Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Duminica 07 August 2022 - 14587
Festivalul International de Film BUZZ CEE se pregateste de start (2-8 iulie 2018, Buzau).

Iubitorii de film sunt asteptati in perioada 2-8 iulie 2018, la Buzau, unde are loc cea de-a 3-a editie a Festivalului International de Film BUZZ CEE. Festivalul cuprinde o competitie internationala care isi propune sa promoveze productii de calitate realizate de regizori din tarile din regiunea Europei Centrale si de Sud-Est. Sectiunile din cadrul competitiei sunt: lungmetraj, film documentar, scurtmetraj si scurtmetraj studentesc.

"Suntem foarte incantati ca am ajuns deja la cea de-a treia editie de BUZZ CEE. Inca din 2016, buzoienii si-au aratat sprijinul fata de aceasta idee, iar anul trecut am avut peste 6000 de spectatori in salile de proiectii. E un semn ca evenimentul nostru a devenit unul foarte asteptat si invitam din nou publicul sa ni se alature la vizionarea unor filme foarte bune", spune Mihaela Constantinescu, director al BUZZ CEE.

Anul acesta au fost inscrise aproximativ 2000 de filme din 25 de tari, iar festivalul va difuza peste 60 de filme in competitie si proiectii speciale de-a lungul celor sapte zile.

"Ma bucur ca Festivalul International de Film de la Buzau a ajuns, cu sprijinul Primariei Buzau, la cea de-a treia editie in 2018 si ca publicul spectator va putea, timp de o saptamana, sa urmareasca productii de calitate din Romania si Europa. Anul acesta marcheaza Centenarul Romaniei, iar BUZZ CEE va difuza o serie de filme romanesti importante din punct de vedere istoric. Invit buzoienii sa se bucure de proiectiile din cadrul festivalului si le doresc vizionare placuta", transmite si Constantin Toma, primarul municipiului Buzau.

Printre filmele inscrise in competitia de lungmetraj se numara si SECRETUL FERICIRII, o comedie romaneasca, regizata de Vlad Zamfirescu, in care intr-o seara intre prieteni, Toma isi impinge sotia si amicul in situatii mai mult decat absurde, cautand sa-i faca sa dezvaluie secrete bine pazite. Astfel, cei doi prieteni descopera ca fericirea cuiva este posibila doar daca altcineva este nefericit. Pentru ca resursele de fericire sunt limitate.

SEDUCATORII, de Jan Henrik Stahlberg, o comedie germana, in care Rocky, trecut de 50 de ani traieste ferm convins ca zilele lui de Casanova nu au apus. Dar zilele acelea s-au dus, iar asta devine foarte evident cand pe capul lui Rocky apare un june cu zero talente la sedus doamne si domnisoare, care pretinde ca este fiul sau. Neputand trai cu onoarea de gagicar ciobita, tatal decide ca este cazul sa apeleze la ajutor profesionist. Urmarile vor fi, evident, neprevazute pentru ambii.

Din lista documentarelor prezente editia aceasta la BUZZ CEE, amintim: REVOLUTIA BREAKDANCE, in regia lui Steve Won, o poveste emotionanta si bine ritmata despre Flying Steps, un grup de breakdance veteran pe scena germana. Cat de greu este sa-ti pastrezi si cariera si familia si mobilitatea de B-Boy pentru 20 de ani? Povestea lor de succes ne arata ca este posibil, dar deloc usor.

VOIAJ LA CLASA A3-a, regizat de rusul Rodion Ismailov, este despre cel mai lung tronson de cale ferata din lume, care uneste Moscova de Vladivostok. Din vagoanele de clasa a 3-a documentarul extrage personaje si povesti, anecdote si amicitii pe care le organizeaza intr-un portret sincer si uman al Rusiei de azi, cu toate contradictiile si nazuintele, resemnarile si fascinatiile cetateanului de rand.

Documentarul DACII LIBERI, al regizorilor Andrei Gorgan si Monica Lazurean-Gorgan, are urmatoarea poveste: locuitorii unui sat dacic, un grup cu convingeri mistice, administratorul sitului UNESCO Sarmisegetuza Regia si participantii la Congresele de Dacologie, sunt uniti de  pasiunea comuna pentru daci, dar despartiti de perspectivele diferite asupra unui episod istoric care devine tot mai popular in Romania.

Editia a treia BUZZ CEE se va incheia cu proiectia filmului DOVLATOV, cel mai recent film al regizorului Alexey German Jr, film rusesc dublu premiat anul acesta la Berlin. Filmul "Dovlatov" urmareste sase zile din viata renumitului scriitor inzestrat cu un simt al umorului usor satiric, Sergei Dovlatov, a carui viziune depasea constrangerile Rusiei Sovietice din anii '70. Impreuna cu poetul si prietenul sau, Iosif Brodsky, Dovlatov a luptat pentru mentinerea talentului si integritatii sale, fiind martor in acelasi timp la suprimarea celorlalti colegi de breasla de catre un sistem puternic, de neclintit, de care vor scapa ulterior odata cu emigrarea in New York, lasand in urma tot ce au construit.

Proiectiile filmelor din festival vor avea loc la: sala Teatrului George Ciprian, Sala Amfiteatru a Centrului Judetean de Cultura si Arta si la Muzeul Judetean Buzau.

Lista completa cu filmele participante in competitie poate fi gasita pe site-ul festivalului BUZZ CEE: www.buzzcee.ro

BUZZ CEE 2018 este un proiect finantat de Primaria municipiului Buzau si Centrul National al Cinematografiei.

Sponsori: Vincon Romania, Winmarkt Shopping Center, CineLab si AQUA Carpatica.

Parteneri: Centul Judetean de Cultura si Muzeul Judetean Buzau

Masina oficiala este oferita de: Proleasing Grup

Parteneri media: Campus TV, Radio Campus, Viata Buzaului, Scurt pe 2, AaRC, Zile si Nopti, Radio Romania Cultural, Cinemap, Ziarul Metropolis.

 

La fel ca la editiile anterioare, intrarea la toate filmele din cadrul festivalului va fi libera.

Despre BUZZ CEE

BUZZ CEE este un festival international de film dedicat regiunii Europa Centrala si de Sud-Est, inclusiv Grecia si Turcia. Festivalul isi propune sa promoveze productii de calitate din tarile din regiune si sa aduca, la Buzau, filme care ajung rareori pe marile ecrane din Romania, oferind publicului posibilitatea sa intre in contact cu cinematografia central si sud-est europeana.

 

0 comentarii2471 vizualizări28 iunie 2018
rss 2.0
rss 2.0