Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Luni 26 Iulie 2021 - 14587
Smaranda Creanga - un portret universal.

Cel care ne-a incantat copilaria cu "Amintirile din copilarie’’ si nemuritoarele sale "Povesti’’, a lasat in literatura romana portretul unic al mamei sale. Pentru oricare dintre noi, Smaranda este mama care poarta in lume iubirea, speranta si bucuria, este adapostul grijilor noastre cotidiene.

            Ea inseamna casa si fericire, liniste si libertate, lacrima si zambet, nesomn si energie. Toate sunt adunate in sufletul ei ca o virtute ce o numim frumusete morala. Ca si inima ei duioasa, asa cum o recunoaste orice copil de pe vremea cand i se uita dulce in ochi si cauta cu sete mangaierile sale calde, odihnitoare, de alint si bucurie, ca si seva ce pulseaza in ramurile tinere ale copacilor, opera genialului humulestean este pentru fiecare generatie un minunat cantec de leagan ce da puteri si bogatie de cuget si de lumina fiecarui vlastar ce vine in atingere cu lumea atat de reala, de vie si de familiara de pe malul Ozanei.

            Amintindu-si chipul mamei sale, a inimoasei femei care a fost neintrecuta in minuni si harnicie, acea Smaranda ce infioara de respect si dragoste sufletul oricarui cititor, scriitorul creeaza o adanca opera de educatie, un model de povata dulce, mangaietoare, ce face ca sa tresalte inima si constiinta inspre cele bune si frumoase ale vietii.

         " Asa era mama in vremea copilariei mele, plina de minunatii, pe cat mi-aduc aminte; si-mi aduc bine aminte, caci bratele ei m-au leganat, cand sugeam tata cea dulce si ma alintam la sanu-i gangurind si uitandu-ma in ochii-i cu drag! Si sange din sangele ei si carne din carnea ei am imprumutat, si a vorbi de la dansa am invatat’’.

            Prin dulcea limba romaneasca rostita cu atata har si haz, Ion Creanga atinge o performanta a culturii, iar portretul mamei sale devine universal, precum si copilaria lui este universala.

            Nu o data, carturarii si cercetatorii de seama ai vietii sufletului omenesc au observat ca "mama este destinata a forma inima omului, iar adevarata civilizatie este cea a inimii si civilizatia inimii este de competenta mamei (C. Boliac)

            Opera lui Ion Creanga este o bijuterie artistica in care Smaranda din Humulesti ramane pentru toate mamele un model de intarire a inimii si a dorintei de perfectionare umana.


 

Mircea Darosi.

 

 

 

0 comentarii2737 vizualizări07 martie 2018
rss 2.0
rss 2.0