Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Luni 26 Septembrie 2022 - 14587
COSTUME POPULARE, DESCRIERI SI ROMANTE.

Muzeul nasaudean, director Lucian Vaida, a gazduit in ziua de 17 aprilie 2018, incepand cu ora 12, o actiune cu adanci sentimente pentru creatorii populari, pentru  tarancile noastre de pe Valea Somesului, care au investit atata munca in crearea costumului popular si impodobirea casei cu cusaturi si tesaturi de tot felul. Lazile de zestre erau pline, asa ca la grinda casei dinainte era fixata o ruda, unde se asezau tesaturile si cusaturile alaturi de costume, cuverturi, prosoape sau fete de masa. Femeile se luptau cu torsul, tesutul si cusutul, iar barbatii confectionau uneltele necesare industriei casnice  de prelucrare a  canepii si inului: melita, furca, fus, stative cu bragle, fustei, spata ite, sucala, tevi din lemn de soc, vartelnita, urzoi, rastitor etc. In fiecare gospodarie era un mester popular, cu pricepere si inclinatii practice, ce mentinea traditia locului.

Expozitia costumelor  populare este o reusita, o actiune dedicata frumusetii satului romanesc chiar  in Centenarul Unirii, asa cum spunea domnul Gavrilas, tutorele muzeului judetean, prezent la acesata manifestare rupta din satul traditional, alaturi de un grup de etnologi de la muzeu si arhivele statului din Bistrita.

Au fost prezenti astristi, scriitori, iubitori ai traditiilor strabune, nasaudeni, bistriteni rebrisoreni, ilveni, bargaoani, varareni, prislopeni, luscani, romuli, cat si elevi de la scolile nasaudene.

Viata la tara, in sezatoare, in claca sau la Casa berii era presarata cu doine de bucurie, de jale, de catanie  sau romante interpretate sub liliacul inflorit, sub tei sau sub rachita plangatoare  de elevii si studentii veniti in vacanta, ce doreau sa se afirme mai altfel fata de consatenii lor. Povestile si cantecele impodobeau viata spirituala a mesterilor populari  asa cum azi la acest eveniment cultural  a facut-o doamna Cornelia Horobet, invitata Astrei Oras, presedinte Floarea Ples, pentru care prietenia este un fundament al vietii umane. In acest cadru academic, bistriteanca si-a prezentat cartea "Imagini, din inima mea...", scoasa la Editura SOLON din Bistrita, o carte ce contine povestiri, descrieri si cantec, din care autoarea face un adevarat mod de a trai in frumusetea firii noastre umane, oglindind frumusetea locurilor vizitate, apreciind munca oamenilor  si amintirile de neuitat si totodata bucuria de a trai alaturi de cei dragi. Cartea prezentata este o invitatie la dialog, ca dovada unii participanti si-au exprimat gandurile ce intr-una rodesc simboluri ce contureaza profilul scriitorului, o unitate a celor care scriu, a celor ce-si construiesc un lacas in cartea vietii: Floarea Ples, Ioan Seni, Ioan Mititean, Lucretia Mititean, Nuti Plesca  din Susenii Bargaului, Romulus Berceni, care au adus cartii un spor de originalitate.

Iata oameni ce realizeaza fapte mari prin iubire, colaborare si fapte marturisitoare.

    Ioan Mititean 

 

0 comentarii2401 vizualizări19 aprilie 2018
rss 2.0
rss 2.0