Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Luni 13 Ianuarie 2025 - 14587
Vasile Calini si Ansamblul "Doina Rebrei' promoveaza obiceiurilor traditionale.

Domnule Vasile Calini,  chiar daca sarbatorile de iarna au trecut, imaginea lor continua sa aiba inca ecou in sufletul dumneavoastra. Impreuna cu un grup de tineri din cadrul Ansablului "Doina Rebrei’’,  ati avut ocazia sa duceti colinda noastra dincolo de hotarele tarii, in Germania si Austria, acolo unde exista comunitati romanesti  care tanjesc dupa traditiile si obiceiurile noastre stramosesti. Care a fost mobilul acestei iesiri ?

 

        Vasile Calini :   Totul s-a desfasurat pe baza unui Proiect initiat de un roman, George Hulea, originar din localitatea Jina, judetul Sibiu, care s-a stabilit in orasul Mannheim din Germania, unde lucreaza la o societate de marketing, MoneyGram Deutschland. Proiectul sau a avut ca tinta promovarea acestei societati in cadrul grupurilor de romani din Germania, Elvetia si Austria, prin efectuarea unor intalniri organizate cu romanii de aici prin crearea unor evenimente premergatoare sarbatorilor de iarna, sub denumirea DORU-I DOR SI LERU-I LER. Afland de formatia noastra, ne-a invitat sa colaboram la acest proiect cu un grup de 6 colindatori, care sa aiba in repertoriu colinde traditionale, sa poarte costume populare autentice si sa fie dispus pentru un asemenea efort. Perioada de desfasurare a actiunii a fost 30 noiembrie - 20 decembrie 2017 si  a cuprins in itinerariul sau 32 de locatii.

            Intamplarea a facut, sau poate referintele favorabile pe care le-am avut privind promovarea a traditiilor si obicieurilor noastre, sa fim atrasi in acest proiect si sa reprezentam pe aceasta linie, comuna, judetul si Romania. Incurajati  de parintele paroh Doru Plaian am acceptat plecarea in acest turneu inedit, stiind ca nu ne va fi deloc usor. Comunitatile romanesti din Germania si Austria au primit cu entuziasm vestea care s-a raspandit cu mare repeziciune printre romanii din cele doua tari. La Proiectul Domnului George Hulea  s-a alaturat nasaudeanca Alina Schreglmann, stabilita si ea in Germania si care, prin tot ceea ce face promoveaza judetul Bistrita-Nasaud. Din grupul nostru de colindatori au facut parte : Calini Vasile, Mina Buga , Rus Ioan, Gavriloaie Siia, Birte Ancuta si Birte Floarea. Dupa o saptamana , trei dintre membrii grupului, adica trei eleve s-au intors acasa, pentru a nu lipsi prea mult de la activitatile scolare, iar in locul lor au venit Calini Dorina-Liliana, Rus Marinel si sotia sa Rus Rebeca. Transportul, cazarea si masa ne-au fost asigurate conform proiectului, fiindu-ne pe deplin favorabile.

 

             Care au fost orasele in care ati colindat ?

 

            Am colindat in mai multe locatii din orasele germane  si austriece: Munchen  doua locatii, Ausburg, Stuttgart, Nurnberg in doua locatii, Bamberg, Munchen - Consulatul General al Romaniei, Viena - Institutul Cultural Roman, Inglolstad, Pforzheim, Eslingen, Nurnberg, Munchen, Mannheim, Heilderberg, Hanau, Karlsruhe, Frannkfurt, Koln  in doua locatii, Dusseldorf in doua locatii, Alhorn, Berlin in doua locatii si Graz.

 

         Cum ati fost primiti  ? Care a fost starea de spirit a gazdelor ?

            Trebuie sa mentionez ca de fiecare data cand ne-am prezentat in fata romanilor din aceste doua tari, am trait impreuna emotia intalnirii, emotia momentului sarbatoresc. Plangeau si colindau alaturi de noi. Am ajuns de multe ori in situatia de a nu ne mai uita  in ochii lor, intrucit ne podideau si pe noi lacrimile. Era o bucurie udata cu lacrimi. Multi dintre ei n-au mai fost pusi in contact cu frumusetea acestor evenimente traditionale. Ne rugau sa mai colindam, ne rugau sa mai stam impreuna cu ei  sa discutam, sa socializam, ne ospatau asa cum ii traditia la romani.Ne admirau costumele, le pipaiau si constatau autenticitatea lor, amintindu-si ca le-au purtat si ei candva.

 

         Ce colinde ati avut in repertoriu  ?

 

            Pentru acest turneu am prezentat colinde crestine si laice, specifice zonei noastre, dar nu numai : Noi umblam si colindam, Colo-n dealu" dupa dealu, Haidati cu toti sa suim, Trei pastori se intalnira, O ce veste minunata, Deschide usa crestine,etc. De fiecare data am incheiat cu  urarile traditionale. Grupul nostru a avut un caracter mai special. Spun acest lucru pentru ca pe traseu ne-am intalnit cu un cor din Bucuresti "Solemnis choir’’ care a fost surprins de prestatia noastra si ne-a invitat sa colindam impreuna la Restaurantul romanesc Kronstadt din Ingostladt. Inregistrarea a fost postata pe Youtube- Concerte Media, pentru care le multumim

 

          Am inteles ca, ati avut ocazia sa colindati si institutii publice importante din aceste tari, dar v-ati intalnit si cu personalitati de seama ale culturii. Care au fost acestea ?

 

               - Da, in cadrul acestui turneu sponsorizat in totalitate de MoneyGram Deutschland  ne-am intalnit cu foarte multe personalitati, mentionez cateva :   Inaltpreasfintitul Mitropolit Serafim Joanta de la Mitropolia Ortodoxa Romana din Germania si Europa Centrala si de Nord, apoi  la Biserica Ortodoxa  " Invierea Domnului’’ din Mannheim pe preotul paroh Ioan Popescu , Consulii de la Consulatul General al Romaniei la Munchen, respectiv doamna Consul general Iulia-Ramona Chiriac, impreuna cu consulul Dorin Nicolae-Popa , Consulul Dorel Schiop si viceconsul  Livia Popa. Tot la Consulatul General al Romaniei  la Munchen am intalnit- o pe nasaudeanca Damiana Liliana care, impreuna cu sotul sunt functionari la consulat.  La Berlin, in Biserica "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril" l-am intalnit pe  preotul paroh, Protosinghelul Clement Lodroman,  iar din cadrul Ambsadei Romane la Berlin pe Consilierul pe probleme culturale domnul Ministru consilier Dr. Iulian Costache si  Excelenta Sa domnul Emil Hurezeanu, oameni de cultura si functionari internationali cu mare aplecare spre traditiile si obiceiurile noastre romanesti, care au apreciat deopotriva costumele noastre populare si  colindele prezentate de grupul de colindatori din Rebra.

 

           Ati intalnit romani din toate colturile tarii, dar si din judetul nostru si chiar din Rebra. Cum s-au simtit, cand v-au vazut si care a fost reactia lor. ?

 

            Datorita publicitatii facute prin retelele de socializare, o mare parte din romanii din zonele apropiate locatiilor unde erau organizate aceste activitati romanesti, erau in cunostinta de cauza. Am intalnit romani din toate colturile tarii, de la muncitori in diferite sectoare de activitate , medici si profesori la universitati de marca din aceste tari. Nu mare mi-a fost mirarea cand in cadrul unui eveniment in apropriea Dusseldorfului ne-am intalnit cu o doamna originara din comuna vecina, Parva, care   sustinea ca, a venit in mod special sa ne vada, sa ne intalneasca. Bucuria noastra a fost si mai mare,  cand la Dusseldorf, l-am intalnit pe consateanul nostru, Toader Ioan, pe care nu-l mai vazusem de peste 10 ani. Dupa terminarea facultatii de informatica, s-a stabilit in Germania si lucreaza ca programator .Ne-am imbratisat cu emotie , ne-am vorbit, am ciocnit un pahar.

            Cu ocazia acestui turneu am primit din partea organizatorilor mici atentii, precum si diplome, drept pentru care le multumim , in special doamnei Alina Schreglmann  presedinte al  Deutsch Rumänisches Forum Nosa Nürnberg, care ne-a fost alaturi implicandu-se neconditionat pentru bunul mers al turneului nostru. Nu in ultimul rand multumim domnului George Hulea,  care a avut  inspiratia sa ne selecteze chiar pe noi din toata Romania, pentru a face parte din proiect, precum si sotiei sale, Andreea, care ne-au gazduit de mai multe ori in locuinta lor din Mannheim. 

 

           Numeroasele participari ale Ansamblului pe care il conduceti sunt o mandrie pentru localitatea Rebra. Cum vi s-a parut aceasta iesire  ? Cum o calificati ?

 

            Chiar daca Ansamblul " Doina Rebrei" este o formatie de amatori, cu resurse materiale modeste asigurate de catre Consiliul Local si de cele mai multe ori pe cont propriu, se straduieste sa duca mai departe mostenirea culturii traditionale si suntem mandri ca avem un tineret activ, plin de entuziasm, dornic de afirmare in acest domeniu, spre bucuria parintilor, a bunicilor si a celor care iubesc folclorul si obiceiurile noastre.

Cu privire la acest turneu maraton prin care am colindat la propriu si la figurat tarile si conationalii nostri din Germania si Austria a fost o experienta noua, inedita pentru noi. Este, poate o incununare, poate o rasplata a muncii noastre, avand in vedere ca am fost sponsorizati,  de catre firma amintita mai sus. Cu acest prilej am promovat si activitatea turistica din judetul Bistrita-Nasaud, distribuind numeroase pliante cu obiectivele de acest gen in toate locatiile prin care am trecut.

             Stiu ca in 29 ianuarie impliniti o frumoasa varsta, fapt pentru care, va rog sa-mi permiteti sa va urez un calduros LA MULTI ANI !, multa sanatate si succes in activitatea pe care o desfasurati.

 

 

Mircea Darosi.

 

0 comentarii140 vizualizări26 ianuarie 2018




rss 2.0
rss 2.0