COMPLEXUL MUZEAL BISTRITA-NASAUD are placerea de a va invita joi, 21 iunie 2018, ora 17.00, la vernisajul expozitiei aniversare "Portret din memorie", dedicata artistului si profesorului Ioan Sbarciu, personalitate majora a comunitatii artistice din Romania. Expozitia propune un traseu simbolic printre lucrarile lui Ioan Sbarciu si ale artistilor Hermann Nitsch, Markus Lüpertz, Emilio Vedova, Arnulf Rainer, Mimmo Paladino, A. R. Penck, César, Daniel Spoerri, prestigioase nume ale artei contemporane internationale, prezente pentru prima data in salile Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud. Expozitia este realizata cu contributia esentiala a Galeriei Iaga Contemporary Art din Cluj-Napoca si a colectionarului italian Alberto Perobelli, care au fost bucurosi sa poata prezenta publicului bistritean o selectie de lucrari din colectia personala a acestuia.
Printr-o activitate artistica extrem de dinamica si printr-o puternica pozitionare institutionala la nivel national si international, Ioan Sbarciu a contribuit in mod esential la dezvoltarea comunitatii si scenei artistice clujene incepand cu anii 2000. Directia pe care a imprimat-o invatamantului superior artistic clujean in perioada in care a detinut functia de rector al Universitatii de Arta si Design din Cluj-Napoca (UAD) si apoi de presedinte al Senatului UAD a condus la conturarea unui fenomen artistic fara precedent in pictura din Romania. Astfel, de numele si personalitatea sa se leaga astazi in mod fundamental realizarea unei importante opere picturale, constituirea unor legaturi substantiale cu artisti si galerii de pe scena internationala de arta contemporana si, intr-un mod cu totul special, formarea a generatii succesive de artisti care se bucura acum de prestigiu international, cunoscute atat in publicistica romaneasca cat si internationala sub genericul "Scoala de pictura de la Cluj".
Expozitia aniversara "Portret din memorie" de la Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud din orasul copilariei lui Ioan Sbarciu are ca numitor comun admiratia si curiozitatea pictorului clujean fata de o serie de artisti, reprezentanti bine cunoscuti ai unor curente artistice majore din perimetrul international, de la Neo-expresionismul german si Nouveau réalisme pana la Arte informale si Actionismul vienez.
Selectia reuneste lucrari care ilustreaza deschiderea catre tipuri de practici artistice diverse si neconventionale, apartinand unor mari maestri contemporani. Fiecare dintre artistii prezenti in expozitie au ales sa experimenteze in cadrul unor arii stilistice si tematice diferite ale artei contemporane, de la abordari figurative, expresioniste sau abstracte in cadrul picturii si al desenului, pana la experimente in aria tehnicilor de multiplicare.
Potrivit prof. univ. dr. Aurel Codoban, curatorul expozitiei "Daca este asa cum am simtit, Grig II a lui Ioan Sbarciu sustine aceeasi linie melodica ca si Die Eroberung von Jerusalem a lui Hermann Nitsch, pentru a fi contrapunctata de Markus Lüpertz cu Rücken si reintrodusa de Emilio Vedova cu Studio. In acest punct tonal se inalta, ca un zbor de noapte, Esauira lui Ioan Sbarciu, pentru a deschide calea unor variatiuni melodic-picturale, cum sunt pe de o parte, Goya Serie a lui Arnulf Rainer, Spät kommt Ihr, doch Ihr kommt, a lui Daniel Spoerri, Ecce Homo a lui Mimmo Paladino, pe de alta, cu formulele mai accentuate tonal ale colajului lui César, Combustion d’allumettes, si ale grafismului pictural a lui A. R. Penck, Komposition mit Männerkopf. Concluzia melodica, coloristica si tonala a acestei simfonii de imagini este o, inedita pentru mine, pictura a lui Ioan Sbarciu din bine-cunoscutul ciclu Padurea de cenusa".
Va asteptam cu drag la vernisaj!
Expozitia va fi deschisa publicului pana in data de 23 iulie 2018.
0 comentarii | 35 vizualizări | 19 iunie 2018 |