Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 24 Martie 2023 - 14587
"CU CARTEA PE ROTI" IN POIANA ILVEI, ACASA LA GRIGORE GUZU.

A treia carte a poetului ceferist Grigore Guzu,  intitulata "ACASA", va fi sarbatorita duminica, 15 iulie 2018, ora 12, in sala Caminului Cultural din localitate,  pregatita  sarbatoreste cu tablourile pictate de Pictorul Verde din Nepos, Nechita Bumbu, ca o mireasa, ce-si arunca privirile spre ceva frumos, rasfoind toate amanuntele satului, oprindu-se asupra  fiecaruia sa prinda totul dintr-o ochire, cum de fapt sunt si cartile ce vor fi prezentate: "Acasa", "Destine literare", "Cartea Ilvelor", "Aspecte din Cuibul visurilor" si vechea monografie a satului reeditata cu sprijinul domnului Iugan Emil.

Oaspetii scriitorului zilei sunt satenii poienari, in frunte cu pastorul lor spiritual, preotul Leon Pop, care ne asteapta ca in prima parte a manifestarilor, sa participam la Sfanta Liturghie,  din Duminica a VII-a dupa Rusalii - "Vindecarea a doi orbi si a unui mut din Capernaum", intr-un lacas primitor, primenit cu mobilier nou. Alaturi de iubitorii de frumos din sat vor fi prezenti  scriitori de pe Valea Somesului, membri ai Despartamantului ASTRA, fii ai satului legati puternic de amintirile de acasa, alti iubitori de carte din Tara Nasaudului si nu numai, dornici de a respira aer proaspat din acest gigant decor natural si cultural - Valea Ilvelor, vale binecuvantata de Bunul Dumnezeu spre a naste inteligenta si cultura.

Poetul ceferist il mosteneste in oratorie pe tatal sau, Grigore, cu care concureaza spre a descalci urzeala cenusie de fire incalcite ale satului.

Scriitorul ceferist din Poiana, satul lingvistului de talie europeana, Sever Pop si a multor carturari de marca, satul unde a poposit o noapte Iosif al II-lea, face parte din mai multe organisme culturale: Liga Scriitorilor Romani, Asociatiunea pentru   cultura si literatura si  Asociatia comunelor graniceresti, ca dovada,  sarbatorirea cartii va avea ca oratori  si moderatori pe scriitorii Ioan Mititean, Ioan Seni si pe omul de aleasa cultura, Emil Iugan.

Rapsodul popular Grigore Guzu dedica cartile sale satului, unde a primit scanteia divina, prima lucire de viata, prima oaza de lumina si primul sarut al mamei, a facut primii pasi si s-a inaltat la statura de OM. Iata cateva argumente a titlului cartii din care desprindem taria sufleteasca a  celor ce chibzuiesc asupra bunului simt, a dragostei de neam si tara.

Va invitam duminica, la sarbatoarea cartii ilvene, sa fim alaturi de scriitorul ceferist ce lucreaza si ogorul si gradinita ce infloreste pe marginea sinelor cu darzenia ierbii ce-si face loc printre pietrele caldaramului.

 

   Ioan Mititean

 

0 comentarii2716 vizualizări11 iulie 2018
rss 2.0
rss 2.0