Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 24 Martie 2023 - 14587
CU CARTEA PE ROTI LA CASINA BISTRITA.

Dupa ceremonia de inalta tinuta de la Bistrita, din data de 1 septembrie 2018, de slavire a eroilor neamului, ce au activat in cadrul Casinei Romane din Bistrita si ca un simbol al  marturiilor Unirii, s-a dezvelit o placa comemorativa si s-a lansat cartea iscusitului carturar preot prof. Nicolae Feier "Casina Romana" din Bistrita, activitatea de cinstire a cartii s-a continuat. Astfel, scriitorii nasaudeni, membri ai Ligii Scriitorilor Romani, Filiala Nasaud, prezenti la eveniment, impreuna cu alti iubitori de poezie, ne-am deplasat pe o terasa din apropiere, unde am lansat recenta carte a poetei Rodica Fercana, intitulata "Cern amintirile" - poezii de dragoste.

Cartea a aparut la Editura "Solok" din Bistrita, avand ca prefatator pe poetul clujean Iulian Patca, originar din judetul nostru, de prin zona Milasului, presedintele Filialei Cluj a Ligii Scriitorilor.

Cartea prezentata de Ioan Mititean,  tradusa si in limba engleza de Zorin Diaconescu, contine in jur de 70 de poezii romantice si realiste, serioase si unele mai poznase, cu versuri ritmate sau libere ce semnifica simple transpuneri versificate, prin care poeta de pe Telcisor, depune marturii despre un fenomen esential din viata omului - dragostea, in fata careia nu te poti prezenta oricum, ci doar cu sentimente profunde de iubire, admiratie si emotie, percepute ca o nevoie absoluta si totodata ca un lucru inefabil. Poeziile Rodicai sunt creatii ritmice a  frumusetii in cuvinte, revelatia  existentei, intr-un limbaj atragator prin plasticitatea lui. Cartea se reduce la o suita de adevaruri ce exprima frumosul,cu imagini sensibile si cuvinte cu o doza mare de sensibilitate, ca o expeditie pe urmele adevarului si arta de a face marea sa intre intr-un pahar.

Poeziile din volumul prezentat sunt exemple importante in creatia clasic-romantica, deoarece tema naturii e utilizata pentru a o evidentia cat mai mult pe cea a iubirii dintre eul liric si persoana iubita.

Dragostea si-a luat suflare din mitul fundamental "Soarele si luna", care la randul sau, cu siguranta, a fost inspirat din mitul universal al omenirii: Biblia, unde in Epistola l catre Corinteni a Sfantului Apostol Pavel, capitolul 13, versetele 4-8, scrie: "dragostea este indelung rabdatoare, este plina de bunatate, dragostea nu pizmuieste, dragostea nu se lauda, nu se umfla de mandrie. Acopera totul, crede totul, nadajduieste totul, sufera totul. Dragostea nu va pieri niciodata."

In volumul cu nr. 10, Rodica Fercana isi "cerne amintirile" ritualic, spune Iulian Patca, cu incantatii incarcate de emotie si nostalgie, poeta doar constata un fapt deja consumat, il readuce cu duiosie in prezent si lasa loc, in doar cateva versuri, unei interpretari previzibile sugerate doar de grafia unor semne discrete de punctuatie: "Si cate  dorite visuri  / In zbateri s-au pierdut."

Cartea cuprinde in toata profunzimea si complexitatea sufletului, lumea inconjuratoare  cu multiplele ei probleme, iar sentimentul dragostei umple totul - spatiul si timpul, iar citind poeziile ce cern amintirile dobandim pacea mentala.

Scriitorii nasaudeni prezenti - Mircea Darosi, Floarea Ples, Lucretia Mititean, Adrian Manarca, Vasile Magerusan, Ioan Cordovan si bargaoanul Vrasmas, reprezentanti ai ASTREI Nasaud, a Clubului pentru neam si tara si Cultul Eroilor, au apreciat cartea si autoarea, mergand toti pe aceeasi cale a  IUBIRII, prin care  inaintam pe drumul cunoasterii de sine si al cunoasterii lui  Dumnezeu, cartea fiind o marturisire a adevarului incarcata de o launtrica si tainica bucurie si maretie, un cosmos intreg si o intruchipare istorica a vietii.

 

     Ioan Mititean .

0 comentarii2821 vizualizări04 septembrie 2018




rss 2.0
rss 2.0