Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Luni 26 Iulie 2021 - 14587
SSBN a premiat cele mai bune carti aparute in anul 2017.

Sala de conferinte "Gavril Scridon" a Bibliotecii Judetene "George Cosbuc" a gazduit luni, 12 martie, Gala Premiilor Societatii Scriitorilor din Bistrita-Nasaud, in care au fost evidentiate cele mai bune carti ale scriitorilor bistriteni, aparute in cursul anului 2013. Juriul a fost format din membrii Biroului Director al SSBN, in componenta Andrei Moldovan (presedinte), Menut  Maximinian (secretar), Virgil Ratiu, George Vasile Dancu, Emil Dreptate si Icu Craciun. 
Premiul Andrei Muresanu pentru poezie i-a fost acordat lui Alexandru Cristian Milos pentru volumul Poemele vidului, Editura Charmides 2017, "un poet de cursa lunga, pe care multa lume il asociaza cu asa numita cosmopoezie, pe care el a promovat-o in repetate randuri. Cu certitudine, aceasta explorare poetica a altor spatii i-a permis lui Alexandru Cristian Milos sa realizeze niste valori estetice care vor ramane" (Andrei Moldovan, laudatio). 
Volumul Orele aspre al poetei Andreea Hedes, Editura Neuma 2017 a primit Premiul George Cosbuc, oferit de BJBN si a beneficiat de un laudatio din partea criticului Vasile Vidican. "Un exercitiu de echilibru, de limpezire identitara este volumul Orele aspre" (Vasile Vidican, laudatio).
Premiul Gavril Scridon pentru critica, istorie literara, eseu a fost acordat volumelor Intelectuali imbisericiti de Mircea Gelu Buta, Editura Fundatiei Anastasia, 2017 ("Implicarea, munca pe care o desfasoara, ideile pe care le pune in opera in spatiul cultural au un impact, un rost constructiv. Mircea Gelu Buta este intotdeauna in ceea ce face argumentat, elocvent si transant" Olimpiu Nusfelean, laudatio)  si Razboiul din spatele transeelor de Adrian Onofreiu si Cornelia Vlasin, Editura Argonaut, 2017 ("Cartea aceasta este o mana cereasca pentru cei care cauta documente referitoare la perioada 1914 - 1934. Cele 260 de documente din carte sunt in totalitate inedite, unele dintre ele nedatate, dar foarte interesante prin aria de investigatie a autorilor" Icu Craciun, laudatio). 
Premiul Radu Petrescu, acordat in fiecare an de SSBN unui scriitor care nu face parte din aceasta societate a fost acordat romanului Macelaria Kennedy de Radu Tuculescu, Editura Polirom, 2017, care a beneficiat la premiere de un laudatio rostit de Zorin Diaconescu: "Radu Tuculescu poate fi un scriitor foarte pretentios, dar el are si un gust pentru romanul popular, pentru aventura si, oarecum ca si la Umberto Eco, cartile lui pot fi citite si la acest nivel".   

                         In cursul Galei Premiilor SSBN a fost lansata cartea "Scriitori din Bistrita-Nasaud. Dictionar critic", (Editura Scoala Ardeleana, 2018), semnata de Andrei Moldovan, aparitie editoriala asteptata cu mult interes, despre care a vorbit Ioan Pintea, directorul BJBN, amfitrionul galei. "O carte foarte  necesara, cu mentiunea ca autorul ei ar fi putut fi mai putin generos in ceea ce priveste selectia facuta", a spus Ioan Pintea. Au mai fost lansate si cartile Menut Maximinian - "Crucea noptii. Versuri" (Editura Scoala Ardeleana, 2018), despre care a vorbit Andrei Moldovan si Radu Tuculescu - Macelaria Kenndey (Editura Polirom, 2017), carte prezentata de Ioan Pintea si Zorin Diaconescu.Prezent la eveniment, vicepresedintele CJ Bistrita-Nasaud, prof Vasile Puica i-a sugerat directorului Bibliotecii Judetene "George Cosbuc" sa gaseasca o modalitate de colaborare cu bibliotecile scolare, "pentru ca in acestea sa existe un raft, doua in care sa fie expuse cartile scriitorilor din Bistrita-Nasaud. La Telciu, eu am incercat acest lucru si cred ca ar fi interesant si pentru celelalte scoli" (Vasile Puica).


Premiile acordate in cursul Galei Premiilor SSBN au fost finantate de Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud prin Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud.

  www.bjbn.ro

0 comentarii4088 vizualizări13 martie 2018
rss 2.0
rss 2.0