Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 28 Martie 2024 - 14587
Povestea filmului documentar etnografic "Obiceiul Plugarului - Iesitul plugului intai la Sieut".

Serviciul Conservarea, Cercetarea, Protejarea si Promovarea Culturii Traditionale din cadrul Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud a realizat in perioada martie-aprilie 2017 filmarile pentru productia documentar-etnografica "Obiceiul Plugarului - Iesitul plugului intai la Sieut", film ce va fi lansat vineri la Bistrita.

            Filmarile au fost realizate datorita colaborarii existente intre institutia noastra si comunitatea din Sieut, fiind bine cunoscut faptul ca acolo, la poalele Muntilor Calimani, traditia satului nu a fost inca uitata. Aceeasi realizatori (Smaranda Muresan si Cristian Vrazmas) si-au pus amprenta si asupra filmului "Cununile de Rusalii la Sieut", productie ce a castigat in decembrie 2015 Marele Premiu si Trofeul Festivalului National de Film Etnografic si Imagini Document "Ipostaze Etnografice" de la Galati.

            Plugarul este un obicei stravechi in cadrul caruia este sarbatorit cel mai harnic fecior din sat care iese primul cu plugul la arat primavara. Ceilalti feciori il urmaresc si incearca sa il prinda. Daca plugarul este prins, acesta trebuie sa mearga la Primarie si sa semneze un act, iar mai apoi cinsteste feciorii cu un pahar de bautura. A doua zi de Pasti, dupa iesirea de la biserica, plugarul, insotit de un alai numeros format din aproape toti satenii, este dus la apa si scaldat, urmand ca el sa plateasca jocul satului pe tot parcursul anului.

            In ceea ce priveste obiceiul plugarului, inca viu in memoria batranilor din Sieut, pe baza interviurilor realizate cu acestia (Neagos Stefan - 89 ani, Baciu Gavril - 88 ani, Baciu Ioana - 85 ani, Trif Vasile - 82 ani, Seica Petre - 83 ani, Seica Maria - 75 ani, Soimusan Ion - 76 ani, Soimusan Ioana - 71 ani) s-a reusit reconstituirea intregului obicei, vechi de aproape un secol. Filmarile propriu-zise i-au avut in rolurile principale pe Dedean Traian - Plugarul; Pantea Marius Alin - Poganiciul; Horga Ion - Tatal plugarului; Socaciu Livia - Nevasta plugarului; Trif Dumitru - Fierarul satului si Gazda de la "Bere"; Ioan Dedean-Bortas - Primarul; Dumbravan Ioan - ceterasul satului si rapsodul popular Moldovan Ion. De asemenea, la filmari au mai participat feciorii satului care au prins plugarul, dar si alaiul, acesta fiind format din nu mai putin de 80 de sieuteni.

            Multumiri speciale pentru reusita acestui proiect se cuvin a fi adresate invatatorului Pantea Ignat Jr. (coregraful Ansamblului Folcloric "Ciobanasul" din Sieut), lui Ioan Soimusan (fostul viceprimar al comunei) si domnului primar Ioan Dedean-Bortas, dar si intregii comunitati care a sprijinit neconditionat acest proiect.

            Avanpremiera filmului documentar etnografic "Obiceiul Plugarului - Iesitul plugului intai la Sieut" va avea loc la Centrul Cultural "Dacia" din Bistrita, Sala "Adrian Pintea", vineri, 20 aprilie 2018. Incepand cu orele 17:40 este programat vernisajul unei expozitii ce cuprinde fotografii realizate in timpul filmarilor, iar avanpremiera filmului documentar va avea loc incepand cu orele 18:00.

            Filmul este realizat de etnolog drd. Smaranda Muresan (cercetare de teren si documentare obicei) si Cristian Vrazmas (regie, imagine, sunet, montaj).

            Intrarea se face pe baza de invitatie.

 

                                               Sef Serviciu Cultura Traditionala CJC BN - etnolog drd. Smaranda Muresan

0 comentarii3045 vizualizări19 aprilie 2018




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0