Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Sambata 22 Iunie 2024 - 14587
NASAUDENI LA TARGUL DE CARTE GAUDEAMUS.

In perioada 18-22 aprilie 2018, s-a desfasurat la Cluj, editia cu nr.19 a Targului de Carte "GAUDEAMUS", organizat de postul public de radiodifuziune, Radio-Romania Cluj si Romexpro S.A. Presedinte de onoare al acestei editii a fost prof. univ. dr. Aurel Codoban, scriitor clujean.

In Piata Unirii din Cluj, pe o suprafata de cca 650 mp. de standuri, s-a desfasurat cel mai mare si mai iubit targ de carte din Transilvania, participand peste 70 de expozanti, reuniti in 65 standuri, reprezentand  principalele categorii active pe piata de carte si educatie din Romania, actiune dedicata Centenarului Unirii si celor 90 de ani  de  Radio Romania, avand loc peste 90 de evenimente adresate unui public variat ca domenii de interes si varsta, un adevarat festin literar. Cel mai longeviv eveniment de slavire si cinstire a cartii, care a devenit un real reper al vietii culturale din aceasta zona a tarii de aproape doua decenii.

Au strabatut Caravana cartii, peste 22 de mii de vizitatori, majoritatea tineri, incarcati  de simtaminte, trairi si pasiuni, dornici a aprinde  flacara vie a cuvantului artistic. A fost o sarbatoare a cartii de neuitat, cu zeci de mii de volume cu sute de lansari si sute de ore de bucurii si impliniri.

La aceasta sarbatoare a cartii  au participat si doi nasaudeni: Lucretia si Ioan  Mititean, invitatii Editurii "Ecou Transilvan", director Nadia Baciu, care prin cartile prezentate: "Predici in duminicile de peste an" si "Destine literare", au exprimat frumosul printr-o suita de adevaruri cu o doza mare de sensibilitate si limbaj atragator prin plasticitatea lui si originalitatea artei literare. Preotul prof. Simion Cristea din Cluj, la origine bargaoan a vorbit la superlativ despre cartea cu tematica religioasa a Lucretiei Mititean, ca o conlucrare intre harul lui Dumnezeu si efortul autoarei, o carte plina de transparenta, ca o matca milenara a traditiilor noastre crestine, folosind ca idee centrala iubirea, prin care inaintam pe drumul cunoasterii de sine si al cunoasterii lui Dumnezeu.

Antologia "Destine literare", coordonator Ioan Mititean, a fost prezentata de scriitorul Iulian Patca, care a spus ca antologia de fata este un semn al valorii investita in creatorii de literatura din Tara Nasaudului, iar autorul, lupta de o viata cu arma cuvantului, animat de constiinta lui "scripta manent",  avand doar doi inaintasi de talia lui, pe preotul paroh din Sant Pamfiliu Grapini cu "Cartea vietii"  si pe taranul Toader  Hrib din tinutul Sucevei  cu "Cronica de la Arbore".

Gaudeamus -19, a fost o reusita, o intruchipare istorica a vietii, UN COSMOS INTREG, O RANDUIALA A SPIRITULUI.

 

Ioan Mititean 

0 comentarii3108 vizualizări26 aprilie 2018
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0