Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Luni 26 Iulie 2021 - 14587
"CETATEA RODNEI" A MAI FACUT UN PAS.

Prin stradania scriitorului Liviu Paius, membru in Liga Scriitorilor Romani si a ing. drd. Gherasim Domide din Baia Mare, revista rodnenilor  isi continua cu ritmicitate cursul, inlesnind cititorilor comunicarea. Cu toate ca are doar 48 de pagini, este consistenta  prin informatiile si povestirile prezentate, scrise cu ritm si armonie sub blazonul unui spirit elevat. La pagina 1, redactia  scoate in fata aspecte edilitar-gospadaresti  si social-culturale, ce s-au succedat pe parcursul anului 2017,  dovedind dimensiunea umana a celor pusi la carma localitatii de sub poalele muntelui.

Paginile 2-4 apartin preotului Florin Moldovan ce ne indeamna de Sfintele Sarbatori ale Craciunului sa fim buni, sa iubim, sa iertam  si sa-l slavim pe Hristos prin fapte, adica tot ceea ce spunem sa aiba aplicabilitate reala in viata noastra de zi cu zi.

Cercetatorul Adrian Onofreiu revine si in acest numar  cu elemente noi din  viata granicereasca. De data aceasta vorbeste despre Condica Administrativa   a Cercului Rodna (1866-1868), dezvaluind  mecanismul de functionare a unei structuri administrative de tutela si control, intre Comitetul Districtual si juzii, primarii comunali.

Paginile 9-10 sunt semnate de Dorin Dologa cu referiri la Conscriptia de dare a localitatii Rodna din data de 29 iulie 1711, redand imaginea unei economii de subzistenta.

Universitarul rodnean Mircea Leontin Muresianu, caruia ii sunt foarte dragi taranii autentici, avand ca modele bunicii sai din Rodna si Lesu, aduce cititorilor  un erou din umbra al Rodnei - Octavian Bureaca, sateanul ce si-a revarsat mereu asupra semenilor sai o solidaritate desavarsita, ca un veritabil taran al cetatii.

Scriitorul Cornel Cotutiu din Beclean,  semneaza doua pagini de cautari folclorice prin glasul regretatei artiste Valeria Peter-Predescu, ce a luptat o viata sub blazonul unui spirit elevat, spre inaltimea intelepciunii recuperatorie a folclorului romanesc.

Printre personalitatile de prim rang intalnim la pagina 15, pe Titu Maiorescu la 100 de ani de la trecerea in eternitate, articol semnat de Rodica Balai.

A intrat cu curaj in casa rodnenilor  fata  triscasului Malai, de pe Lescior- Lesu, Veronica Osorheian  cu un obicei local - Irozii, teatru popular religios, asteptat de sarbatori la casele gospodarilor, aducand un elogiu cald stramosilor, sacralitatii acestui neam coborator din zei.

Astrista nasaudeana Floarea Ples, la pagina 23 se bucura impreuna cu toti iubitorii traditiilor  locului ce participa cu multa placere la Maialul elevilor nasaudeni si la Festivalul  costumului popular, cu care Nasaudul a intrat in Cartea Recordurilor, alaturi de cea mai numeroasa hora taraneasca. Despre activitatea dansei pe linie astrista  vorbeste poeta si pictorita Virginia Branescu la pagina 33, adresandu-i versurile: "Harnica si luptatoare / Ea ramane vesnic Floare / Pentru ASTRA cea strabuna / Pe nasaudeni i-aduna/."

Prof. Emil Balai la paginile 24-25 prezinta cartea preotului Ilie Pioras, fiu al satului intitulata "Memorandistul Gherasim Domide Protopop al Bistritei".

Fiecare  capitol poarta un nume semnificativ prin care se definesc momentele vietii si operei  eroului cartii.

Corespondenta dintre  Gherasim Domide si Iosif Vulcan privind Societatea pentru crearea unui fond de teatru roman apartine domnului Nicu Pioras. Prof. drd. Ioan Florin Poienar, la pagina 30, vorbeste despre familie ca aparatoare a crestinatatii si normalitatii. Prof. Rodica Balai ne invita la Fatima intr-un pelerinaj, cu scopul de a-l cauta si intalni pe Dumnezeu.

Cartile prietenilor nostri Grigore Cotul "Optimistul resemnat", Sandu Al. Ratiu - "Arcadele cuvantului" si "Razboiul  din spatele transeelor"  sub egida Arhivelor Statului Bistrita, cat si  "Cerb alb" de Ion Bogdan, sunt prezentate de  Iacob Gusa, Emil Balai, Gherasim Solovestru Domide  si Octavia Domide, care mai prezinta la pagina 37  articolul "Memorandistul Gherasim Domide omagiat la Sieu Magherus".

Miracolul copilariei este semnat de educatoarele "Maria Luchi, Anuta Rebrean si  Florina Singeorzan, iar despre Programul ERASMUS  ne vorbeste  clar si concis  ing. Alexandru-Ioan Jauca. Despre dialectica si graiuri vorbeste prof. Nicolae Domide, iar la pagina 45 putem sa ne  delectam cu cateva din amintirile lui Toma G. Rocneanu. Revista cu nr. 29 isi incheie drumetia cu Revista presei semnata de Octavia Domide.

Drum bun revistei spatiului mioritic rodnean! 

 

         Ioan Mititean. 

 

0 comentarii3633 vizualizări24 martie 2018
rss 2.0
rss 2.0