Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Luni 26 Iulie 2021 - 14587
Doua zile sub binecuvantarea Sfantului Pahomie de la Gledin.

Desfasurata in 12 si 14 aprilie, editia a VII-a a Colocviilor de la Gledin a propus un program deosebit de atractiv si dens. Joi, 12 aprilie, incepand cu ora 12.00, Biblioteca "Iacob Stamati" - Filiala a Bibliotecii Judetene "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud a gazduit simpozionul "Scriitorii Transilvaniei: Ioan Alexandru si poezia constiintei nationale", la care si-a adus contributia colectivul de bibliotecari ai Bibliotecii Judetene. S-a discutat despre viata si opera lui Ioan Alexandru, din perspectiva spirituala, au fost prezentate cateva dintre cartile scrise de Ioan Alexandru, intre care si cateva editii recente: editia critica, ce cuprinde integrala poetica Ioan Alexandru ingrijita de Alexandru Ruja, aparuta sub egida Academiei Romane la Fundatia Nationala pentru Stiinta si Arta si "101 poeme", aparuta la Editura Academiei Romane, ingrijita de Mircea Platon.

In cursul zilei de sambata, dupa ce au fost oficiate Acatistul Sfantului Pahomie, incepand cu ora 8.30., Utrenia (9.30) si Sfanta Liturghie (10.00-12.00), in biserica ortodoxa si la Centrul Cultural "Sfantul Pahomie" din Gledin  s-a desfasurat Concursul regional de creatie literara si interpetare "Sfantul Pahomie de la Gledin", la care s-au inscris peste 100 de  elevi, o parte dintre ei fiind invitati din Republica Moldova. Concursul de interpretare a inclus sectiunile de recitare poezie religioasa si interpretare pricesne, pentru elevii din ciclurile primar, gimnazial si liceal. Iar tinerii interpreti s-au ridicat intrutotul la inaltimea momentului spiritual creat, prin poezii si cantece atent alese, interpretate cu mult talent si har. "Starea sufleteasca a copiilor care au interpretat poezie sau cantece religioase ne-a cuprins cu adevarat pe toti cei prezenti, pentru ca ei au adus, in acele momente inaltatoare, bucurie deplina, Lumina Invierii in sufletele noastre! Pentru ca Lumina Invierii inseamna dragostea de aproapele, dragostea de neam si dragostea de tara si marturisesc aici ca noi ne-am imbogatit mult sufleteste de la fratii nostri din Basarabia si de la cei din Ucraina, veniti la sarbatoarea noastra. Si, darul dragostei s-a revarsat peste toata comunitatea noastra, care, si ea, s-a straduit sa-si primeasca si sa-si cinsteasca oaspetii cu ce are mai bun!", a spus parintele Ioan Titieni, preotul paroh si sufletul evenimentelor ce se petrec la Centrul Cultural "Sfantul Pahomie" din Gledin.

La sectiunea interpretare poezie, elevii si profesorii lor indrumatori au optat cel mai adesea pentru creatii din opera unor poeti mari ai literaturii romane, cum sunt Vasile Voiculescu si Radu Gyr. "Eu am interpretat poezia Sufletul, de Vasile Voiculescu. In aceasta poezie este vorba despre un porumbel calator care vrea sa mearga la Dumnezeu. Cred ca asta simbolizeaza dorul oamenilor pentru Ceruri. Am mai citit si alte poezii de Vasile Voiculescu. A fost o zi foarte frumoasa la Gledin si vreau sa mai vin aici!" ne-a declarat la final eleva Voda Angela Denisa, de la Scoala Gimnaziala din Sieu, care a castigat premiul I la sectiunea interpretare poezie, ciclul primar.

Toti premiantii au primit diplome si premii in carti, acordate de Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud. "Ma bucur mult ca si anul acesta, ca si in anii trecuti, institutia pe care o conduc a putut sa acorde aceste premii in carti. Sunt sigur ca premiile merg acolo unde trebuie, pentru ca stiu ca membrii juriilor sunt personalitati puternice, personalitati pricepute la ceea ce au jurizat astazi. Va felicit pe toti, pe cei care ati castigat aceste premii, ca si pe cei care nu ati castigat premii. Sunt sigur ca ati facut noi prietenii aici si ca ati stat cateva momente sub binecuvantarea Sfantului Pahomie de la Gledin. La inceputul verii va asteptam sa veniti si la Targul de carte pentru copii si adolescenti, pe care il organizeaza biblioteca noastra, unic in tara"  a spus la festivitatea de premiere Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Judetene "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud. Pe langa carti si diplome, Ioan Pintea le-a oferit premiantilor si revista "Ipostaze" a bibliotecii judetene.

O impresie deosebita a lasat la Gledin grupul de elevi "Mostenitorii" de la Riscani, Republica Moldova. "Ajungand incoace, am fost intampinati cu o caldura deosebita din partea oamenilor. Noi repetam sistematic acest program si cantam pe voci, iar aceasta practica le dezvolta copiilor auzul muzical si interpretarea vocala", ne-a declarat Iftodi Vaserstein Stela, profesoara de educatie muzicala la Gimnaziul "Gheorghe Riscanu din Riscani, care pregateste acest grup.

 "Dragoste daruiesti, dragoste primesti!" a concluzionat la final parintele Ioan Titieni. A VII-a editie a Colocviilor de la Gledin a fost organizata de Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud, Mitropolia Clujului, Maramuresului si Salajului, Centrul Cultural "Sfantul Pahomie" Gledin si Scoala Gimnaziala "Paul Tanco" Monor.

                                            www.bjbn.ro

0 comentarii3059 vizualizări17 aprilie 2018
rss 2.0
rss 2.0