Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Luni 26 Iulie 2021 - 14587
Despre eroi si Marea Unire cu elevii din Branistea.

Proiectul "Cartile si cantecele Marii Unirii", derulat in acest an de Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud, a prilejuit miercuri, 7 martie, o noua intalnire in judet, de data aceasta cu elevii si cadrele didactice ale Scolii Gimnaziale din Branistea. Cativa dintre elevii scolii au venit imbracati in straiele populare reprezentative pentru zona de jos a Somesului Mare, in timp ce foarte talentata Maria Rus, eleva in clasa a VIII-a, a deschis manifestarea interpretand cantecul "Clopotul reintregirii" (Stefan Hrusca/Adrian Paunescu), ca si alte cantece, nationale sau dedicate Zilei femeii.

Despre contextul istoric in care s-a infaptuit Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 le-a vorbit celor prezenti prof. Marcel Seserman, sef serviciu in cadrul Bibliotecii Judetene "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud, care a prezentat mai multe carti, scrise de unele personalitati, implicate sau martore ale evenimentelor din acea perioada: gen. Henri Berthelot - Memorii si corespondenta, 1916 - 1919; gen. Victor Petin - Drama Romaniei, 1916 - 1918,  gen. Gheorghe Garoescu - Jurnal de front, vise de iubire, 14 august 1916 - 28 septembrie 1918 s.a. Marcel Seserman a prezentat si copia unui document mai putin cunoscut, apartinand Parohiei Greco-catolice din Comuna Malut (Malutiu in document), redactat in anul 1922 de notarul Grigore Ilisiu, care descrie, printre altele, cum s-a constituit Garda Nationala din localitate si nominalizeaza pe Gavrila Cimpan drept unul dintre cei care au participat la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918. A urmat momentul dedicat cantecelor nationale istorice, in care elevii au aratat ca stiu sa cante Treceti batalioane romane Carpatii, Nu uita ca esti roman sau Hai sa-ntindem Hora mare. "Aceasta intalnire a fost foarte interesanta, pentru ca nu am mai vazut pana acum un eveniment in care sa ni se vorbeasca si sa cantam astfel despre Unire! Cantecele istorice sunt foarte frumoase si cred ca voi incerca sa citesc in acest an mai multe lucruri despre acea perioada" a marturisit la final eleva Ioana Saplacan, de 10 ani, care le-a prezentat oaspetilor scolii o carte scrisa de mana, "Omul de zapada", intr-un exemplar care circula acum de la un coleg la altul, pentru a fi citita. "A fost o actiune deosebita, benefica pentru elevii scolii din Branistea. Multumim bibliotecii judetene pentru prezentarea facuta si suntem interesati si de alte actiuni de acest gen, in anul Centenarului Marii Uniri. Si adresam Bibliotecii Judetene "George Cosbuc" invitatia sa vina cu Bibliobuzul si la scoala noastra, cat mai curand!", ne-a declarat prof. Valeria Saplacan, directoarea Scolii Gimnaziale Branistea.

La evenimentul desfasurat la scoala din Branistea a fost prezent si viceprimarul comunei, Cornel Sasarman. "Ma bucur ca am asistat la un eveniment atat de impresionant si mi-as dori ca asemenea evenimente sa se poata organiza cat mai des in comuna noastra, nu doar la scoala, ci si la caminele culturale din satele comunei. Pentru un public mai larg, caci eu cred ca ceea ce am vazut aici ar prinde si la locuitorii, mai tineri sau varstnici, din comuna, sa cante si ei impreuna cu dumneavoastra. Trebuie sa nu-i uitam pe cei care s-au jertfit pentru Marea Unire: cati dintre noi am mai putea face asa ceva? Noi avem, in centrul comunei un Monument al eroilor din Primul Razboi Mondial!" (Cornel Sasarman).

 Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud va sustine intalnirile "Cartile si cantecele Marii Uniri" pe parcursul intregului an 2018, in localitatile judetului.

                   

       Florin Sasarman.

0 comentarii3388 vizualizări07 martie 2018
rss 2.0
rss 2.0