Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Luni 26 Iulie 2021 - 14587
VERONICA MICLE S-A INTORS ACASA.

Nasaudeanca VERONICA, prezenta in presa vremii cu poezii, nuvele si traduceri, a revenit in orasul natal, de ziua ei de nastere, respectiv 22 aprilie 2018. Casa  parinteasca din vecinatatea Casei de Cultura -Liviu Rebreanu, opera dragilor ei parinti Ana si Ilie, nu mai exista, asa ca primirea i s-a facut la Biblioteca oraseneasca ce-i poarta numele, avand de fata oameni de aleasa cultura, seriosi si responsabili, ce urmaresc prin cultura un viitor national sanatos si responsabil. Cele doua bibliotecare, Crina  Ceuca si  Doina  Lonhardt, au dat profunzime fiecarui amanunt din viata si opera poetei, aducand in fata participantilor, a iubitorilor de poezie, cartile semnate de muza lui Eminescu, pe care le-au reordonat si au creat o poveste noua. S-a creat in sala de lectura a bibliotecii, o imagine a gandului ce se pastreaza la Nasaud ca un balsam cu recitari si mesaje ce calatoresc spre nemarginire si izbucnesc din sufletul  Luceafarului, din dulcea confesiune.

Eminescu recunoaste  influenta deosebita pe care Veronica a avut-o asupra sa - "viata mea ciudata si azi si  neexplicabila pentru toti cunoscutii mei, nu are nici un inteles fara tine", iar in poezia "Lumea imi parea o cifra", poetul marturiseste ca pana cand a intalnit-o "n-aveam scop in asta lume, nici aveam ce sa traiesc, pentru ca dupa aceea, incepusem s-am in lume ceva ce platea mai mult decat lumea".

In partea  a doua a manifestarii literare de la Biblioteca oraseneasca din Nasaud, conf. univ. dr. Viorel  Hodis, din Cluj, a prezentat cartea scriitorului  Romulus Berceni, membru in Liga Scriitorilor Romani, "EXISTA O SOARTA", o adevarata revelatie, ce inregistreaza placerea din templul iubirii a celor doua personaje: Vali si Romi. Cartea este capodopera a doi soti ce au convietuit impreuna timp de 53 de ani, intr-o armonie deplina, constituind un model de dragoste, intelepciune si esenta umana ce au trait intr-un mod al echilibrului, intelegerii si bucuriei cu darul de a selecta si valorifica in mod eficient timpul, dand profunzime fiecarui amanunt din viata lor cu pasiuni, visuri, idealuri. Au apreciat cartea si autorul, cu un spirit de daruire, dragoste fata de semeni scriitorii: Floarea Ples, Ioan Seni, Lucretia Mititean, Gheorghe Ples, Ana Vaida, Leon Catarig, Nicolae Lup si Ioan Mititean, ce au schitat aspecte din realitatile de familie a celor doua personaje din cartea prezentata.

Activitatea de la Biblioteca "Veronica Micle" a fost o reusita, unde iubitorii de frumos si-au exprimat propriile ganduri intr-o unitate de limba si creatie si o relatie individ-grup.

 

         Ioan Mititean 

 

0 comentarii2961 vizualizări25 aprilie 2018
rss 2.0
rss 2.0