Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Marti 17 Iunie 2025 - 14587
ASTRA NASAUDEANA, O REVISTA INCARCATA DE SEMNIFICATII.

La inceput de an 2018, anul Centenarului, a iesit de la Editura SOLON Bistrita, Revista cu nr. 10 a Asociatiei Culturale Nasaudene ASTRA  si Filiala Nasaud a Ligii Scriitorilor Romani, ca un incendiar arc voltaic intre realitatea astrista si incursiunea in  istorie si civilizatia umana.

Revista, ce reprezinta o particica din tricolorul romanesc este finantata de Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, prin Biblioteca Judeteana "George Cosbuc",  director  scriitorul Ioan Pintea, carturarul ce vine cu solutii inedite ce provoaca schimbari fundamentale si limpezeste  orizontul cultural in judetul nostru, fiind un simbol in memoria spirituala si afectiva a colectivitatii.

Pe prima coperta se afla stema Asociatiunii, un citat din J. Delilce: "Omul traieste doar pe jumatate atunci  cand traieste doar pentru sine " si formatia folk a copiilor nasaudeni, condusa de Sorin Gazdac, presedintele sectiunii artistice a Despartamantului nasaudean. Pe pagina ultima sunt expuse pozele a 64 reviste culturale si carti semnate de astristi nasaudeni, cat si de colaboratori din tara.

Pagina de inceput este semnata de presedintele Despartamantului Ioan Seni, fondatorul si  directorul revistei, care aduce marturii din viata Astrei  Rediviva, in care s-a implicat incepand din anul 1990, impacat ca prin actiuni astriste a reusit sa cunoasca si sa se imprieteneasca cu oameni deosebiti din tara si de peste granite, carturari impecabili in tinuta lor  de patrioti cinstiti, demni si onesti, adevarate modele care apara romanismul si interesele lui. Am intrat in anul Centenarului Unirii si ar trebui sa ne mandrim cu faptele inaintasilor, care merita sa-i omagiem, sa le recunoastem meritele, efortul si inteligenta.

La pagina 4, presedintele Asociatiunii prof. univ. dr. Dumitru Acu, la origine rebrisorean, cu un spirit de daruire, respect si responsabilitate aduce elogii presedintelui Academiei Romane IONEL VALENTIN VLAD, plecat la cele vesnice la 27 decembrie 2017, un slujitor devotat al Academiei Romane, sprijinitor al Astrei ce s-a dedicat promovarii institutiei academice in tara si peste hotare. Va ramane vesnic in sufletele astristilor si in istoria Astrei, ca un explorator in cautarea unui sambure de adevar. S-a inscris in ASTRA in 2011, cand aceasta implinea 150 de ani.

Sufletul Astrei nasaudene, Floarea Ples, presedinta cercului orasenesc Nasaud, face o ampla radiografie a vietii astriste la nivel de Despartamant  si a cercului pe care-l conduce. O noua lume incarcata  de istorie, armonie si frumusete. Pe o mare intindere, de la pagina 6 la pagina 33 sunt prezentate cu lux de amanunte  activitatile desfasurate sub tutela Astrei cultural-artistice, aniversari si comemorari, activitati literare, lansari de carti, activitati in colaborare cu Muzeul graniceresc, cu Societatea filatelica, cu Casa de cultura, Cultul Eroilor, participarea nasaudenilor la Conferintele de la Dej, la actiuni pe Valea Bargaului, la Sibiu, Blaj, Iasi, Carei, Telciu, Rebrisoara, Maieru, Lesu, Blajeni, Nepos, Bistrita, Romuli, Chiuza, Cosbuc, Valenii de Munte, Cahul, Lunca Ilvei etc.,  actiuni de amploare sub blazonul unui spirit elevat.

Incepand de la pagina 34, se simte un nou salt in necunoscut  prin creatiile literare ce ne ridica la inaltimea   intelepciunii recuperatoare a artei. Se implica cu generozitate  si eleganta  Ariadna-Cristina Maximiuc din Iasi, Al. Fl. Tene,  presedintele Ligii Scriitorilor Romani, scriitoarea Antonia Bodea  din Cluj, Icu Craciun din Maieru, Mircea Darosi, Alexandru Bar din Bistrita, Ioan Mititean liderul scriitorilor nasaudeni, Rodica Fercana, Daniela Bodiu, Romulus Bereceni, conf. univ. dr. Viorel Hodis din Cluj, Liviu Paius din Rodna, criticul literar Andrei Moldovan din Beclean, presedintele Societatii Scriitorilor Bistrita-Nasaud, scriitorul Ioan Popa din Alba Iulia, Iacob Naros din Maieru, Dan Popescu, Ioan Lazar, Cornel Cotutiu  si Nadia Urian din Cristestii Ciceului, cu povestile satului inrolate in sarbatoarea limbii romane.

La pagina 63 intram pe fagasul istoriei  cu manifestari dedicate CENTENARULUI ISTORIC  incepand cu prezentarea cartii: "Astra si Marea  Unire", autor Mircea Popa, carte prezentata de dr. Vasile Tutula, iar prof. univ. dr. Ironim Martian semneaza conferinta "Trei urmasi graniceri, dascali in Mintiu", Teodor Bita, Andrei Ciocan si Dumitru Rusu. La pagina 73, cercetatorul dr. Adrian Onofrei semneaza un amplu studiu  in perspectiva Centenarului cu variate surse documentare, iar la pagina76 avem un interviu cu academicianul Ioan Aurel Pop, cu tema "Nu am primit Transilvania cadou!", interviu realizat de Augustin Paunoiu in ziarul "Lumina".

La pagina 81, Mircea Darosi, redactorul sef,  intervine cu glasul istoriei in versuri, iar Ioan Cordovan semneaza articolul "Istoria romanilor in 400 de cuvinte". Salauanul Iuliu Morariu, preot-scriitor semneaza un amplu studiu de cercetare cu tema "Migratia romanilor din Transilvania in Moldova in secolele  XVI-XVIII". 

De la pagina 87 intram  in spiritualitatea crestina, ce trateaza fapte esentiale de viata cu forta cuvantului crestin  si diversele lui semnificatii, materiale semnate de dr. Teodor  Ardelean din Baia Mare, Ioan Lazar, Aurel Podariu, preot Nicolae Trusca  din Negoiesti, av. George Echim, redactorul sef a Revistei    Literare "Claviaturi" din Brasov, Zamfira Toderici din Dej, preotul nasaudean Greabu Lucian  cu tema "Cainta si iertare in Psalmul 50" si Mircea Darosi cu poezia "Rugaciune". Aici includem si cartea "Predicile in duminicile de peste an", culegere semnata de Lucretia Mititean, carte aranjata de preotul prof. univ. VASILE GORDON, prefatata de preotul protopop  de Bistrita, Alexandru Vidican. Cartea a fost prezentata in data de 9 decembrie 2017 la Bistrita la Centrul "Matricea  Tineretii", o carte strabatuta  de o viziune umanitara  cu o dorinta de daruie pentru enoriasi.

Capitolul Cultura si educatie  de la pagina 94, aduce elemente de noutate  semnalate de Menut care urca pe podium pe eleva olimpica din Nasaud, nepoata lui Romulus Berceni, CRISTINA COSMA, cu cele mai bune rezultate la toate olimpiadele din anii de liceu, fiind stimulata cu intrarea la facultatea dorita fara examen. Este studenta la doua facultati, o mandrie pentru Nasaud. Radu Sarbu, de la cotidianul "Mesagerul", semneaza articolul cu caracter educativ si touristic "Ziua internationala a Muntelui", sarbatorita cu mare cinste la Vatra Dornei, de Forumul Montan din Romania. La pagina 97, presedintele Astrei prezinta traditionala tabara scolareasca "Acasa la noi" - editia XXI, un prim pas spre infaptuirea idealului UNIRII, cum este de fapt si dorinta presedintelui Astrei din Anenii Noi,  OCTAVIAN ZELINSKI, in articolul "Portile Transilvaniei - larg deschise pentru tinerii din Moldova". Cu completari vine si directorul cotidianului nostru cu articolul "Tineri din Basarabia oaspetii judetului nostru".

Revista astrista s-a grabit sa apara spre a sta de straja ADUNARII ANUALE ce va avea loc in data de 10 februarie 2017. Revista isi inchide paginile prin doua articole semnate de Ioan Seni si Ioan Mititean, presedintele si vicepresedintele  si anume "Festivealul Ilvean de Colinde" la Editia a XXII-a din Lesu si Colocviu astrist la Dej, unde s-au scos in prim plan publicatiile astriste.

Asteptam materiale pentru numarul viitor.

     Ioan Mititean

 

0 comentarii112 vizualizări31 ianuarie 2018




rss 2.0
rss 2.0