Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Luni 15 August 2022 - 14587
Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" B-N a deschis o filiala la Glodeni, Republica Moldova.

Biblioteca "George Cosbuc" din Glodeni, Republica Moldova, filiala a Bibliotecii Judetene Bistrita-Nasaud a fost dotata cu peste 4 000 de volume, donate de biblioteca-mama din Bistrita, care acopera toate domeniile de interes si se adreseaza tuturor categoriilor de varsta, in special elevilor. Inaugurarea sa a avut loc vineri, 15 iunie, in prezenta presedintelui Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Radu Moldovan si a presedintelui Consiliului Raional Glodeni, Ion Leuca, cei doi fiind initiatorii unui proiect de mare anvergura, privind colaborarea celor doua institutii in perioada urmatoare.

Deschiderea filialei din Glodeni face parte dintr-un program de colaborare mai amplu conceput de conducerile celor doua parti, a spus, in deschiderea evenimentului Ion Leuca. "Vreau sa le multumesc public fratilor nostri de peste Prut pentru deschiderea foarte larga pe care au avut-o catre cetatenii Raionului Glodeni, pentru Consiliul Raional Glodeni, in baza Acordului de Colaborare; vreau sa multumesc pentru cei 1 000 000 de RON care au fost bugetati in Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud pentru cateva proiecte sociale care au fost convenite de comun acord cu Consiliul Raional Glodeni, pe parcursul anului 2018. Prima actiune deja finalizata este actiunea de astazi, deschiderea filialei Glodeni a Bibliotecii Judetene "George Cosbuc". Urmatoarea va fi imediat, in saptamana viitoare, prin procurarea unui autoturism Dacia Duster pentru Directia de Asistenta Sociala, o masina de teren pentru ca, colaboratorii sa ajunga, unde sunt conditii dificile, la orice persoana care are nevoie de ajutor. Si, sper eu, pana la sfarsitul anului, finalizarea reconstructiei stadionului raional, pentru cei care doresc sa duca un mod sanatos de viata. In acest context, nu pot sa nu apreciez munca titanica depusa de directorul Bibliotecii Judetene "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud, d-l Ioan Pintea, care a pregatit toate cele necesare impreuna cu colectivul sau pentru ducerea la bun sfarsit a acestui proiect" (Ion Leuca).

La randul sau, presedintele Radu Moldovan a apreciat in mod deosebit noua biblioteca: "Ii multumesc in mod special directorului Bibliotecii Judetene "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud, d-l Ioan Pintea, care a facut mai multe drumuri la Glodeni si care, impreuna cu echipa de la Raionul Glodeni, cu conducerea bibliotecii raionale, cu cei care s-au implicat in acest proiect, intr-un termen foarte scurt, a reusit sa puna pe picioare acest proiect minunat, care sper sa fie de foarte mult ajutor oamenilor si in special tinerilor din Raionul Glodeni pe care, in aceasta epoca a informatizarii si a internetului, ar trebui sa-i ajutam, sa-i indrumam sa mai ajunga sa mai miroasa cerneala unor file de carte. Este o investitie de aproximativ 15 000 de euro facuta de Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud. Domnul presedinte Leuca sublinia alte doua proiecte despre care noi am discutat la inceputul acestui an cand, in unanimitate, consilierii judeteni din Bistrita-Nasaud, indiferent de culoarea lor politica, au aprobat o suma, nu mica, care sa vina pentru proiecte de aici. Acum, d-l presedinte m-a rugat sa gasim solutii pentru dotarea unui cabinet de kinetoterapie in Spitalul Raional Glodeni. Astept solicitarile cu necesarul de echipamente si vom incerca sa gasim solutiile necesare", a spus Radu Moldovan, presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud.

"O biblioteca poate fi un arbitru in aceasta lume arbitrara", a remarcat Ioan Pintea, Directorul Bibliotecii Judetene "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud, care i-a adus un elogiu istoricului si criticului literar Vasile Coroban, al carui nume il poarta, de altfel, Biblioteca Raionala Glodeni. "Biblioteca este o institutie care poate sa ne educe, care poate sa ne formateze pentru a fi altfel, pentru a intelege lumea altfel. In biblioteca pe care o aveti incepand de astazi, am adus foarte multe noutati, pentru ca achizitiile de carte au fost facute recent si am tinut cont de listele pe care le-am primit de aici, de bibliografia scolara, de ceea ce are nevoie corpusul de elevi, de profesori. V-am adus editiile din scriitorii clasici, din scriitorii contemporani romani si universali. Toate cartile sunt in limba romana", a punctat Ioan Pintea.  Cuvinte frumoase de apreciere si recunostinta fata de efortul partii bistritene a avut in cuvantul sau si d-na Eugenia Dicaia, directorul Bibliotecii Publice raionale Glodeni.

Dupa lansarea volumului "1918 in judetul Bistrita-Nasaud"a urmat vizionarea unui documentar realizat de Biblioteca Judeteana Bistrita-Nasaud despre universul cosbucian, despre casa memoriala de la Hordou, in care au fost prezentate principalele momente ale conturarii noii biblioteci.

    La ceremonia de deschidere a Bibliotecii "George Cosbuc" Glodeni a participat un public numeros, multi dintre cei prezenti ramanand dupa aceea in fata rafturilor pentru a explora fondul de carte. 

"Nici nu ne-am asteptat ca o sa avem o asa biblioteca! Este o placere deosebita sa lucrez aici, pentru ca lucrul bibliotecarului depinde de conditiile care i se ofera, iar cand intri in asa conditii, este o bucurie sa ii servesti pe cititori, tineri sau maturi. Avem carti pentru copii, pentru adolescenti, multe dictionare de care avem mare nevoie, atlasuri care descriu natura, descriu tara noastra; avem carti de medicina, de stiinta, carti despre istoria romanilor si despre istoria lumii. Avem carti din literatura romana si din literatura universala. Este bine, pentru ca sunt cititori care intreaba mereu de carti de literatura si noi speram ca de acum inainte o sa-i deservim la un inalt nivel", ne-a declarat Diana Stati, bibliotecara care va deservi noua Biblioteca "George Cosbuc" din Glodeni.

In holul Centrului de Cultura Glodeni, unde s-a desfasurat intalnirea, a fost amenajata o expozitie a Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud, dedicata celor mai frumoase destinatii turistice din judet. Ziua s-a incheiat cu un spectacol artistic de mare tinuta, realizat de membrii Ansamblului profesionist "Dor Romanesc" al Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud.

 

                           www.bjbn.ro

0 comentarii2457 vizualizări19 iunie 2018
rss 2.0
rss 2.0