
Romanul "Emigrantele" se inscrie pe linia literaturii cu puternice reflectii asupra destinului oamenilor si a provocarilor inerente ale vietii. Din cele 9 carti ale scriitoarei Dora Alina Romanescu , doua sunt intitulate "Pe drumul dorului si al destinului" si "Jocul destinului" , dar si celelalte sunt povesti tulburatoare despre fiinta umana : Dealul comorii ,Gara centrala, Blestem, Distante, Elmira Mahmudi, o lacrima pentru eternitate si Singur prin viata. "Emigrantele" este romanul maturitatii sale literare, care vorbeste despre fenomenul emigrarii post-decembriste. Dora Alina Romanescu intra cu succes in spatiul acestui gen de literatura, gasindu-si un loc de cinste alaturi de cei care au evocat in scrierile lor marea drama a instrainarii, incepand cu Panait Istrati si pana la scriitorii contemporani: Costel Crangan, Vasile V.Popa, Dorian Florescu, Marian Malaicu Hondrari, Mihai Buzea si altii. Ea patrunde in detaliile peisajului uman in care personajele sale se misca si traiesc, isi cauta norocul si rostul in viata, platindu-si tributul pentru acest exercitiu al vietii. Folosind o tehnica literara proprie, in care discursul narativ are o deosebita valoare estetica si morala, ea reuseste sa redea nuantele acestei instrainari, dar mai ales sa puna accent pe umbrele fenomenului care a bulversat o lume intreaga.
Protagonistele romanului sunt femei, asa cum ne sugereaza chiar titlul, fiinte cu suflet nobil, dar trecute printr-o experienta dureroasa, infrunta cu indaratnicie viata, gratie caracterului lor puternic. Romanul cuprinde trei parti distincte: Maria, Patrizia si Miruna, dar luate impreuna formeaza un tot unitar prin continut si prin modul de abordare a subiectului. Experimentul sau literar are un camp larg de cuprindere a realitatii care se imbina armonios cu fictiunea intr-un stil coerent si cursiv, fara prea multe inflorituri .
Maria si Miruna sunt romance din Dobrogea ale caror destine aproape ca se suprapun prin evolutia intamplarilor, al drumului parcurs, dar mai ales prin drama lor existentiala. Amandoua s-au nascut la sat. Maria termina Scoala profesionala de alimentatie publica din Mangalia, dar marea ei dorinta era sa urmeze o facultate, sa faca masteratul, sa se implineasca din punct de vedere profesional, ceea ce se si intampla mai tarziu. Pe vremea cand isi facea stagiul de practica pe litoral, se indragosteste de Cristian, un tanar din Cluj, iubire care, dupa 4 ani se incheie cu un esec. Cea mai mare lovitura o primeste insa din partea lui Matei, tot din Cluj, care ii reaprinde in suflet flacara iubirii, dar se va stinge la fel ca cea dintai. La recomandarea unei prietene, pleaca in Germania unde o ingrijeste pe doamna Patrizia, afectata grav de o boala si de indiferenta sotului ei, reusind sa-i amelioreze situatia prin cunostintele de psihologie acumulate in facultate, pe care abia acum si le pune in practica. Ajunge apoi in Spania, trecand prin multe incercari ale vietii si in cele din urma il cunoaste pe Carlos, omul care ii schimba suferinta cu dragostea lui.
Miruna provine dintr-o familie saracacioasa si dezorganizata. Este deosebit de inteligenta si isi doreste sa ajunga invatatoare, dar necazurile o coplesesc si la o varsta destul de frageda se casatoreste cu Sandel, "pentru a scapa de indiferenta mamei sale si de rautatea iubitului ei ". Din casatoria lor rezulta o fetita, care va deveni simbolul existential al Mirunei. Omul care i-a declarat iubire eterna de cand s-au cunoscut, se dezumanizeaza, devine alcoolic si afemeiat, se comporta diabolic cu sotia sa, o maltrateaza intr-un chip animalic, fapt ce le cauzeaza despartirea. Pentru a-si putea ajuta fiica sa-si termine studiile, Miruna se duce in Spania, unde este ingenuncheata, umilita si strivia de greutati, de rautatea celor din jur, dar rezista cu indarjire, pana cand soarta ii aduce in cale pe Valentin, care isi are si el povestea lui si, impreuna isi vor gasi fericirea.
Romanul are o structura bine inchegata, iar limbajul folosit este deosebit de rafinat. Autoarea isi priveste retrospectiv personajele si le contureaza dupa o psihologie aparte, cu bune si cu rele, cu defecte si calitati, cu virtuti si vicii, cu neajunsuri si impliniri, cu dezamagiri si bucurii. Sunt portrete individuale, dar si de grup care se desprind din sufletul sau. Pentru fiecare gaseste trasaturile care i se potrivesc. Celor pozitive le da culoare si lumina, le insufla incredere in propriile lor forte, sunt admirate pentru frumusetea lor sufleteasca, pentru curaj si puterea de-a se confrunta cu realitatea cruda. Pe cele negative le contureaza in linii sumbre, dar cu o arta inconfundabila. Caracterul moralizator al evocarilor sale ne duce cu gandul la actul pedagogic de care autoarea isi aduce aminte cu nostalgie si face involuntar sau voit trimiteri la valorile morale de ieri si de azi. Talentul incontestabil, iubirea de oameni si credinta in Dumnezeu sunt elementele care o definesc pe scriitoarea de la malul marii, originara din Tinutul nasaudean. In cuprinsul romanului se afla multe eseuri cu un profund caracter religios, care emotioneaza pe cititor.
Dora Alina Romanescu este un fin analist si psiholog al fenomenului social pe care il imbraca in haina de sarbatoare a scrisului sau. Este o maestra a peisajului natural, oferindu-ne frumoase descrieri a litoralului romanesc, dar si a Ardealului sau de origine. "Emigrantele"este un roman cuceritor prin mesaj si actiune, puternic ancorat in realitatile contemporane.
Mircea Darosi.
![]() | ![]() |
0 comentarii | 2695 vizualizări | 05 august 2018 |