltat romulenilor placerea de a scrie si citi, a fost o reusita, o satisfactie a lucrului implinit. S-au dezbatut problemele culturale cu simtul datoriei pasiuni, visuri, idealuri cu un spirit de daruire, dragoste fata de semeni, respect si responsabilitate fata de oamenii ce muncesc in sat si traiesc in ambianta casei parintesti, punandu-si mereu intrebarea "Satul romanesc incotro?"
O lume dincolo de lume s-a creat prin lansarea cartii "Amintiri de peste rau", scrisa de Ioan Mititean, o carte reprezentativa a satului ardelean scrisa "de un observator excelent al mediului rural" cum spunea George Calinescu despre Ioan Slavici, ce ne oferea in scrierile sale o fresca a moravurilor, a comportamentului oamenilor, in cele mai mici detalii ale tinutei, vestimentatiei, vorbirii si gesturilor.
Cartea a fost prezentata de prof. Gabriela Herta, cu un spirit de daruire, redand unele povestioare din anii copilariei autorului, povestiri hazlii de tipul Creanga. "Autorul da profunzime fiecarui amanunt din viata, considerand satul un laborator de sentimente si de solidaritate umana" spune prezentatoarea.
In completarea prezentarii cartii, Pictorul Verde din Nepos, Nechita Bumbu a expus un numar de 15 tablouri, reprezentand satul Romuli: case traditionale, viaductele ce strajuiesc satul, biserica, scoala, peisaje, moara din sat, piua, poduri, podete, scene din industria casnica, case moderne, anexe gospodaresti etc. Exponatele au ramas in scoala timp de doua saptamani, spre a fi apreciate si de elevi. Iata oameni seriosi si responsabili, buni romani si adevarati patrioti. Cartea a fost apreciata de romuleni si si-au exprimat dorinta de a intra in posesia ei.
Ioan Mititean.
0 comentarii | 35 vizualizări | 23 ianuarie 2018 |