Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Duminica 03 Decembrie 2023 - 14587
MINUNATA LUME NOUA - CASE ALE MIGRANTILOR ROMANI.

29 martie - 3 iunie 2018, COMPLEXUL MUZEAL BISTRITA-NASAUD, Vernisajul expozitiei: Biserica Evanghelica, Piata Centrala, Bistrita, 29 martie 2018, orele 13.00. Visul de a avea propria casa este foarte raspandit. Dorinta de a construi ceva care dainuie, pentru sine si pentru copii, reprezinta in multe tari telul agoniselii pentru familiile si cuplurile tinere. O casa poate sa insemne insa mult mai mult decat "acasa". Casele construite de migrantii romani in tara sunt in primul rand semne vizibile ale succesului, harniciei si ascensiunii sociale a proprietarilor, plecati din cauza situatiei economice din satele natale pentru a lucra in strainatate. Pentru proprietari ele reprezinta in acelasi timp un stil de viata modern, occidental si o noua estetica.

Acest proiect expozitional isi propune sa puncteze diverse aspecte ale migratiei si boom-ului din constructii, ilustrand consecintele acestora asupra satelor, regiunii si peisajului cultural. "Minunata lume noua" prezinta exemple de case din Tara Oasului, Maramures si Bucovina, regiuni din Nordul Romaniei cu un accentuat caracter rural. Acestea se disting de casele traditionale prin culori intense, etaje numeroase, decoratiuni din granit si marmura. Proprietarii noilor case muncesc in timpul anului in Italia, Spania, Franta sau Marea Britanie. In strainatate lucreaza de obicei in constructii, in sectorul menajer, al serviciilor de ingrijire a batranilor sau in agricultura. Banii pusi deoparte sunt investiti in construirea unor case mari in localitatile din care provin. Casele nou construite ajung insa sa fie locuite foarte rar. Varstnicii ramasi in tara continua sa locuiasca in propriile case, ocupandu-se de ingrijirea nepotilor si a caselor nelocuite. Numai de Craciun, Paste si in luna august satele se anima prin intoarcerea celor plecati. In luna august au loc numeroase nunti fastuoase, dupa care satele amutesc din nou.

Expozitia isi incheie turneul in Romania si ajunge in primavara acestui an la Bistrita, unde va fi gazduita pentru prima data intr-un lacas de cult, si anume in celebra Biserica Evanghelica, cel mai important monument de arhitectura al orasului.  

O mare parte din fotografiile expozitiei sunt realizate de fotograful Petrut Calinescu. Alte fotografii apartin artistului Matei Bejenaru precum si unui numar important de cercetatori care au documentat aceasta tema in Romania si in tarile de destinatie: Remus Gabriel Anghel, Eli Badica, Carmen Chasovschi, Pietro Cingolani, Ionut Dulamita, Anamaria Iuga, Andra Jacob Larionescu, Daniela Moisa, Diana Necoara, Cristina Toderas, Amelia Tue, Ciprian Vate.

Expozitie curatoriata de Beate Wild si Raluca Butincu Betea.

Un proiect organizat de Departamentul Europa centrala si de sud-est din cadrul Muzeului Culturilor Europene din Berlin si Institutul Cultural Roman din Berlin, in parteneriat cu Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud si Primaria Municipiului Bistrita. Proiect finantat de Die Beauftragte der Bundesregierung für Kultur und Medien si Institutul Cultural Roman din Bucuresti. 

  • Expozitia poate fi vizitata de luni pana vineri, intre orele 10.00-16.00, sambata si duminica intre 10.00-18.00.

Informatii suplimentare: http://bravenewworld.komsoe.eu si complexulmuzealbn.ro

Va asteptam cu drag!


Manager

ALEXANDRU GAVRILAS.

0 comentarii3080 vizualizări27 martie 2018




rss 2.0
rss 2.0